Hlavní obsah

Naše pozice je opačná než proti Rize. Role favorita nás netíží, přemítá kouč Šilhavý před bitvou s Curychem

Liberec

Trenér libereckých fotbalistů Jaroslav Šilhavý věří před čtvrtečním prvním zápasem třetího předkola Evropské ligy s týmem FC Curych, že z jeho svěřenců spadne psychický tlak, který je provázel v předešlé sérii s Rigou. Český pohárový zástupce jde do boje s pokorou, ale i touhou prodrat se do další fáze a přiblížit se účasti v základní skupině soutěže.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Liberce se na domácím stadiónu U Nisy připravují na úvodní duel třetího předkola Evropské ligy proti týmu FC Curych.

Článek
Fotogalerie

„Proti lotyšskému celku jsme byli vnímáni jako favorité, kdežto nyní je naše pozice spíše opačná. A v tom vidím šanci na případný úspěch. Čeká nás přitom těžký soupeř ze švýcarské ligy, kterou hodnotím hodně vysoko. A jelikož FC Curych patří do tamní špičky, podle mne svou úrovní směřuje k bundeslize," uvedl kouč Severočechů.

Jaké jsou největší přednosti protivníka? „Je to ofenzivně laděný tým s řadou vynikajících individualit. Přesto doufám, že se popereme o postup. A už doma chceme uhrát výsledek, jaký by nám uchoval reálnou naději pro odvetu," pravil trenér.

Liberečtí prožívají úspěšný vstup do sezóny, byť výkony nejsou ještě ideální. „Víme, že v obou duelech proti Rize jsme měli herní rezervy a hodně jsme se na potřebné domácí vítězství nadřeli. Od té doby uplynul týden, což je ve fotbale krátká doba na výrazný výkonnostní posun. I proti Slavii jsme v neděli odehráli špatný první poločas. Druhá půle už byla povedenější a z toho chceme vycházet," řekl Šilhavý.

Nálada v týmu je podle něj bojovná. „Na hráčích vidím, že se stmelili jako tým i během dvoudenní přípravy, která vinou odstraňování následků přívalových dešťů na stadiónu probíhala v omezeném režimu. Museli jsme se přizpůsobit nečekaným okolnostem. Věřím, že sportovní stránka našeho vystoupení převládne nad vnějšími vlivy. Snad i soupeř bude k podmínkám shovívavý a pochopí, že jsme v Liberci dělali maximum, aby prostředí bylo důstojné evropským pohárům a zápas se mohl odehrát," dodal kormidelník Slovanu.

Kouče Meiera dvě výhry Slovanu nepřekvapily

Trenér švýcarského celku Urs Meier na úvod tiskovky poděkoval domácímu klubu za přípravu stadiónu a vyjádřil uspokojení, že se utkání může uskutečnit v původním termínu.

„Fotbalový Liberec znám už z minulosti, kdy sehrál na evropské scéně spoustu zápasů, třeba s AC Milán v předkole Ligy mistrů. Takže klub má náš respekt. Soupeř, jakého bychom si přáli, neexistuje, protože všechny týmy musí být dobré. I tentokrát mohou rozhodovat maličkosti," uvažoval kouč Curychu.

Dvě výhry Slovanu na začátku Gambrinus ligy ho nepřekvapily. „Vůbec to neberu jako něco výjimečného. Liberec je kvalitním týmem, což dokázal i pohárovým postupem přes Rigu. Odvetný zápas v Liberci jsem navštívil a je mi jasné, že musíme podat co možná nejlepší výkon, abychom se mohli prosadit," konstatoval Meier, který poté vyjmenoval přednosti soupeře.

„Jedná se o homogenní a sehraný tým, který má své herní automatismy. Všiml jsem si, že sestava se moc nemění. Zaujali nás jeden z tvůrců hry Kalitvincev, střelec Rabušic a samozřejmě Kováč, kterého ve Švýcarsku odborníci i fanoušci znají z jeho angažmá v Basileji," podotkl kouč švýcarského týmu.

Reklama

Související témata: