Hlavní obsah

Plzeňská zkušenost je mementem i pro Spartu. Trenér Lavička o něm bude před konfrontací se Švédy mluvit

Praha

Jedno přiznává letenský kouč Vítězslav Lavička na rovinu - plzeňskou zkušenost se Sarajevem bere před čtvrteční kvalifikační konfrontací o Evropskou ligu se švédským BK Häcken Sarajevem jako varování. Jako memento také, to se ví. „Však to také před utkáním hráčům připomenu. Sebemenší zaváhání stačí, aby ho soupeř využil, trestal a situaci zkomplikoval. Plzni, stejně jako nám,“ nechal se slyšet trenér Sparty před zápasem 2. předkola Evropské ligy, který se hraje ne Letné ve čtvrtek od 20.15.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podobnou radost by záložník Sparty Kamil Vacek (vlevo) a Tomáš Přikryl chtěli zažívat i při vstupu na pohárovou scénu.

Článek

Motivace Sparty navázat na úspěšné loňské účinkování v Evropské lize je veliká. Z toho plynoucí role favorita v konfrontaci s momentálně devátým celkem švédské ligy pochopitelně také.

Lavička: Soupeř je to zrádný

„Uvědomujeme si to, s o to větším respektem budeme k zrádnému soupeři přistupovat," pravil Lavička po posledním tréninku před ostrým startem sezóny.

Neobejde se bez jistých komplikací, neboť se musí obejít bez zraněného Krejčího, Hybše a navíc i Bednáře, u něhož lékaři teprve pátrají po příčinách zdravotních problémů. Navíc nová posila na levý kraj obrany Costa měl svalové problémy, zkušený Zápotočný se po potížích s kolenem teprve zapojuje  do plného tréninku, V praxi to znamená vyrukovat ve srovnání s jarem se zcela novým složením obrany, což jisté problémy může způsobit.

Sparta potvrdila - Kweuke i Pamič Letnou opouští
Ani Leonard Kweuke, ani Manuel Pamič už Spartě nepatří. Před vstupem na evropskou pohárovou scénu letenské vedení oficiálně oznámilo, že kamerunský legionář přestupuje do tureckého Rizesporu, zatímco chorvatský obránce míří na roční hostování s opcí do italského Chieva Verona. Podrobnosti transferu nebyly oznámeny. U Kweukeho, který jepo  květnovém faulu na mladoboleslavského Dosoudila stále v trestu, se ovšem spekuluje o částce kolem 30 miliónů korun.

„Věřím, že k nim nedojde. Sehraní jsme a každý ví, co má dělat," oponoval Mario Holek, jenž bude mít zadní řady letenského celku na povel.

„Očekávání ale pochopitelně zůstává, protože v létě došlo k přeskupení obranné čtveřice a až soutěžní zápasy ukáží, co změny přinesou," pravil opatrně trenér Lavička a akcentoval roli, kterou bude mít v dirigování defenzívy zmiňovaný Holek.

Sestava držená v tajnosti

O sestavě pro čtvrteční zápas však mluvit nechtěl. Natož aby na rovinu prozradil, zda ve středu pole svěří dirigentskou taktovku Vackovi nebo Matějovskému.

„Po čtyři týdny jsme trénovali a zkoušeli různé varianty sestavy. Všichni hráči dostali prostor, aby si vybojovali místo v základu. My po vyhodnocení výkonů dospěli k sestavě, která ve čtvrtek začne," pravil Lavička diplomaticky.

Zato o švédském soupeři se rozpovídal. Aby ne, když bedlivě studoval videozáznamy hned několika duelů Seveřanů a na poslední ligový zápas, v němž BK Häcken prohrál doma 0:1 s Kalmarem, se byl dokonce podívat osobně.

Pozor na El Kabira, připomínal kouč

„Houževnatý a zrádný protivník, jenž má kádr poskládaný ze švédských hráčů, které pak vhodně doplňují fotbalisté tmavé pleti. Ti přináší do hry Häckenu kreativitu a představují nebezpečí v útočné fázi. Zvláště El Kabir je hodně nepříjemný a obstarává většinu gólů," upozorňoval na Maročana s nizozemským občanstvím, který v minulosti zkoušel štěstí i v Cagliari v italské Serii A.

„Švédové, kteří skončili v uplynulém ligovém ročníku druzí, sice nepřijedou jako favorité, ale jejich touha ukázat se bude velká. I proto si na ně musíme dát pozor. Zvláště, když i plzeňská zkušenost varuje," dodával Lavička.

První zápas 2. předkola Evropské ligy mezi Spartou a BK Häcken se hraje ve čtvrtek ve 20.15, řídí ho Španěl Javier Estrada, na Letné se čeká návštěva deseti tisíc fanoušků.

Reklama

Související témata: