Hlavní obsah

Tým zaslouží pochvalu, uznal kouč Liberce, v Jablonci líbají rukavice brankáři Špitovi

Liberec/Jablonec

Příjemný čtvrtek prožili fanoušci českého fotbalu. Do posledního 4. předkola Evropské ligy totiž postoupili oba čeští zástupci. O druhou nejprestižnější soutěž se tak bude bojovat v Liberci i Jablonci. Zatímco Slovan přešel přes Curych zejména díky zlepšenému výkonu ve druhé půli, zelenobílí mohli po odvetě se Strömsgodsetem děkovat zejména brankáři Michalu Špitovi.

Foto: Fredrik Varfjell, ČTK/AP

Brankář Jablonce Michal Špit ukrývá míč před dotírajícím Péterem Kovacsem z norského Strömsgodsetu.

Článek
Fotogalerie

„Mám obrovskou radost, že jsme postoupili s velice silným soupeřem. Myslím, že je to překvapení, ale musím hráče pochválit. Jsem na ně hrdý. I když první poločas nebyl z naší strany úplně ideální. Dostali jsme moc laciný gól po první střele na naši branku," připomněl trenér Liberce Jaroslav Šilhavý trefu Chermitiho ze 17. minuty, díky níž se výhoda přehoupla na stranu švýcarského týmu.

Liberecký Martin Frýdek prozradil, že tým z Podještědí přijel do Curychu s taktikou v první půli neinkasovat. "Bylo to těžké utkání, které mělo dva rozdílné poločasy. První poločas jsme chtěli bránit výsledek 0:0, což se nepovedlo. Naštěstí jsme to v druhé půli dokázali znovu otočit," oddychl si syn slavného otce, který obrat Severočechů započal, když v 64. minutě otevřel skóre zápasu přízemní ranou. „Napálil jsem to levou nohou na bránu a jsem rád, že to tam spadlo."

S druhou pětačtyřicetiminutovkou odvetného duelu byl spokojený i Šilhavý. „Ve druhém poločase jsme podali zase vynikající výkon, celý tým zaslouží pochvalu. Přišly i kýžené góly a myslím, že za druhý poločas jsme si postup zasloužili."

Skuhravého těšila výhra v obou zápasech

Jablonec měl na první pohled cestu za postupem klidnější. Po výhře 2:1 z prvního střetnutí se trefil už po čtvrthodině hry Hubník a vítěz Poháru České pošty mohl klidněji dýchat. Když ale dvacet minut před koncem zápasu vyrovnal Kamara, zdálo se, že se schyluje k velkému dramatu. Ten ale Jablonečtí odmítli dvěma trefami v závěru zápasu.

O to, že Baumit inkasoval pouze jediný gól, se největší měrou zasloužil brankář Michal Špit, který zlikvidoval sedm střeleckých pokusů norského celku. "Dneska nám fantasticky zachytal," vysekl gólmanovi poklonu Roman Skuhravý, kouč Jablonce. „Špiťák nám dneska zachytal výborně, měl plno zákroků," přidal se kapitán mužstva Karel Piták.

Skuhravý měl pro svoje svěřence téměř výhradně slova chvály. „Věděli jsme, že má soupeř okénka v obraně. Jsem spokojený, že jsme tady vyhráli 3:1, že jsme to zvládli i za nepříjemného stavu 1:1, kdy jsem viděl na klucích trošku obavy o výsledek. Vyhrát dvakrát s takovýmhle soupeřem je dobrá a chvályhodná práce," liboval si Skuhravý, který před úvodním zápasem odmítl zásahy do sestavy ze strany majitele klubu Miroslava Pelty.

Spokojeností samozřejmě oplýval i Piták, jenž parádním obloučkem navýšil stav na konečných 3:1. „Soupeř byl kvalitní a dneska ukázal, že je silný v kombinaci. Dali jsme gól, ale místo toho, abychom se uklidnili, to bylo chvílemi naopak. Když jsme ale dali na 2:1, věděl jsem, že nám to už neunikne," těšilo zkušeného záložníka.

Do play off o Evropskou ligu se tedy kromě Sparty protlačily všechny české celky a mohou se tak těšit na dnešní losování, které jim určí soupeře. „Je to pro český fotbal paráda. Jako příštího soupeře bych si přál raději někoho, přes koho by šlo postoupit. Líbil by se mi takový Salcburk, kde jsem něco prožil," prozradil Piták.

Reklama

Související témata: