Hlavní obsah

Sparta i Liberec tvrdí, že blamáž nepřipustí. Odvety zvládneme a postoupíme, zní z obou táborů

Praha

V dost svízelné situaci po prvních zápasech, přesto s vírou, že odvety zvládnou a do třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy postoupí, vyrukují ve čtvrtek navečer čeští zástupci na evropskou pohárovou scénu. Na pražskou Spartu čeká od 19 h odveta ve švédském Göteborgu proti tamnímu Häckenu, Liberec se ve stejnou hodinu představí doma v konfrontaci s lotyšským týmem Skonto Riga. Zápas ze severu Čech vysílá přímým přenosem ČT Sport, oba duely pak můžete sledovat v on line reportážích na www.sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata (vpravo) oslavuje se záložníkem Pavlem Kadeřábkem gól v síti Häckenu. Podobnou radost by chtěli Pražané prožít i ve Švédsku.

Článek

Liberec si vůbec nepřipouští, že by v domácí odvetě s lotyšským soupeřem selhal a do dalšího dějství Evropské ligy nepostoupil. Před týdnem sice prohrál na soupeřově půdě 1:2, podstatné ale je, že gól venku vstřelil, takže k postupu mu stačí i těsná výhra 1:0.

„Musíme sice dohánět manko z Rigy, ale jsem přesvědčen, že odvetu zvládneme a postupový výsledek uhrajeme.Vůbec si nepřipouštíme, že bychom měli v pohárové Evropě skončit," nechal se slyšet kouč Severočechů Jaroslav Šilhavý a dodával, že jeho tým půjde do utkání s patřičným respektem k protivníkovi, který sází na kolektivní pojetí, velice dobře brání a je nebezpečný svými rychlými výpady.

Šilhavého důrazné varování

„Po chybách jsme Lotyšům v prvním duelu nabídli možnost ke dvěma rychlým protiútokům a oni nás potrestali. To už nesmíme dopustit," připomínal svým svěřencům Šilhavý, podle něhož dodalo mužstvu sebevědomí a sebedůvěru nedělní ligové vítězství v Olomouci.

„Doufám, že se promítne i do pohárové odvety. Ale pro jistotu jsme trénovali i penalty, kdyby na ně mělo přece jen dojít," přiznal kouč Severočechů, který může proti Rize nasadit uzdraveného Šurala.

Hosté se připravovali v Liberci dva dny, což jen dokládá, jak vážně odvetu berou a jak vnímají svou šanci na překvapení. „Soupeř bude hrát s podporou publika určitě kvalitněji, než tomu bylo u nás. My rozhodně nekalkulujeme s tím, že nám postačí remíza. Pohárová konfrontace se skládá ze dvou samostatných zápasů, které se mohou hodně lišit," meditoval trenér Skonto Riga Pertia a liboval si, že má k dispozici kompletní kádr.

Ani situace pražské Sparty není před švédskou odvetou právě příjemná, neboť v prvním zápase před týdnem doma si nechala dát dva góly a uhrála jen remízu.

„Zbytečně jsme si zkomplikovali situaci," přiznal rozladěný letenský kouč Vítězslav Lavička, který vůbec nepřipouští, že snad měl jeho tým na evropské scéně skončit, sotva na ni vstoupil.

Tři góly Spartu neoklamou

„Vyřazení by bylo blamáží, kterou nemíníme připustit," opakoval trenér Pražanů i před odvetou v Göteborgu. Pochopitelně vsadí na sestavu, která si vedla úspěšně v ligové premiéře nového ročníku v Jihlavě. „S jednou změnou ale počítám," naznačil Lavička, že do mužstva se vrátí uzdravený Krejčí. Obrana však v porovnání s jihlavským střetnutím zůstane beze změn.

„Před odvetou jsme sledovali poslední ligový zápas našeho soupeře s AIK Stockholm, v němž na domácím hřišti třikrát inkasoval. To nás ale nesmí klamat, musíme si dát pozor na rychlé výpady domácích, v nichž jsou velice silní. V Praze nás o tom přesvědčili," potvrdil letenský kouč, že se před odvetou hodně věnoval taktice.

Häcken, který momentálně figuruje ve švédské lize na desáté příčce, ovšem větří šanci. „Pražská remíza 2:2 pro nás představuje dobrý výsledek," je si vědom kouč Peter Gerhardsson. "Naše postupové šance jsou teď docela dobré."

Jak si povedou čeští zástupci v pohárových odvetách EL?
Postoupí Sparta i Liberec
58,7 %
Postoupí jen Sparta
11,5 %
Postoupí jen Liberec
29,8 %
Celkem hlasovalo 4666 čtenářů.

Reklama

Související témata: