Hlavní obsah

Skvělý den Severočechů! Liberec i Jablonec vyhrály odvety a zahrají si play off Evropské ligy

Curych/Drammen
Aktualizováno

Severočeští fotbalisté napodobili v pohárech Viktorii Plzeň a jejich tažení Evropou pokračuje dál. Liberec i Jablonec zopakovaly v odvetách vítězství z domácích trávníků i na hřištích soupeřů a zahrají si play off Evropské ligy. Liberečtí v Curychu brzy prohrávali, ale po změně stran zápas po brankách Frýdka a Rybalky otočili na konečných 2:1. To Jablonec dlouho vedl po Hubníkově gólu nad Strömsgodsetem 1:0, jenže dvacet minut před koncem s nepříjemným protivníkem vedení ztratil a musel se o postup strachovat. V poslední desetiminutovce se ale trefili Vaněk a Piták, kteří pojistili postupovou výhru 3:1. O příštích soupeřích obou týmu rozhodne páteční los.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Libercký fotbalista Martin Frýdek se raduje z gólu v odvetě třetího předkola Evropské ligy v Curychu.

Článek
Fotogalerie

Liberečtí si přivezli do Švýcarska nadějný náskok 2:1, který chtěli na půdě soupeře co nejdříve podpořit vstřeleným gólem. Jenže vysněný scénář vzal rychle za své. Slovan od začátku zápasu zdaleka nehrál v optimální pohodě, čehož aktivní švýcarský celek využil.

Liberecká defenziva si už po sedmnácti minutách hry nepohlídala centrovaný míč, který se od Amine Chermutiho odrazil za záda bezmocného gólmana Kováře. Stejný hráč mohl záhy vedení zvýšit, jenže ke štěstí hostů trefil jen tyč.

Svěřenci trenéra Šilhavého rázem k postupu nutně potřebovali vstřelit minimálně jeden gól. To se takřka z ničeho nic podařilo po hodině hry nechytatelnou ranou Martinu Frýdkovi. Definitivní razítko na postup pak přidal pět minut před koncem ranou do šibenice Sergej Rybalka.

Jablonec nasázel v Norsku tři góly

Jablonec zvládl na severu Evropy úvod odvety mnohem lépe než Liberec ve Švýcarsku. Už po čtvrt hodině totiž na umělé trávě v Drammenu otevřel po akci Vošahlíka s Pitákem skóre Michal Hubník. Piták mohl navíc vedení navýšit, jenže ve velké šanci selhal.

Norský celek zvyšoval aktivitu a chvílemi měl značný tlak, který po zásluze zužitkoval dvacet minut před koncem vyrovnávacím gólem Ola Kamara. Zdálo se, že hosté budou horko těžko bránit postupovou remízu, jenže závěrečná desetiminutovka přinesla týmu kouče Skuhravého definitivní uklidnění. Nejprve vrátil Baumitu vedení Ondřej Vaněk a dílo dokonal gólem na 3:1 Karel Piták.

Evropská liga, odvetné zápasy 3. předkola:
Curych - Liberec  1:2
Branka: 17. Chermiti - 64. Frýdek, 85. Rybalka
První zápas 1:2. Postupuje Liberec
Strömsgodset - Jablonec 1:3
Branka: 71. Kamara - 15. Hubník, 81. Vaněk, 90. Piták
První zápas 1:2.

Reklama

Související témata: