Hlavní obsah

Vyřazení od Häckenu by byla blamáž, přiznal Lavička před odvetou

Praha

Sparta bere odvetu s Häckenem velmi vážně. Po remíze na Letné 2:2 musí pro postup do 3. předkola Evropské ligy v Göteborgu vyhrát. Už od pondělí se na to tým připravoval na speciálním kempu. Trenér Vítězslav lavička naznačil, že oproti vítěznému zápasu v Jihlavě udělá v sestavě jednu změnu. Měla by se týkat zařazení uzdraveného záložníka Ladislav Krejčího.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička.

Článek

Do Göteborgu odletěli i nedávní marodi záložník Krejčí a útočník Bednář. Počítáte s nimi do zápasu?

Především je to pozitivní zpráva, oba jsou připraveni do zápasu. Už jsou zdravotně v pořádku a odtrénovali s námi několik tréninků.

Počítáte nejen v souvislosti s návratem zmíněné dvojice se změnami v sestavě oproti ligovému duelu v Jihlavě, který jste vyhráli 4:1?

Základ zůstane, ale nevylučuji jednu změnu.

Může se týkat obrany, nebo budete chtít čtveřici z Jihlavy zachovat?

Výkon obranné čtyřky v Jihlavě byl na velmi dobré úrovni. Pokud nenastane těsně před zápasem něco mimořádného, není důvod do ní sahat.

V mužstvu je hodně mladých hráčů. Nebude Spartě chybět zkušenost?

Máme v kádru hodně zkušené hráče, kteří už mají něco za sebou. Máme v něm i mladé, pro které bude každá mezinárodní zkušenost něčím novým a zocelujícím. Věřím, že zápas zvládneme tak, abychom se do Prahy vrátili s postupem.

Od pondělí do odletu jste byli mimo Prahu. V čem byla tato příprava specifická?

Remízou v prvním utkání jsme se dostali do mimořádné situace a ta s sebou nese i mimořádná opatření. Nechceme dopustit překvapení na náš účet. Náplní tohoto kempu bylo vyhodnocení prvního zápasu v Praze, trénink a koncentrace na čtvrteční duel. Trénink byl zaměřený takticky na odvetu. Zkoušeli jsme si obrannou fázi a zejména věci směrem dopředu, které by podle nás mohly na soupeře platit.

Häcken v posledním ligovém utkání dostal tři branky od AIK Stockholm. Může tato porážka něco znamenat pro odvetu?

Viděli jsme fragmenty z toho zápasu, který skončil 2:3 a ty jsme v rámci přípravy ukázali i hráčům. Häckenu se na podzim nedaří tolik jako v minulé sezóně. Ale pořád to je nepříjemný soupeř, který dostane-li prostor na brejky, dokáže být hodně nebezpečný. To nám ukázal i v Praze.

Čekáte, že na ně bude sázet i doma?

Z prvního zápasu u nás mají dobrou výchozí pozici. Očekávám, že jejich hra bude vycházet z dobrého obranného bloku a budou čekat na příležitost k brejkům. Ale to je náš odhad, uvidíme, co přinese samotný zápas.

Souhlasíte, že by vyřazení bylo pro Spartu ostudou?

Byla by to blamáž, kterou nechceme připustit a všichni si to moc dobře uvědomujeme. Všichni dáváme zápasu mimořádnou důležitost.

Cítíte tlak i ze strany klubového vedení?

Tlak ze strany vedení je vzhledem k výsledku v prvním utkání zcela oprávněný. Můžeme se ale opřít o zkušenosti. První půle s Häckenem na Letné byla velmi dobrá, škoda, že jsme nevyužili další příležitosti. Dobře jsme odehráli i ligový zápas v Jihlavě. To jsou faktory, o které se můžeme opřít.

Odveta se hraje v Göteborgu na stadiónu Ullevi, který má větší rozměry hřiště a atletickou dráhu. Může to hrát nějakou roli?

Samozřejmě může a my s tím i počítáme. Byli jsme se na stadiónu podívat s kolegou Zdeňkem Svobodou. Häcken tam hraje jen pohárové zápasy. Jestli to bude pro nás výhoda, o tom nechci spekulovat.

Po prvním duelu na Letné jste hovořil o chybějícím sebevědomí. Nakolik v tomto ohledu mohlo pomoci vítězství v Jihlavě?

Bylo důležité, abychom po remíze s Häckenem získali sebedůvěru v podobě dobré hry i výsledku v dalším utkání. To se splnilo, takže to pro nás je povzbuzení. Souvisí s tím i návrat Švejdíka a Costy do sestavy. Costa mne nepřekvapil kvalitním výkonem, jeho kvality znám, ale překvapil tím, jak zápas po zranění zvládl po zdravotní absenci. I on mužstvu výrazně pomohl k vítězství.

Postoupí Sparta přes Häcken do 3. předkola Evropské ligy?
Ano
60,1 %
Ne
39,9 %
Celkem hlasovalo 10805 čtenářů.

Reklama