Hlavní obsah

Sparta dotáhla blamáž do konce a v Evropské lize končí, Liberec si postup pohlídal

Liberec/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Sparty nedokázali švédský celek Häcken porazit ani v odvetném utkání 2. předkola Evropské ligy. Pražané po remíze 2:2 z prvního duelu prohráli v odvetě v Göteborgu 0:1 a v Evropské lize končí. Naopak Liberec na stadiónu U Nisy uspěl. O postupu Severočechů přes lotyšský celek Skonto Riga rozhodl v odvetě jediným gólem zápasu Dzon Delarge a pod Ještědem se mohou ve 3. předkole těšit na atraktivní souboj s Curychem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí si vyčítá promarněnou šanci v odvetném utkání se švédským Häckenem.

Článek
Fotogalerie

Trenér Vítězslav Lavička postavil do základní sestavy i uzdraveného Ladislava Krejčího, který byl ze sparťanského pohledu v první půli ke gólu nejblíž. Hned dvakrát se totiž řítil sám na brankáře Källkvista. V obou případech ho ale domácí gólman dokázal vychytat. I muž v rukavicích na druhé straně držel svůj tým ve hře. Vaclík skvěle zasáhl proti Makondelemu i aktivnímu El Kabirovi.

Pražanům se podařilo vstřelit první gól. Míč po Hušbauerově střele skončil v síti, ale sudí branku neuznali pro ofsajd Kadlece. Nejnebezpečnějším hráčem byl El Kabir. Přesně po hodině hry střílel těsně vedle, vzápětí běžel na Vaclíka sám, ale sparťanský brankář jeho střelu vykopl. Vaclík se předvedl i v 70. minutě, když uspěl tváří v tvář Ericssonovi.

Rozhodnutí nakonec padlo šest minut před koncem druhého poločasu. Po Váchově faulu se k trestnému kopu postavil Ericsson a vstřelil jediný gól zápasu.

Hrdiny Delarge a Kovář

Liberci po úvodní prohře 1:2 v Rize velela pohárová matematika jasně: vstřelit gól a neinkasovat! A úkol se svěřencům kouče Jaroslava Šilhavého podařilo záhy naplnit. Dlouhý Frýdkův aut ve 14. minutě zápasu ještě prodloužil Rabušic a Delarge se v šestnáctce zorientoval neomylně, hlavičkou poslal Severočechy do vedení.

Nadšení domácích fanoušků však o devět minut později vystřídalo zděšení: po nenápadném souboji v pokutovém území Slovanu nařídil norský sudí Johnsen penaltu! Gólman Kovář ale směr Sinelnikovsovy střely vystihl a udržel čisté konto.

Promarněná možnost hosty rozladila, vzápětí si Kušnír neodpustil ostrý zákrok a na hřišti se začalo jiskřit. Žlutou kartu nakonec vidělo celkem osm hráčů. Liberec mohl svůj náskok navýšit, avšak Rabušicova střela ani hlavičky Keliče či Kováče v brance Rigy neskončily, a tak naděje hostí žila až do samého závěru.

Jejich největší šanci spálil v samém závěru utkání Mingazov, který si obhodil i Kováře a po střetu s libereckým brankářem v šestnáctce upadl. Příznivcům Slovanu zatrnulo, ale další penaltu už Johnsen nenařídil. Liberec tak po šesti zápasech v evropských pohárech poprvé v základní hrací době zvítězil a slavil postup díky většímu počtu vstřelených gólů na hřišti soupeře.

Odvety 2. předkola Evropské ligy:
Häcken - Sparta 1:0on-line
Branka: 84. Ericsson. První zápas 2:2, postupuje Häcken.
Liberec - Riga 1:0on-line
Branka: 14. Delarge. První zápas 1:2, postupuje Liberec.
Ostatní výsledky z 2. předkola Evropské ligy zde.

Reklama

Související témata: