Hlavní obsah

Liberecký brankář Kovář o snajprovi Udine: Di Nataleho jsem studoval na internetu

Radek MalinaSport.czPrávo

Skvostnými zákroky přičaroval Liberci postup nejprve v odvetě 2. předkola Evropské ligy v konfrontaci s Rigou, následně držel brankář Přemysl Kovář šance Severočechů v dvojzápase s Curychem. Nyní bude čelit největší výzvě dosavadní kariéry. Slovan nastoupí v play off Evropské ligy proti italskému Udine. Postup mu zajistí podzim v pohárové Evropě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Přemysl Kovář z Liberce.

Článek

Co pro vás představuje možnost konfrontace s pátým týmem loňského ročníku italské ligy?

Jen vyslovení jména soupeře budí respekt. Ale zvládli jsme už dvě předkola a jsme hodně blízko našeho snu, který představuje základní skupina Evropské ligy. Pokud odehrajeme oba zápasy na hranici svých možností, může se přání proměnit v realitu. Liberec čeká na podzimní účast v pohárech už sedm let. My si užíváme, že jsme vyřadili Curych, ale současně doufáme, že se nám podaří zapsat zlatým písmem do historie Slovanu.

Vyhovuje vašemu týmu role, kdy je ve srovnání s protivníkem jasný outsider?

Všichni nás odepisovali už před Curychem, což nás vyhecovalo. Nyní je situace obdobná. My si uvědomujeme obrovskou sílu Udine. Naší výhodou je, že Italové nám určitě nepřikládají velkou váhu. Vyřadili Široki Brijeg rozdílem šesti branek (3:1, 4:0) a nás zřejmě staví na jejich úroveň. I borci Curychu byli před prvním zápasem samá srandička, chichi, cheche, vystupovali sebevědomě a neohroženě. Ale postup přes Švýcary nám dodal hodně sebevědomí stejně jako dvě čistá konta, která jsme udrželi v lize. Chceme Italům dokázat, že nejsme žádná ořezávátka.

Studoval jste hned po losu, jaké síle budete čelit?

Ano. Koukal jsem, koho mají na soupise. Hned se mi vybavil útočník Di Natale a jeho kolumbijský spoluhráč z útoku Muriel. Jejich statistiky jsou obdivuhodné.

Klíčovou postavou Udine je právě Di Natale, který má doma i stříbro z posledního mistrovství Evropy. V čem představuje pro brankáře největší hrozbu?

Pokaždé zakončuje jinak, je nevyzpytatelný. Studoval jsem na internetu záznamy jeho gólů a snažil se vypátrat, zda volí stejný způsob koncovky. Ale pokaždé pálí jinak a do odlišného místa. Ale nebylo by správné, kdybychom se zabývali jenom jím. Muriel je rovněž hodně nebezpečný. Musíme si dát pozor, aby nás neposadili na zadek.

Ulevilo se vám, když Udine opustil český útočník Matěj Vydra, který byl v minulé sezóně nejlepším střelcem druhé anglické ligy?

My jsme jeho přítomnost v kádru Italů až tak neřešili. Spíše pro Matěje by bylo prestižní, kdyby nastoupil proti českému týmu. Hlavně si myslím, že i po jeho odchodu mají obrovskou ofenzivní sílu.

S jakým záměrem půjdete do prvního utkání?

Udržet naději pro domácí odvetu! Klíčová bude precizní defenziva. Od Curychu jsme si dvakrát nechali dát rychlý gól, čehož se musíme s Udine vyvarovat. Naší výhodou může být fakt, že máme odehraných devět soutěžních utkání, zatímco Italové hráli jen dva duely třetího předkola Evropské ligy.

Reklama

Související témata: