Hlavní obsah

Jablonec se o Evropskou ligu utká s Betisem Sevilla. Do Liberce dorazí Udine s Vydrou

Nyon
Aktualizováno

Páteční los ve švýcarském Nyonu přisoudil fotbalistům Jablonce do play off Evropské ligy španělský tým Real Betis Sevilla. První zápas se bude hrát ve čtvrtek 22. srpna na severu Čech, odveta o týden později ve Španělsku. Také Liberec bude mít těžkého soupeře. Slovan změří síly s italským Udine, jehož dres obléká český reprezentant Matěj Vydra. První zápas se bude 22. srpna hrát na hřišti italského celku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Jablonce se radují z vítězného gólu proti Strömsgodsetu.

Článek

Jablonecký soupeř má pro český fotbal pikantní příchuť v tom, že před lety seděl na lavičce Betisu Sevilla trenér Jozef Jarabinský a jeho dres oblékali hned tři čeští hráči. Současný reprezentační trenér Michal Bílek, ale třeba i Alois Grussmann nebo Roman Kukleta.

Současné mužstvo Betisu poskládané vesměs ze španělských borců vede jako kouč padesátiletý "Pepe" Mel. V kádru je hned několik legionářů z různých končin světa. Třeba Argentinec Sara, bývalý hráč Frankfurtu a Basileje Němec Steinhöfer, brazilský obránce Paulo, chilský fotbalista Reyes, ale třeba i Mabwati z Konga nebo Rodríguez, který přišel v létě z Uruguaye.

V loňském ročníku La Ligy skončil Betis v tabulce na sedmém místě, což mu zaručilo nasazení v play-off Evropské ligy. Domácí chrám Betisu Estadio Benito Villamarín má kapacitu 56 500 diváků.

Jistou výhodou by pro Jablonec mohlo být, že ve Španělsku startuje liga až příští týden. V přípravě měl ovšem Betis dobré výsledky... Vyhrál třeba nad anglickým Wolverhamptonem na jeho hřišti 3:2 a Bolton porazil na ostrovním turné 2:0.

Na evropské pohárové scéně se s Betisem potkala před jedenácti lety Viktoria Žižkov, která po výsledcích 0:1 a 0:3 ze soutěže vypadla.

"Čeká nás těžký soupeř, od kterého očekávám, že bude výborně technicky a kombinačně vybavený. Do utkání musíme dát vše a pak věřím, že když podáme výkon na hranici svých sil, máme šanci postoupit," reagoval na los záložník Jan Kopic.

"Dostali jsme asi nejtěžšího možného soupeře, co tam byl. Bude to těžká konfrontace, ale když podáme maximální výkon, tak věřím, že Betis potrápit dokážeme," přidal se obránce Vít Beneš.

Uhlídají Liberečtí krajana Vydru?

Na Udine má příjemné vzpomínky pražská Slavia, která v tehdejším Poháru UEFA dokázala v sezóně 1999/2000 Calcio vyřadit. Sešívaní zvítězili v obou utkáních, před vlastním publikem zvítězili 1:0, venku pak 2:1.

Slovan se podruhé v historii klubu střetne v evropských pohárech se soupeřem z italské Serie A. V roce 2002 padl v předkole Ligy mistrů po boji s AC Milán (0:1 venku, 2:1 doma), který nakonec Champions League i vyhrál.

Pod Ještěd přicestuje český reprezentant Matěj Vydra, který se do Udine vrátil z hostování v anglickém Watfordu. Italský celek si zajistil účast v play off Evropské ligy přes Široki Brijeg (3:1 venku, 4:0 doma), právě Vydra v odvetném střetnutí přispěl k triumfu jedním zásahem.

Bianconeri vede jako hlavní kouč Francesco Guidolin. Hlavní hvězdou je kapitán Antonio di Natale. Tým obsadil v loňském ročníku italské nejvyšší soutěže páté místo. Své domácí zápasy hraje na Stadio Friuli s kapacitou 30 642 diváků.

Základ kádru tvoří pochopitelně domácí hráči, ale jinak má Udine opravdu pestré mezinárodní společenství legionářů. Hrají tam Brazilci Jádson, Naldo, Silva a Allan, Kolumbijec Muriel, který nastřílel v uplynulé sezóně jedenáct gólů, ale třeba i Polák Pawlowski, Srb Basta, Francouz Heurtaux, Ghaňan Agyemang-Badu, nově koupené chorvatské akvizice Kelava, Mlinar a Bubnjič, Němec Merkel a spol.

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy (první zápasy 22. srpna, odvety 29. srpna):
Udine (Vydra) - Slovan Liberec
Baumit Jablonec - Betis Sevilla
Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Braga
FH Hafnarfjördur (Isl.) - Genk
FC Minsk - Standard Lutych
St. Gallen - Spartak Moskva
Grasshoppers Curych - Fiorentina
Rapid Vídeň - Dila Gori (Gruz.)
Estoril (Portug.) - Pasching (Rak.)
Salzburg - Žalgiris (Lit.)
Kubaň Krasnodar - Feyenoord
Zulte Waregem - APOEL Nikósie
Tromsö (Nor.) - Besiktas Istanbul (Sivok)
Aktobe (Kaz.) - Dynamo Kyjev
Swansea - Petrolul Ploješť (Rum.)
Atromitos (Řec.) - Alkmaar
Elfsborg - Nordsjaelland (Dán.)
Slask Vratislav (trenér Levý) - FC Sevilla
Karabach Agdam (Ázer.) - Eintracht Frankfurt
Rijeka - Stuttgart
Černomorec Oděsa - Skënderbeu (Alb.)
Vojvodina Novi Sad (Srb.) - Šeriff Tiraspol (Mold.)
Apollon Limassol (Kypr) - Nice
Maccabi Tel Aviv - PAOK Soluň (Necid)
Molde (Nor.) - Rubin Kazaň
Trabzonspor (Čelůstka) - Kukësi (Alb.)
Esbjerg (Dán.) - St. Étienne
Maccabi Haifa - Astra Ploješť (Rum.)
Dinamo Tbilisi (trenér Uhrin ml.) - Tottenham Hotspur
Nõmme Kalju (Est.) - Dněpr Dněpropetrovsk (Ukr.)
Partizan Bělehrad - Thun (Švýc.).
Který ze severočeských klubů postoupí do základní skupiny Evropské ligy?
Liberec
24,6 %
Jablonec
14 %
ani jeden tým
61,4 %
Celkem hlasovalo 11912 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 West Ham - Leverkusen 1 : 0 29. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články