Hlavní obsah

Komplikace, a značná. Osmiminutový sparťanský kolaps vyvedl z míry i kouče Lavičku

Praha

Šok je slabé slovo. Kolaps, který si Sparta během osmi minut prožila, může mít pro fotbalovou Letnou dalekosáhlé následky. A nejen na evropské pohárové scéně. „Jenže zpátky se to vzít nedá,“ smutně přiznával nový sparťanský kapitán David Lafata, jehož dva góly stačily v konfrontaci druhého předkola Evropské ligy se švédským Häckenem jen na remízu. „Mrzí to, ale nic ještě není ztraceno,“ pokoušel se uklidnit sebe i spoluhráče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný záložník pražské Sparty Lukáš Vácha po utkání 2. předkola Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Hodně slibná dvougólová výhra se Pražanům doslova vnucovala. Po Lafatových trefách vedli, měli jasně navrch, soupeře přehrávali, nějaké komplikace si absolutně nepřipouštěli. „Hnali jsme se pořád dopředu a otvírali obranu, tam se stala chyba," hledal příčiny kolapsu letenský kapitán.

Deset minut stačilo, liboval si kouč Švédů

„Sparta měla hru skutečně pod kontrolou, ale nám se povedlo ve druhé půli na deset minut zpřesnit kombinaci a s příchodem střídajícího Makondela jsme byli i v útoku nebezpeční. Však to právě on dokázal vyrovnávacím gólem," přiznával kouč Häckenu Peter Gerhardsson, že mu rošáda a nasazení legionáře z Konga dokonale vyšlo, neboť jeho týmu zajistilo slibnou remízu.

„Remízu, které pro nás ovšem představuje značnou komplikaci. Nepředstavoval jsem si pro odvetu takový výsledek. Zvláště, když už jsme o dva góly vedli a já čekal, že budeme sebevědomější a silnější v kramflecích. Že budeme utkání kontrolovat," netajil rozčarování z dělby bodů sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

„Zbytečná ztráta míče uprostřed hřiště, z níž šel soupeř do brejku a vstřelil kontaktní gól, nás ovšem srazila. Výkon mužstva šel od tohoto momentu dolů. Zvláště, když jsme vzápětí propadli při autovém vhazování soupeře," pokoušel se Lavička vysvětlit devítiminutový kolaps svého týmu.

Střídání prý zvrat nepřivodilo

Přitom obhajoval nepochopitelné střídání Hušbauera, který byl do té doby jedním z nejlepších hráčů letenského týmu. Jakmile ho nahradil Vacek, Sparta poprvé inkasovala.

„V jeho střídání bych důvod zvratu neviděl. Hušbauer odpracoval velmi dobrý zápas a my prostě chtěli vnést do středové řady novou energii," namítal Lavička, přičemž si moc dobře uvědomoval, jaké komplikace pro odvetu i další průběh sezóny remíza představuje.

"Před cestou do Prahy jsem žertoval, že chceme dát pět gólů a vyhrát. Nakonec jsem i se dvěma vstřelenými brankami spokojen, protože remíza 2:2 pro nás představuje dobrý výsledek. Naše postupové šance jsou teď docela dobré," pochovaloval si naopak import remízy trenér Häckenu Peter Gerhardsson.

Postoupí Sparta po domácí remíze přes Häcken do dalšího kola kvalifikace o Evropskou ligu?
Ano
40,2 %
Ne
59,8 %
Celkem hlasovalo 14453 čtenářů.

Reklama

Související témata: