Hlavní obsah

Kováč před bitvou s Curychem: Nikdo Liberci nedává moc šancí, což je pozice, která nám sedí

Praha

Téměř dvě sezóny prožil ve Švýcarsku kapitán Liberce Radoslav Kováč. Když v zimě zamířil z Basileje na sever Čech, čekal boj o záchranu. Ale spanilá jarní jízda vynesla Slovanu místo v kvalifikaci fotbalové Evropské ligy. Po postupu přes Rigu čeká borce zpod Ještědu ve 3. předkole ve čtvrtek večer ve 20:15 hodin na domácím stadiónu FC Curych. Stoper severočeského celku soka zná a doufá v překvapení na účet protivníka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Slovanu Liberec se připravují na úvodní duel třetího předkola Evropské ligy s Curychem. Vpravo obránce Radoslav Kováč, vlevo útočník Vojtěch Hadaščok.

Článek
Fotogalerie

Zápas se uskuteční i přesto, že se vaším stadiónem v noci z pondělí na úterý přehnala blesková povodeň. Půjde pro vás o komplikaci? Poznamenala povodeň vaši přípravu?

Úterní trénink jsme museli absolvovat na umělé trávě, v šatnách nešla elektřina. Ale lidé z klubu odvedli super práci. Ve středu už s ohledem na situaci bylo vše v pohodě. Pro zápas je hlavní, že nijak neutrpěla plocha stadiónu.

Když jste v úterý směřoval na trénink, tušil jste, co vás čeká?

Ani náhodou. Nocoval jsem v Liberci, a když se průtrž přihnala, volal jsem manželku, aby se z okna podívala, kolik vody se valí ulicí. Ale že by tak drastickým způsobem poničila stadión, mě nenapadlo ani náhodou.

V druhém předkole s Rigou jste se k postupu protrápili, byli jste hodně nervózní. Nyní vás čeká mnohem zvučnější soupeř, který je favoritem. Bude váš tým uvolněnější?

Rozhodně ano. Druhý poločas s Rigou byl šílený. Byl na nás velký tlak, vyřazení by znamenalo ostudu a na našem mladém týmu se to negativně projevilo. Ale nyní jsme v jiné roli. Můžeme hrát bez stresu, protože favoritem je jednoznačně Curych.

Zápas Slovan Liberec - FC Curych se hraje ve čtvrtek od 20:15, hlavním rozhodčím je Liran Liany z Izraele. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Jaké jsou vaše vzpomínky na vzájemné souboje ze švýcarské ligy?

S jedinou výjimkou skvělé. Hned v prvním duelu bezprostředně po mém přestupu do Basileje z West Hamu jsme jim podlehli. A to ještě dost smolně. Vedli jsme do devadesáté minuty, a pak v nastavení dvakrát inkasovali. Následně jsem však hořkost porážky při vzájemné konfrontaci nepoznal. Doufám, že bilance bude platit i dál.

V čem je švýcarský protivník nejnebezpečnější?

Mají výborné individuality. Gavranovič či Henrique jsou skvěle technicky vybavení, strašně rychlí. První z nich je takový malý podsaditý, ale ohromně šikovný na balónu. Brazilec Henrique je skvělý při hře jeden na jednoho. Takových kluků mají více, z čehož plyne, že dopředu mají velkou sílu, v defenzivě jsou však zranitelní. A nejsou moc týmoví. Pokud dokážeme pokrýt největší individuality, máme šanci na úspěch.

Je pro Liberec reálné, aby prošel do dalšího kola?

Procentuálně bych vyjádřil šance šedesát ku čtyřiceti ve prospěch Curychu. Ale můžeme hrát uvolněně a druhý poločas ligového utkání proti Slavii nám dodal sebevědomí. Máme šest bodů po dvou kolech, náš výkon už se blížil obrazu, který bychom si přáli. Navíc nikdo nám nedává moc velké šance, což je pozice, která nám sedí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články