Hlavní obsah

K postupu chci přispět čistým kontem, přeje si gólman Sparty Vaclík

Praha

Fotbalový gólman pražské Sparty Tomáš Vaclík (24) si ani pořádně nesáhl na míč a na Letné v prvním duelu 2. předkola Evropské ligy dostal od průměrného švédského Häckenu dva góly, které pořádně nabouraly postupové plány. Do Göteborgu, kde se hraje ve čtvrtek večer odveta, však odletěl v pohodě a patřičným sebevědomím i jasným cílem: „Musím udržet čisté konto,“ pravil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Sparty Praha Josef Hušbauer (vpředu vlevo) a Václav Kadlec (vpředu vpravo) během tréninku v Göteborgu.

Článek
Fotogalerie

Do Švédska jste přicestovali s cílem vyhrát. Pokud chcete postoupit, nic jiného vám v podstatě ani nezbývá. Budete pod velkým tlakem. Věříte, že dokážete udržet čisté konto?

Tlak nebude jenom na mně, ale na celé mužstvo, protože jako tým jsme si zkomplikovali remízou 2:2 první zápas. Ten tlak pochopitelně cítíme všichni. Cíl ve Švédsku je jasný - přivézt postup. Samozřejmě udělám všechno pro to, abych k tomu přispěl čistým kontem.

Čeho se musíte vyvarovat v první řadě?

Chyb, které jsme udělali ke konci prvního zápasu. To je první předpoklad k úspěchu. Pozor si musíme dát na jejich rychlé brejky, přechod do útoku mají bleskový.

Jakou hru tedy od soupeře očekáváte?

Spíš budou bránit, jim stačí k postupu vedle vítězství i remízy 0:0, nebo 1:1.

V odvetě musíte vyhrát, protože spekulovat s remízou 3:3 by byl nesmyl. Překonat švédskou obranu ale bude hodně těžké. Víte, jak na ni?

Nemůžeme přemýšlet o ničem jiném než o vítězství. Za určitých okolností by šlo vycházet ze situace a přizpůsobit se jí, ale dopředu to nikdy nelze odhadnout. Švédové už na Letné ukázali, jak houževnatí jsou v obraně, i když jsme jim mohli a měli dát víc gólů. Dobře si uvědomujeme, že nás čeká těžký zápas, ale ani v předkole Evropské ligy není nic lehkého. Věřím, že to zvládneme. Vždyť i v minulé sezóně Evropské ligy jsme dokázali vyhrávat venku těžké zápasy.

Může stačit na postup jeden gól?

Teoreticky ano, když ho dáme my a já udržím to čisté konto. Ale beru jakékoliv vítězství, a nakonec i tu variantu 3:3, i když to zní neuvěřitelně. Uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet. Já jsem přesvědčený, že součet utkání bude nakonec v náš prospěch.

Hovořil jste o čistém kontu. Jak vám ale bylo, když na vás na Letné šly v podstatě dvě střely a obě skončily v brance?

To je hodně nepříjemné. Celý zápas koukáte, jak kluci dobývají bránu soupeře, dvakrát se jim to povede a najednou je to 2:2. Bohužel i takové zápasy přicházejí. Musel jsem se s tím vyrovnat a něco si z toho vzít.

Vyčítal jste si s odstupem času některý z těch gólů?

To je těžké... První gól jsem dostal mezi nohy, i když si myslím, že tam to ten hráč zrovna střílet nechtěl. Před druhým mi Pavel Kadeřábek tečoval nechtěně míč do protipohybu. Něco jsme si k tomu s trenérem řekli.

Kouč Lavička říkal, že vám chybělo jako mužstvu větší sebevědomí a nebyli jste dostatečně silní v kramflecích...

Nejspíš to myslel po té první inkasované brance, protože jsme najednou přestali hrát svoji hru. Silnější v kramflecích jsme měli být v tom, že jsme měli hrát za stavu 2:0 úplně jinak, nehrnout se tolik do útoku. Z toho jsme se poučili.

Může k tomu většímu sebevědomí přispět nedělní výhra 4:1 v Jihlavě?

Určitě ano, protože v minulé sezóně se nám s Jihlavou nedařilo, ve čtyřech zápasech v lize a poháru jsme ji nedokázali porazit. Tenhle výsledek a předvedená hra byly super. Určitě se nám zvedlo zdravé sebevědomí a vrátili jsme se do pohody.

Před vámi se neustále mění obranná čtveřice. Teď v ní jsou Švejdík a Costa. Je to pro vás komplikace?

Komplikace ne, trenéři zkouší podle situace různé varianty. My se s tím musíme vyrovnat. Ve složení, v jakém jsme hráli v Jihlavě, jsme měli na hřišti dost zkušenou obrannou čtveřici, která si se čtvrteční odvetou dokáže poradit.

Reklama

Související témata: