Hlavní obsah

Sparta se v případě postupu přes Häcken utká se švýcarským Thunem, nebo gruzínskou Čichurou

Fotbalisté Jablonce narazí ve třetím předkole Evropské ligy na vítěze duelu mezi norským Stromsgodsetem a maďarským Debrecínem. Liberec se v případě postupu přes Rigu střetne se švýcarským Curychem. Sparta vyzve v případě postupu švýcarský Thun, nebo gruzínskou Čichuru. Rozhodl o tom páteční los v Nyonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata (vpravo) oslavuje se záložníkem Pavlem Kadeřábkem gól v síti Häckenu.

Článek

Jablonec, který jako vítěz Poháru České pošty vstupuje do boje o postup do základních skupin až ve 3. předkole, si musí na jméno protivníka počkat, jelikož Strömsgodset v prvním duelu 2. předkola doma remizoval s Debrecínem 2:2 a před odvetou je tak boj o postup zcela otevřený.

"Z těch možných soupeřů jsou to přijatelnější týmy, ale neříkám, že lehké," řekl ČTK jablonecký kouč Roman Skuhravý. "Myslím, že oba dva týmy jsou na naší úrovni. Jsou to soupeři, s nimiž se můžeme pasovat. Rozhodne aktuální forma, favority podle mě nejsme," dodal.

Menším favoritem je Debrecín, který je v Evropě zkušenější. Těží ze hry svých vytáhlých útočníků Francouze Adama Coulibalyho a Senegalce Ibrahimy Sidibeho, který dal i oba góly do sítě Strömsgodsetu.

Ale i druhý tým norské ligy spoléhá na téměř dvoumetrového kanonýra Pétera Kovácse. Maďarský střelec je už od roku 1999 v zahraničí, zejména v severských ligách, a na kontě má už téměř dvě stovky soutěžních branek.

Vedle něj patří mezi opory týmu norský mládežnický reprezentant somálského původu Abdisalam Ibrahim. Do své akademie si ho vyhlédl Manchester City, který v něm viděl nového Patricka Vieiru, a do Norska ho poslal na hostování stejně jako ghanské obránce Razaka Nuhu a Bismarka Adjei-Boatenga. Celkem je v týmu devět hráčů s kořeny v Africe.

Podobně otevřený je však také boj o postup dalších dvou českých účastníků. Liberec musí nejprve doma smazat manko z prohry 1:2 na hřišti Skonto Riga. Pokud se mu to povede, může se těšit na atraktivní souboj s Curychem. Los však Liberci ještě přál, protože mu hrozilo, že za soupeře dostane anglické Swansea, či Kazaň.

Zopakuje si Sparta souboj s Thunem?

Do Švýcarska se může vydat také Sparta, která však musí nejprve přejít přes Häcken. Pokud se to podaří, pravděpodobně si zopakuje souboj s Thunem ze sezóny 2005/06, kdy se oba celky potkaly v základní skupině Ligy mistrů. Pátý tým minulé sezóny švýcarské ligy vede po úvodním duelu 2. předkola nad Čichurou 2:0.

Sparťané ale zatím prý vůbec ke 3. předkole nehledí. I proto, že v odvetě ve švédském Göteborgu budou mít ještě hodně starostí s domácím Häckenem. V neděli navíc Spartu čeká vstup do ligové sezóny v Jihlavě.

"Musíme se v první řadě soustředit na to, abychom zvládli druhý zápas s Häckenem. Takže soupeře pro třetí předkolo si teď vybírat nebudeme. Já budu klukům fandit, aby se do něj dostali a já si v něm pak sám třeba mohl zahrát," uvedl záložník Sparty Ladislav Krejčí, kterého na startu sezóny omezuje zranění třísel, kvůli kterému přijde i o odvetu s Häckenem.

Liberec možné soupeře nesledoval

Také Liberec se zatím plně soustředí na to, aby zvládl odvetu 2. předkola. Hráči ani dnešní losování nijak zvlášť nesledovali. "Teď nás los až tolik nezajímá. Bereme ho na vědomí, ale v první řadě se věnujeme tomu, abychom uspěli ve čtvrteční odvetě a teď v nedělním úvodním ligovém kole v Olomouci," řekl liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Věří, že jeho svěřenci odvetu s Rigou zvládnou. "Prohráváme 1:2, ale je to teprve poločas. Věřím, že si ten tým sedne a každým zápasem se budeme zlepšovat. Postup máme ve svých rukou a je pouze na nás, jak k domácí odvetě přistoupíme," dodal Šilhavý.

