Hlavní obsah

Start se nepovedl! Sparta přišla o dvougólový náskok, Liberec bude v odvetě dohánět ztrátu

Praha
Aktualizováno

Úvodní zápasy 2. předkola Evropské fotbalové ligy se českým týmům nevyvedly, oba ztratily nadějné vedení. Pražská Sparta dokonce dvougólové po trefách čerstvého kapitána týmu Davida Lafaty a se švédským Häckenem doma remizovala 2:2. Ještě hůř dopadl Liberec. Na hřišti lotyšského Skonto Riga vedl po trefě Martina Frýdka z 8. minuty, ale domácí stačili skóre otočit a zvítězili 2:1. Odvety jsou na programu příští čtvrtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Häckenu oslavují vyrovnávací gól na 2:2 v utkání 2. předkola Evropské ligy proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Sparta i s Matějovským v záložní řadě začala proti švédskému vicemistrovi útočně. Po půl hodině hry napřáhl z hranice pokutového území Lafata, jeho střelu ještě nešťastně tečoval stoper Björck a letenští fanoušci mohli poprvé slavit. Když se po změně stran protlačil podruhé do koncovky nejlepší střelec posledních tří ročníků české ligy Lafata, zdálo se, že Lavičkovi svěřenci dovedou utkání bez problémů do vítězného konce.

Jenže ouha! Po zbytečné Váchově ztrátě míče ve středu pole zakončil rychlý kontraatak hostí Mohammed střelou mezi nohy vyběhnuvšího brankáře Vaclíka a kontaktní gól tým z Göteborgu pořádně nabudil. O osm minut později střídající Makondele s přispěním teče Kadeřábka srovnal a postavil Spartu před jasný úkol: pokud bude chtít pomýšlet na postup, musí v odvetě bezpodmínečně vstřelit branku.

Liberec mrzely zahozené šance

Slovan rovněž začal na půdě vedoucího celku lotyšské ligy dobře, když už v 8. minutě skóroval Frýdek. Český tým mohl posléze zvýšit svůj náskok, jenže Rybalkovu střelu zlikvidoval brankář Grybauskas a poté orazítkoval břevno po rohovém kopu Kelič.

Severočechy neproměněné šance mrzely. Těsně před pauzou nejprve srovnal Šabala a krátce po změně stran dokonal obrat Karašauskas. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého už na vyrovnání nedosáhli, největší šanci nevyužil v 67. minutě Frýdek.

Druhé předkolo Evropské ligy - úvodní zápasy:
Skonto Riga - Liberec 2:1 (1:1)
Branky: 39. Šabala, 47. Karašauskas - 8. Frýdek.
Sparta - Häcken 2:2 (1:0)
Branky: 33. a 66. Lafata - 69. Mohammed, 77. Makondele
Ostatní čtvrteční zápasy 2. předkola EL najdete ZDE.

Reklama

Související témata: