Hlavní obsah

Kováč o emotivním závěru proti Curychu: Bál jsem se, abychom z nějaké pitominy nedostali gól

Liberec

Nesmírně emotivně prožíval bitvu s FC Curych liberecký stoper a kapitán Radoslav Kováč. V zimě přišel na sever Čech ze švýcarské Basileje a los 3. předkola Evropské ligy mu do hry přihrál protivníka, jehož dobře zná z minulých dvou sezón. „Prohrál jsem s nimi jen v úvodním utkání po přestupu z West Hamu. Doufám, že bilance vydrží,“ přál si před čtvrtečním úvodním duelem. Severočeši vyhráli 2:1, a tak mají před odvetou slušnou pozici nejen k radosti Kováče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký obránce Radoslav Kováč (vlevo) a Amine Chermiti z Curychu bojují o míč.

Článek
Fotogalerie

Za týden nastoupíte do zápasu s jednogólovým náskokem. Napadlo vás o přestávce čtvrteční domácí bitvy, že k odvetě pojedete s tak lichotivým výsledkem?

O přestávce jsme si řekli, že na ně musíme vletět, protože už nemáme za nepříznivého stavu co ztratit. Na našem pohybu bylo zlepšení patrné. Pomohli nám i diváci. Jsme pochopitelně teprve jen v poločase, ale máme naději.

Zasáhla inkasovaná branka z penalty už v páté minutě výrazně do taktických záměrů vašeho týmu?

Určitě. Plánem totiž bylo odehrát utkání s čistým kontem. A všechno se zbořilo prakticky hned po úvodním hvizdu. Snažili jsme se myslet pozitivně, do přestávky jsme se spíše bránili. Věděli jsme, že mají obrovskou kvalitu. Znám jejich hráče z angažmá v Basileji. Švýcarská liga je hodně kvalitní. U nás se podceňuje, ale ukázalo se, jak jsou rychlí, pracují s míčem, mají perfektní první dotek.

Byl první poločas způsobený i faktem, že jste narazili na soupeře, jehož nelze kvalitou přirovnat k žádnému z tuzemských soupeřů, proti nimž hrajete pravidelně?

Věděli jsme, že nás čeká odlišný soupeř. Když vezmu Rigu v minulém předkole a Curych nyní, byli prostě jinde. Vážím si, že máme charakter. Do přestávky nám Curych nedovolil skoro nic. Jen jsme za nimi běhali. V druhém poločase jsme obraz změnili. Dokážeme otočit i tak těžký zápas, což je super.

Pomohl vám hodně přesun Martina Frýdka v průběhu druhého poločasu na pravou stranu, kde se mu dařila spolupráce s Ondrou Kušnírem?

Jde o herní inteligenci. Tihle dva hráči ji mají vysokou, vyhoví si. Na naší hře byla jejich spolupráce patrná.

Vy jste se opakovaně rozčiloval, divoce gestikuloval ke spoluhráčům. Čím vás tak štvali?

Často jsme si nechávali hráče jeden na jednoho, nezajišťovali jsme se, což je strašně nebezpečné. Zvláště po druhé trefě jsem se několikrát rozčílil, protože jsem nechtěl, abychom z nějaké pitominy dostali gól a vedení ztratili. Proto jsem kluky pořád dirigoval, abychom Švýcarům nenechali ani kousek prostoru. Hned by nás potrestali.

V poslední minutě jste šel v pokutovém území do souboje s Henriquem, který v pokutovém území padl a dožadoval se penalty. Zatrnulo vám, zda vás rozhodčí potrestá podruhé v zápase?

Já jsem stáhnul nohu. Tušil jsem, že bude zkoušet nafilmovat penaltu. Rozhodčí byl blízko, potrestal ho žlutou kartou. Byl jsem si jistý, že je situace jasná v náš prospěch. Ale kdyby písknul, neudělal bych nic.

Jak vidíte šance pro odvetu? Posouvá vítězství Liberec vstříc čtvrtému předkolu?

Musíme dát gól, to je jednoznačné. Věřím, že Rabušic bude hrát stejně dobře jako v domácím utkání, kdy podržel spoustu balónů a ještě se gólově prosadil. Po přestávce navíc naši středoví hráči chodili hodně blízko k němu, sbírali balóny pod ním. Snad nám to půjde stejně dobře i v odvetě.

Do té určitě nenastoupí vyloučený stoper Curychu Nef, který obranu soupeře v prvním zápase řídil. Půjde pro švýcarský tým o velký problém?

Mají dostatek kvalitních fotbalistů. Nemyslím, že je to nějak negativně poznamená.

Reklama

Související témata: