Hlavní obsah

Liberečtí po neuvěřitelném obratu jásali: Půli jsme promrhali, ale teď máme naději

Liberec

Na české poměry nevídaný obrat předvedli fotbalisté Slovanu Liberec ve čtvrtečním úvodním duelu 3. předkola Evropské ligy. S FC Curych doma prohrávali po pěti minutách, do přestávky se strachovali, zda jim sok uštědří debakl, ale nakonec slaví vítězství 2:1 a pro odvetu příští čtvrtek ve Švýcarsku mají docela slušnou pozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Michael Rabušic (uprostřed) děkuje po utkání s Curychem fanouškům.

Článek
Fotogalerie

„Šlo o podobný zápas jako proti Slavii během posledního ligového kola. Znovu jsme předvedli rozpačitý první poločas a po inkasované brance to s námi nevypadalo moc dobře. Přitom do zápasu šli kluci nažhavení, namotivovaní," tvrdil trenér vítězů Jaroslav Šilhavý. „My snad budeme muset před příštím zápasem hrát poločas ještě před úvodním výkopem, protože jsme zase celý první poločas prohospodařili," zlobil se i Michael Rabušic, autor vítězné branky. „Měli jsme určitý záměr, ale po pěti minutách byl v tahu. Myslím, že jsme do zápasu nastoupili se zbytečným respektem," přemítal Radoslav Kováč.

Severočeši měli štěstí, že se borci z Curychu předháněli v zahazování šancí, v určitých situacích domácí podržel brankář Kovář. „Naštěstí jsme do přestávky už podruhé neinkasovali, dokázali jsme si zvyknout na odlišné tempo hry, a když jsme si v šatně o přestávce vyříkali všechny nedostatky, druhý poločas už byl lepší," vykládal trenér Šilhavý. „Do půle jsme totiž jenom běhali. Věděli jsme, jak jsou Švýcaři nebezpeční ve středu pole, rychlí a mají fantastický první dotek s balónem, přesto jsme byli zaskočení. Navíc jsme se často dostávali v defenzívě do situace jeden na jednoho a nezajišťovali se, což je strašně riskantní," brblal kapitán Kováč, když si přehrával průběhu zápasu.

Kováč: Kabina má morální sílu

Jinak mu na tváři hrál úsměv. „Ukázali jsme charakter, když jsme dokázali nepříznivý vývoj otočit," lebedil si Kováč. „Není snadné zvrátit zápas, v němž se v úvodu nedaří. Ale je patrné, že naše kabina je zdravá a má morální sílu. Každý chce ukázat, že je platným členem týmu," vyprávěl Šilhavý.

Byl rád za produktivitu Michaela Rabušice, který střílí góly takřka na požádání. „Znovu nás podržel. Nezbývá než si přát, aby mu forma vydržela," smál se liberecký trenér.

Samotný útočník doznával, že je ve velké pohodě. „Cítím se uvolněný, sebevědomý. Ale také neplatí, že každá střela je gólová. V prvním poločase jsem měl dobrou šanci, ale pálil jsem vedle," přemítal.

Prosadil se až devět minut před koncem. „Tentokrát jsem měl i kus štěstí, protože Šural stojící o kousek blíže k bráně balón jen lehce tečoval. Já jsem kvůli němu nemohl pálit hned, tudíž jsem se neukvapil, míč si zpracoval, a pak měl vše snadné. Přitom šlo vlastně o náš první kloudný centr," přemítal nad průběhem zápasu Rabušic.

„Nyní máme solidní pozici do odvety. Půjde o nesmírně těžký souboj, ale vítězství nás staví do pozice, kdy můžeme hrát uvolněně. V minulém předkole s Rigou jsme venku prohráli a doma museli manko dotahovat. Byli jsme strašně nervózní. Pokud vstřelíme v Curychu gól, máme určitě slušnou naději na postup dál," přál si Rabušic. „Ve Švýcarsku půjde o hodně těžký boj, ale díky vítězství je naše naděje větší. Neudělali jsme krok k postupu, ale krok k možnosti o něj bojovat," připomínal Šilhavý kvality protivníka.

Reklama

Související témata: