Hlavní obsah

Jablonec se pokusí překročit svůj stín, musí však skolit farmu Manchesteru City

Jablonec nad Nisou

Nemohou se rozhodně považovat za velké pohárové specialisty. Zatím jen dvakrát dokázali fotbalisté Jablonce v evropských soutěžích svého soupeře vyřadit. V roce 1997 ázerbájdžánský Karabach Agdam a před dvěma lety albánskou Vloru. Teď mají Severočeši ve 3. předkole Evropské ligy další pokus. V cestě jim stojí Strömsgodset IF, druhý tým norské Eliteserien, v níž ztrácí jen dva body na vedoucí Rosenborg Trondheim a o víkendu rozstřílel Hönefoss 6:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Jablonce se radují z vítězství ve finále Poháru České pošty. Jak uspějí v Evropě?

Článek
Fotogalerie

„Čeká nás neskutečně organizované mužstvo, které přesně ví, co má hrát. Udělali na mě velký dojem. Abychom postoupili, musíme podat výkon na hranici našich možností," měl okamžitě jasno trenér Roman Skuhravý, když minulý týden na vlastní oči sledoval, jak norský tým vítězí v Debrecínu jednoznačně 3:0 a zajišťuje si postup. „Strömsgodset spolupracuje s anglickým Manchesterem City a v kádru má dva jeho hráče, záložníka Abdisalama a obránce Razaka," upozorňuje kouč.

Jablonec rozehraje třetí předkolo ve čtvrtek večer na domácí půdě a musí zaplašit matný ligový start. Nejprve doma jen plichtil s Brnem, v neděli pak prohrál na Letné. Moc dobře přitom cítil, že na Spartu rozhozenou pohárovým vyřazením měl. Využít toho ovšem nedokázal a teď si musí dát velký pozor, aby před pohárem nerozhodil i sebe...

Baumit Jablonec - Strömsgodset IF
První zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy, čtvrtek od 18:00, rozhodčím je Kypřan Trattu, přímý přenos vysílá ČT Sport a on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Jablonec: Špit - Zoubele, Eliáš, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Čížek - Hubník.
Strömsgodset: Larsen - Vilsvik, Horn, Sveen, Hamúd - Ibrahim, Johansen, Rönning - Storflor, Kovács, Wikheim.

Dočkal dává Severočechům naději

„Nemyslím si, že bychom kvůli výsledkům v lize byli před pohárem nervózní. Ale pokud se psychiky týká, bylo by samozřejmě lepší, kdybychom zápasy s Brnem nebo se Spartou zvládli lépe," připouští brankář Michal Špit. „Čeká nás těžký norský soupeř, ale doufám, že máme natolik zkušené mužstvo, abychom zápas zvládli," dodává.

České kluby vyřadily norské týmy ve všech pěti dosavadních pohárových dvojzápasech. „O trochu víc věřím Jablonci. České týmy jsou přece jen o něco víc takticky vyspělé, a když srovnám jednotlivé posty, tak na většině by měl mít převahu také Jablonec," myslí si český reprezentant Bořek Dočkal, který už dva roky působí v Trondheimu.

„Před dvěma lety jsme narazili ve třetím předkole na Alkmaar, který byl ještě těžší. Docela jsme se s ním popasovali, takže věřím, že pokud odevzdáme vše, co umíme, šance postoupit je," doufá kapitán Karel Piták.

Soupeř si hodně věří

Norský soupeř přijel velmi sebevědomý. „Měli jsme hrozně špatný začátek července, což bylo dáno i řadou zraněných hráčů. V Debrecínu jsme už ovšem potvrdili, že jsme zpátky na úrovni, na které chceme být," pochvaluje si trenér Ronny Deila.

Kouč netají, že snem norského týmu je postup do základní skupiny. „Do Jablonce jsme přijeli vyhrát, ale když dáme gól, i remíza bude dobrá. Doma totiž budeme hodně silní," varuje Deila.

Postoupí Jablonec přes Strömsgodset do 4. předkola Evropské ligy?
Ano
49,5 %
Ne
50,5 %
Celkem hlasovalo 7535 čtenářů.

Reklama