Hlavní obsah

Sparta i Liberec vstupují na evropskou pohárovou scénu se shodnými ambicemi - berou jen postup

zp, ešSport.cz

Zatímco Jablonec si na vstup na evropskou pohárovou scénu ještě počká, pro fotbalisty Sparty a Liberce putování kvalifikací Evropské ligy dnes začíná. Severočeši se představí v úvodním zápase 2. předkola v Lotyšsku od 18:30 na hřišti Skonto Riga, Pražané začínají na svém stadiónu od 20:15 s druhým celkem švédské ligy BK Häcken. Ambice českých zástupců jsou však shodné - oba chtějí pochopitelně dál.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Radoslav Kováč má sice pohárových zkušeností dost a dost, přesto nabádá k pokoře.

Článek

Liberec má před kvalifikační premiérou před očima loňskou zkušenost, kdy se v předkole Ligy mistrů s kazašskou Karagandou moc a moc trápil, než si postup vybojoval.

Karaganda představuje varování

„Něco podobného rozhodně nechceme připustit, bylo a stále to je pro nás poučení," připustil trenér Jaroslav Šilhavý, že podobné nervy jako v loňské sezóně by si prožít nechtěl. Jeho tým totiž rozhodl o postupu až v poslední minutě nastavení, kdy Blažek vyrovnal na 1:1 a Severočeši po hubené domácí výhře 1:0 přece jen postupovali.

V Rize se bude muset kouč Slovanu obejít pochopitelně bez Štajnera, jenž v létě zamířil do Mladé Boleslavi, chybět mu bude také Šural, který prodělal zánět mandlí a s mužstvem do Lotyšska neodletěl.

Zápas Skonto Riga - Slovan Liberec začíná v 18:30, duel Sparty s BK Häcken ve 20:15. On line reportáže z obou utkání můžete sledovat na www.sport.cz, přímý televizní přenos ze zápasu Sparty pak na ČT Sport.

„Štajner byl naším klíčovým hráčem pro ofenzivu, ale s jeho odchodem se prostě vyrovnat musíme. Bude na jiných hráčích, aby ho zastoupili, navíc i naše pojetí se s jeho nepřítomností zákonitě změnilo. Hrajeme více týmovým způsobem," upozorňoval kouč Severočechů.

Hru patnáctinásobného lotyšského mistra má důkladně nastudovanou, takže soupeř by neměl jeho svěřence překvapit. "Vzadu všechno stojí na dvou urostlých stoperech, ve středu hřiště operuje technicky vybavený Mingazov, z útočníků si musíme dávat pozor na Šabalu, který se dokáže uvolnit a střelecky prosadit," instruoval své svěřence Šilhavý.

Jistým handicapem Severočechů může být skutečnost, že Riga je daleko víc rozehraná. Nejenže má za sebou už jedno kvalifikační předkolo, v němž vyřadila moldavský Tiraspol, ale výhodu má i v tom, že ligová soutěž hraná v Lotyšsku systémem jaro - podzim je v plném proudu.

Pokoru, nabádá kapitán Kováč

Liberecký kapitán Radoslav Kováč může před vstupem do kvalifikace o Evropskou ligu profitovat ze zkušeností nasbíraných hned v několika evropských klubech. Vždyť naposledy okusil v dresu Basileje i Ligu mistrů.

„Ale mám pokoru i před Rigou. Zvláště, když jde o naše první soutěžní vystoupení v sezóně. I když jsme v létě nezískali žádné zvučné posily, cítím v kabině velké odhodlání a nadšení mladých kluků. Pro ně to bude šance, jak na sebe upozornit i v mezinárodním měřítku. Třeba dvacetiletý Ukrajinec Kalitvincev mě po pár dnech společné přípravy zaujal šikovností, a mohl by nám pomoci," hlásil před zápasem se Skonto Riga Kováč.

Lavička: Je to zrádný soupeř

Pražská Sparta začíná putovaní kvalifikací Evropské ligy doma od 20:15 s BK Häcken. „Švédové, kteří skončili v uplynulém ligovém ročníku druzí, sice nepřijedou jako favorité, ale jejich touha ukázat se bude velká. I proto si na ně musíme dát pozor," upozorňoval letenský kouč Vítězslav Lavička, že rozhodně nejde o snadného protivníka.

„Naopak - je to houževnatý a zrádný soupeř, jenž má kádr poskládaný vesměs ze švédských hráčů. Ty ale vhodně doplňují fotbalisté tmavé pleti, kteří vnáší do hry Häckenu kreativitu a představují nebezpečí v útočné fázi. Zvláště El Kabir je hodně nepříjemný a obstarává většinu gólů," upozorňoval Lavička na Maročana s nizozemským občanstvím, který v minulosti zkoušel štěstí i v Cagliari v italské Serii A.

Holek si problémy nepřipouští

Vykročení Sparty do kvalifikace o Evropskou ligu, v níž by chtěla navázat na úspěšnou loňskou sezónu, se ovšem neobejde bez jistých komplikací. Krejčí a Hybš jsou zranění, u Bednáře lékaři teprve pátrají po příčinách zdravotních problémů. Navíc nová posila na levý kraj obrany Costa měl svalové problémy, zkušený Zápotočný se po potížích s kolenem teprve zapojuje do plného tréninku. V praxi to znamená vyrukovat ve srovnání s jarem se zcela novým složením obrany, což problémy může způsobit.

„Věřím, že k nim nedojde. Sehraní jsme a každý ví, co má dělat," oponoval zkušený Holek, jenž bude mít zadní řady letenského celku na povel.

Reklama

Související témata: