Hlavní obsah

Sparťanský kouč Lavička po šokujícím vyřazení nezastíral, že za ostudu cítí zodpovědnost

Göteborg/Praha

Kolaps je ještě slabé slovo. Účinkování fotbalové Sparty na evropské pohárové scéně skončilo jednou velkou blamáží. A navíc okamžitě, co na ni vstoupila, neboť vypadla hned ve 2. kvalifikačním předkole Evropské ligy. „Je to jedno z největších zklamání v mé fotbalové kariéře," přiznal po vyřazení s průměrným švédským týmem BK Häcken na letenských klubových stránkách záložník Ladislav Krejčí. „Všechny jsme zklamali, je to neúspěch celého klubu. Cítím za něj plnou zodpovědnost," netajil krajní rozčarování i trenér Vítězslav Lavička, o jehož další budoucnosti ve Spartě se spekulovalo už po remíze v prvním zápase.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný kouč Sparty Vítězslav Lavička po vyřazení od Häckenu.

Článek
Fotogalerie

Teď spekulace získají na síle. Zvláště, když českého vicemistra vyřadil až desátý celek švédské ligy.

Lavička: Bez výmluv, nebyla to dobrá práce

"Cokoliv řeknu, bude ve stínu velkého zklamání, které prožíváme. I když byl vývoj zápasu jakýkoli, bylo naší povinností ho zvládnout. Nehledám výmluvy, neodvedli jsme dobrou práci," přiznával po prohře v Göteborgu kouč Pražanů Lavička.

„Byli jsme sice aktivní v prvním poločase, měli šance díky Krejčímu, kterého vychytal brankář. Druhý poločas jsme chtěli hrát na větší riziko, jenže zformovaná obrana domácích nám dělala velké problémy a bylo těžké se dostávat k zakončení," rozebíral prohru.

Největší zbraní švédského protivníka byly stejně jako v prvním duelu na Letné protiútoky, po nichž několikrát hodně zahrozil, takže Spartu musel zachraňovat gólman Vaclík.

"Soupeř znovu potvrdil, jak je má dobře zvládnuté. Součinnost hráčů Häckenu na posledních třiceti metrech je skvělá, což nám dělalo problém v obou zápasech," přiznal sparťanský kormidelník a svůj díl viny na vyřazení nepopíral.

„Jde o neúspěch celého klubu, za který cítím plnou zodpovědnost. Zvláště vzhledem k tomu, co jsme předvedli," netajil Lavička a dodával, že důkladná analýza proběhne po návratu do Prahy.

Krejčí litoval zahozených šancí

Nadmíru rozladění byli i hráči. "Měl své dvě šance v první půli proměnit a zápas by se vyvíjel úplně jinak. První jsem řešil pravou nohou, brankáře jsem neviděl, tak jsem do toho jen prásknul. U druhé šance jsem měl střílet na zadní tyč, místo toho jsem brankáře zase trefil. Je to moje velká chyba," hovořil zklamaně sparťanský záložník Ladislav Krejčí.

„Bylo na nás asi trochu znát, že musíme vyhrát, abychom postoupili. Špatně jsme se dostávali do šancí a ke konci už jsme hráli na riziko, nakopávali na Romana Bednáře a věřili, že to vyjde, ale nedařilo se nám to," přiznával pro webové stránky svého klubu.

Vaclík: Byl to laxní gól

„Výsledek nahrával tomu, abychom útočili, zatímco domácí čekali na brejky, v nichž jsou nejsilnější. Jejich šance pak z tohoto stylu hry vycházely. Zachovali klidnou hlavu a dokázali si díky tomu vypracovávat další příležitosti. Nakonec jednu proměnili," litoval brankář Tomáš Vaclík inkasované branky.

„Byl to ale dobře zahraný přímý kop, domácí hráč proběhl přede mnou a já zareagoval na jeho pohyb, což byla chyba. Kdybych zůstal stát, asi by mě to trefilo. Na to, že jsme přežili předtím takové velké šance, jsme nakonec dostali laxní gól," glosoval trefu Ericssona, která rozhodla o sparťanské prohře, vyřazení a hlavně neskutečné blamáži.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen