Hlavní obsah

Do zázraku ještě půlka chybí, tlumí euforii kouč Liberce Šilhavý

Liberec

Po losu play off Evropské ligy řekl kouč fotbalistů Slovanu Liberec Jaroslav Šilhavý, že postup přes italské Udine by byl zázrak. Ani po senzační výhře 3:1 na trávníku soupeře na svém názoru nic nemění...

Foto: Walter Parisotto, ČTK/AP

Trenér Slovanu Jaroslav Šilhavý.

Článek

Pořád platí, že by postup byl zázrakem?

Pořád, protože to teď jsou šance 50 na 50, takže půlka toho zázraku ještě chybí. Ale naše výhra v Udine je sama o sobě malý zázrak, zejména vzhledem k vývoji zápasu. Když zvládneme odvetu, pak to bude ten velký zázrak, o kterém jsem po losu mluvil.

Kdyby vám někdo ve čtvrtek před osmou hodinou večer řekl, že Udine porazíte. Co byste mu odpověděl?

Že se zbláznil! Samozřejmě každý zápas začíná od stavu 0:0. Udine do dvojutkání šlo jako velký favorit. To je nezpochybnitelné. Rozdíl v kvalitě byl vidět, zatlačili nás od začátku. Někdy je ale fotbal nevyzpytatelný. Soupeř nedal šance, my jsme se ujali vedení krásnou ránou. Moc jsme se k jejich bráně nedostávali, ale trefovali jsme ji. Naopak Udine se do nás nemohlo dostat. Když se jim to povedlo, zachránila nás konstrukce branky nebo skvělý Kovář a také Kováč. Ale takový zápas zažijete jednou za spoustu let.

Kdy jste takový zažil vy?

Nevzpomenu si, asi ne... Ale ve fotbale se stává, že třikrát vystřelíte na branku a jsou z toho tři góly. Mnohem méně je k vidění, aby si tým vytvořil osm jasných gólových šancí a dal jen jednu. Na něco takového si nevzpomínám.

Vést 3:1 v poločase je hodně nadějné. Nesvádí to k přílišné pohodě?

To vůbec ne! Většina kluků je sice mladých, ale všichni si uvědomují, že jsme v poločase a soupeř má pořád obrovskou kvalitu. Výsledek je dobrý, zejména očima pohárové matematiky. Stojíme pevnýma nohama na zemi a udržet se na ni, bude to nejmenší. Kluci byli i po utkání vykulení, jak Italové hráli, a jak jsme vyhráli. Do odvety ale půjdeme už s cílem postoupit. Bylo by škoda toho výsledku z Itálie nevyužít. Pořád je bereme s respektem, vědomi si útočné síly, ale nebojíme se jich.

Mohou vás něčím pod Ještědem zaskočit?

Vyloženě zaskočit asi ne, ale musíme počítat s tím, že si zase vytvoří šance. Nesmíme je do nich moc pouštět.

V čem bude naopak síla Slovanu?

V Liberci léta panuje obrovská soudržnost, rodinný duch, nadšení, ale i pokora. Fotbalový bůh nás za to v Terstu krásně odměnil.

Udine mělo drtivou převahu, ale neskutečnou smůlu. Vy jste ale udělali také hodně chyb. Děkoval jste hráčům za výhru nebo jste jim vyčinil za chyby?

Klukům jsem poděkoval za skvělý výsledek. V poločase jsme hráče upozorňovali, jak eliminovat jejich útoky. Jejich útočná vozba je hrozivá, když jde pět šest hráčů dopředu. Po zápase jsme se všichni radovali vítězství. Chyby si rozebereme později. Hlavně mladí kluci získali obrovskou zkušenost, kterou jistě zúročí. Takový výsledek se moc cení, byť průběh utkání mu neodpovídal.

Budete šetřit v neděli proti Bohemce nějaké hráče?

Nějaké korektury uděláme. V odvetě budeme šetřit hráče vzhledem k únavě i šrámům a musíme také zalepit díru na pravém kraji obrany, protože Ondra Kušnír nemůže nastoupit v odvetě s Udine kvůli kartám.

Co gólman Kovář...

Přemek Kovář se obětoval pro celé mužstvo. Zakousl se Di Natalemu do hlavy a ten už po ošetření nebyl tak nebezpečný. Přemka to ale stálo půl zubu (smích). Je to nepříjemné, ale jeho start v dalších zápasech není ohrožen.

Pro Liberec se rýsuje velmi zajímavý podzim... Uvažujete o posílení týmu? Nebo naopak máte obavu, že vám tým rozprodají?

Zatím jsme to s vedením klubu neřešili. Pro Evropskou ligu by se nějaký zkušený hotový hráč hodil. Ve čtvrtek se rozhodne. Když postoupíme, budeme se o něčem takovém bavit. Ale strategie klubu je taková, že pracujeme s mladými hráči. Náš kádr je hodně mladý, pořád to není ideální. Někdy není naše hra ideální, ale výsledky jsou dobré. Hodně tomu pomáhá skvělé rodinné klima v kabině, které vytvářejí hlavně vítězné typy, jako jsou oba gólmani, jak Přemek Kovář, tak starý bojovník Zbyněk Hauzer nebo Radek Kováč, ale i Michael Rabušic. Samozřejmě nemáme kádr ani strategii jako Plzeň nebo Sparta, naše mužstvo je nezkušené, ale o to víc pak úspěchy těší.

Reklama