Pokud Thun i Sparta postoupí, pro Pražany by to nebylo příjemné ohlédnutí do historie: nejprve v Thunu prohráli 0:1 a tehdejší kapitán Tomáš Sivok si při utkání v Bernu, kde Thun k pohárovým duelům nastupoval, vážně poranil koleno. Několik dní po utkání také rezignoval tehdejší kouč Jaroslav Hřebík, dnes sportovní ředitel letenského klubu.

Ani domácí odveta Spartě, vedené už Stanislavem Grigou, radost nepřinesla. Fanoušci se zlobili po bezbrankové remíze a upachtěném výkonu. Letenští tak nedosáhli na výhru, která by jim přinesla alespoň postup na třetí místo ve skupině a pokračování v tehdejším Poháru UEFA. Místo toho Sparta skončila na posledním, čtvrtém místě a pohárová sezóna pro ni skončila.

Celkově je česko-švýcarská bilance velmi vyrovnaná. Ze 16 zápasů jich sedm vyhráli čeští zástupci, šestkrát uspěla alpská strana.

Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy (1. srpna - odvety 8. srpna):
Sparta Praha/BK Häcken (Švéd.) - Thun (Švýc.)/Čichura (Gruz.)
Skonto Riga/Slovan Liberec - Curych
Baumit Jablonec - Strömsgodset (Nor.)/Debrecín
Žalgiris (Lit.)/Pjunik Jerevan - Honka Espoo (Fin.)/Lech Poznaň (Pol.)
IFK Göteborg/Trenčín - Astra Ploješť (Rum.)/Omonia Nikósie
Randers (Dán.) - Jagodina (Srb.)/Rubin Kazaň
Slask Vratislav (Pol., trenér Levý)/Rudar Pljevlja (Č.H.) - Bruggy
Ventspils (Lot.)/Jeunesse Esch (Luc.) - Maccabi Haifa (Izr.)/Chazar Lenkoran (Ázer.)
Kukësi (Alb.)/FK Sarajevo - Metalurg Doněck
Hajduk Split/Turnovo (Maked.) - Dila Gori (Gruz.)/Aalborg (Dán.)
Petrolul Ploješť (Rum.)/Víkingur (Faer.ostr.) - Arnhem (Niz.)
Irtyš Pavlodar (Kaz.)/Široki Brijeg (Bos.) - Udine (Vydra)
Swansea - Malmö/Hibernian (Skot.)
Sevilla - Mladost Podgorica (Č.H.)/Senica (Brabec, Diviš, Jirásek, Kalabiška, Pavlík, Vrťo)
Hödd (Nor.)/Aktobe (Kaz.) - Breidablik (Isl.)/Sturm Štýrský Hradec (Rak.)
Dinamo Minsk/Lokomotiva Záhřeb - Trabzonspor (Tur., Čelůstka)/Derry City (Ir.)
Levadia Tallin (Est.)/Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Stara Zagora (Bul.)/Hapoel Tel Aviv
Tromsö (Nor., Ondrášek)/Inter Baku - Differdange (Luc.)/Utrecht
Motherwell (Skot.) - Kubaň Krasnodar
St. Étienne - Šachtar Soligorsk (Běl.)/Milsami (Mold.)
Karabach Agdam (Ázer.)/Piast Gliwice (Pol., Buryán, Polák) - Anorthosis Famagusta (Kypr)/Gefle (Švéd.)
HNK Rijeka/Prestatyn Town (Wal.) - Olimpija Lublaň/MŠK Žilina
Asteras Tripolis (Řec.) - Rapid Vídeň
Zrinjski Mostar/Botev Plovdiv (Jirsák) - Stuttgart
Estoril-Praia (Portug.) - Hapoel Ramat Gan (Izr.)
Černomorec Oděsa (Ukr.)/Dacia Kišiněv - CZ Bělehrad/ÍBV Vestmannaeyjar (Isl.)
Vojvodina Novi Sad (Srb.)/Honvéd Budapešť - Bursaspor
Xanthi (Řec.)/Linfield (Sev. Irsko) - KR Reykjavík/Standard Lutych
Valletta (Malta)/FC Minsk - Rosenborg Trondheim (Dočkal)/St. Johnstone (Skot.).

Reklama

Související témata: