Hlavní obsah

Rychlý návrat do sestavy mě překvapil, přiznal sparťanský stoper Švejdík

Praha

Podzimní sezónu začal Ondřej Švejdík (30), který v minulém ročníku odehrál nejvíc minut z hráčů v poli, na lavičce. Po domácí remíze 2:2 s Häckenem ve druhém předkole Evropské ligy se už v Jihlavě vrátil na stoperský post a jeho zkušenost byla znát. V základní sestavě by neměl chybět ani při odvetě v Göteborgu...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Sparty Praha Marek Matějovský (vpředu), Ondřej Švejdík (vlevo) a Lukáš Vácha na letišti ve švédském Göteborgu.

Článek
Fotogalerie

Podzim jste začal na lavičce. Cítíte teď po výhře v Jihlavě důvěru trenéra i pro odvetu s Häckenem?

Já jsem ji cítil i před tím a říkal jsem například po vítězství v Letním ligovém poháru Prahy, že se budu snažit zlepšovat a na hřiště se během podzimu dostanu.

Vy nejste překvapený, že jste se vrátil do základní sestavy tak brzy?

Překvapený jsem, ale příjemně. Na opačném pólu bylo překvapení, když jsem se do sestavy nevešel. Pomohlo mi to v tom, že jsem na sobě víc zapracoval, abych se zlepšil. Ale jako nějaký spasitel obrany se rozhodně necítím. Pořád platí, že brání i útočí celé mužstvo.

V čem vidíte svoje přednosti oproti Romanu Polomovi, který podzim začal místo vás?

Roman je výborný hráč, ale je mu dvacet let. Nemá ještě takové zkušenosti. V tom bych naopak já měl mužstvu pomoci.

Obrana Sparty se ale pořád mění. Není to komplikace?

Obranná fáze je hodně citlivá a zadní čtveřice zvlášť. Když se často mění, není to pro mužstvo dobré. Ale přišli noví hráči a trenér je zkouší, hledá nejlepší složení. V Jihlavě jsme si ukázali, že by v tomto složení mohla dobře fungovat.

Co očekáváte od zápasu s Häckenem v Göteborgu?

Vítězství. Na nic jiného ani hrát nemůžeme. Je to z pohledu úvodu sezóny zápas o všechno. Takové zápasy ve Spartě jsou a budou. S tím se musíme vyrovnat a já osobně se na utkání těším.

Sparta má hodně mladé mužstvo. Není to trochu risk v utkání o všechno?

Máme mladé hráče, ale nechybějí ani zkušení. Třeba Marek Matějovský je hráč, který udělá rozdíl mezi námi a Häckenem. Čím více máte na hřišti zkušených hráčů, tím víc mohou pomoci těm mladým.

Soupeř bude hrát nejspíš na brejky. Gól potřebuje dát Sparta. Jak jste se na tuto variantu připravovali?

Už v prvním zápase bylo vidět, že jsme na tom fotbalově lépe. Odveta bude o tom, jak to zvládneme, kvalita je na naší straně, takže všechno je o našich hlavách. Jestli budou či nebudou hrát na brejky, je jedno. Když budeme držet míč, tak nebudou mít na brejky šanci.

V čem musíte oproti prvnímu utkání hrát lépe v obraně i v útoku?

Na Letné jsme měli hodně šancí, kdybychom vedli v půli tři nebo čtyři nula, nikdo by se nedivil. Druhý poločas by pak vypadal jinak a hodnocení zápasu také. Znamená to proměnit pokud možno každou šanci a v defenzivě se musíme víc koncentrovat na detaily, které nevypadají zdánlivě nebezpečně. Třeba autová vhazování, právě po jednom z nich jsme inkasovali. Stejně tak si musíme hlídat centry do šestnáctky.

V Jihlavě, s níž jste se v minulé sezóně hodně trápili, jste v neděli vyhráli 4:1. Může vám toto vítězství pomoci v Göteborgu?

Psychicky určitě ano. Ukázali jsme si, že v této sestavě umíme hrát. Výkon v Jihlavě byl velice dobrý.

Reklama

Související témata: