Hlavní obsah

Od Znojma k Betisu, z Realu do Jablonce... Severočeši chtějí dobýt svůj Manhattan

Jablonec nad Nisou

Zatím ještě nikdy neprošli z kvalifikace do hlavní soutěže, v pohárové Evropě navíc dokázali vyřadit celkem jen tři soupeře. A teď se fotbalistům Jablonce postavil v play off Evropské ligy do cesty Betis Sevilla, sedmý tým minulého ročníku španělské ligy, který v neděli jen nešťastně prohrál na Realu Madrid. Betis je jednoznačně nejslavnější klub, na který kdy Baumit v pohárech narazil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Jablonce se radují z vítězného gólu proti Strömsgodsetu.

Článek

Každé srovnání pokulhává. Proto když měl trenér Betisu Sevilla po příjezdu na Střelnici porovnat Jablonec s Realem Madrid, neubránil se úsměvu.

„Je to, jako byste s Jabloncem přijeli na Manhattan. I pro nás je sice Real vzorem, ale myslím, že Betis je sám o sobě velký evropský klub," konstatoval kouč Pepe Mel.

V jablonecké kabině je cítit sváteční napětí. Na San Bernabéu měl Betis senzaci na dosah, teprve čtyři minuty před koncem dostal gól, kvůli němuž podlehl 1:2. A teď si hodlá podat Severočechy.

Baumit Jablonec - Betis Sevilla
Úvodní zápas play off Evropské ligy, dnes od 18:00, rozhoduje Rumun Tudor. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Jablonec: Špit - Kubista, Kysela, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Čížek - Hubník.
Betis: Sara - Chica, Paulao, Perquis, Nacho - Xavi Torres - Vadillo, Nono, Salva Sevilla, Juan Carlos - Molina.

Nejtěžší soupeř v kariéře

„Bude to nejtěžší soupeř, proti kterému jsem kdy hrál," líčí záložník Jan Kopic a drtivá většina mužstva je na tom stejně.

Také trenéra Romana Skuhravého čeká životní zápas. „Jednoznačně, těším se hrozně. Jméno soupeře mě nestraší. Naopak beru jako úžasný fakt, že v neděli hráli proti Ronaldovi na Realu a ve čtvrtek nastoupí proti Karlu Pitákovi... Vážíme si toho, kluci odevzdají to nejlepší, co v nich je. Uvidíme, zda to bude stačit na dobrý výsledek," ujistil Skuhravý po středečním tréninku.

Zatímco Betis naháněl o víkendu Real, Jablonec si připsal na vrub historickou remízu české ligy 5:5 s nováčkem ze Znojma. Kdyby měl takhle děravou obranu i proti Španělům, se zlou by se potázal.

„Budou to dva zcela rozdílné zápasy. Teď máme před sebou Betis - a jsem přesvědčený, že Znojmo se už nikdy nebude opakovat," ujišťuje Skuhravý.

Betis bere jen výhru a postup

Favorit nehodlá outsidera podcenit, k čemuž výsledek se Znojmem svádí. „Není samozřejmě běžné remizovat 5:5, ale i z toho je vidět, že náš soupeř má ambice vyhrávat a dávat góly. Jablonec hraje velmi dobře, prohrál jen se Spartou. Jinak v zápasech, které jsme viděli, jasně dominoval," varuje své chlapce kouč Mel.

Betis si přijel pro výhru, postup je pro klub povinností. „Vyřazení by pro nás byla velká rána. Pak by nás čekala těžká sezóna. Máme třicet tisíc prodaných permanentek a milión dalších příznivců po celém Španělsku," říká na rovinu Mel.

Kdyby Jablonec postoupil, musel by možná na Spartu

Pro Jablonec by byl postup zázrakem. „Jeden z cílů, které jsme si s kluky před sezónou napsali, je postup do Evropské ligy. A já tam připsal, ať už nám los přisoudí kohokoliv. S tím do toho jdeme. Ale ani si nedokážu vybavit, jaké by to bylo," usmívá se Skuhravý.

Postup do základní skupiny by Jablonci vynesl minimálně 30 miliónů korun, musel by však rychle zmodernizovat stadión. Pokud by Střelnici nestihl upravit podle kritérií UEFA, snažil by se dohodnout se Spartou, aby mohl odehrát Evropskou ligu na Letné.

Reklama

Související témata: