Hlavní obsah

Zakousl jsem se Di Natalemu do hlavy a přišel o kus zubu, smál se liberecký gólman Kovář

Liberec

Brankář Slovanu Liberec Přemysl Kovář (27) byl hrdinou čtvrtečního úvodního duelu play off Evropské ligy. Favorizovanému Udine zlikvidoval řadu vyložených šancí. Pomohli mu spoluhráči i konstrukce branky a ještě se srazil s kapitánem domácích Di Natalem, což ho stálo kus zubu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Přemysl Kovář z Liberce.

Článek

Kdy vám bylo v zápase nejhůř?

Skoro celých devadesát minut... My jsme o síle Udine věděli. Nečekal jsem to ale tak hrozné. Prvních patnáct minut to byl fofr. Naštěstí pro nás jsme neinkasovali jako první, což bylo velice důležité. Pomohla nám i tyčka při střele Muriela. Na druhé straně to krásně trefil Rybalka. Ten začátek zápasu byl určitě nejtěžší, ale přežili jsme ho. Domácí sice vyrovnali na 1:1, ale po změně stran už jsme věděli, jak v bloku bránit. Oni ale bušili dál. Měli jsme i štěstí. Nakonec jsme dali ještě dva góly. To se nám poštěstí ze tří střel jednou za rok.

Napadlo vás před zápasem, že by takhle mohl skončit?

To ani ve snu! My jsme přijeli do Terstu s cílem uhrát výsledek, který nám dá nějakou šanci do odvety. To se nám povedlo nad očekávání.

Zažil jste v kariéře podobné utkání?

Tak to tedy nezažil. Pro mne to byl zatím vrchol kariéry. Kdyby mi někdo před utkáním řekl, že vyhrajeme 3:1, považoval bych ho za cvoka, zejména po takovém průběhu. Ale je to fantastické.

Trenér Šilhavý řekl, že jste se obětoval a zakousl se do Di Nataleho. Jak k tomu došlo?

Jirka Fleišman odkopával míč a poslal svíci do vápna. Koukal jsem po míči, takže jsem před sebou Di Nataleho neviděl. Až v televizi jsem viděl, jak to bylo, že tam stál. Narazil jsem do něj pusou a kousl ho zezadu do hlavy. On to odnesl krvavým šrámem. Museli mu ovázat hlavu. Je fakt, že pak nebyl tak nebezpečný. Já přišel o zub, mám na ten zápas památku.

Nebolí vás pusa ještě teď?

Ani ne, ale trochu se mi pořád točí hlava, protože to byla rána v plné rychlosti a velkou silou. Taky mi pořád zvoní v uších, ale to je od těch tyčí, co oni trefovali. Dál tu kolizi neřeším. Nastřelí mi nový zub a pojedeme dál.

Stihl jste už zajít k zubaři?

Přišel jsem zase o kus horní jedničky. Nebylo to poprvé. Volal jsem svojí paní zubařce, ale vypadá to, že s tou dírou půjdu i do odvety. Nový zub si nechám nastřelit až po odvetě.

Nebude vám to vadit?

Už jsem zvyklý. Nebudu se zkrátka na nikoho moc usmívat. Pokud ale postoupíme, budu se smát, díra nedíra.

Udine vás válcovalo, ale vy jste nezmatkovali...

Naší silnou zbraní je týmový duch, skvělá atmosféra v mužstvu, kde každý maká za každého. Všichni věříme, že postoupíme. Získáváme také zkušenosti, která nás posouvají výkonnostně dál.

Už se vidíte v základní skupině Evropské ligy?

Ani zdaleka. Odveta bude strašně těžká, ale našemu vysněnému cíli jsme o kousek blíž.

Může vás Udine ve čtvrteční odvetě ještě něčím překvapit?

Překvapit asi ne. Studoval jsem Di Nataleho, poznal Muriela. Mají skutečně silný tým. Musíme hrát koncentrovaně a chytit začátek odvety, abychom neinkasovali. Když budeme držet nulu vzadu, naše šance poroste. Nám bude dobrý výsledek dodávat sebevědomí, zatímco hráčům Udine se může s přibývajícími minutami vkrádat nervozita na kopačky. To nám může hrát do karet. Pořád to je ale půl na půl. Jestli si totiž někdo myslí, že je hotovo, tak se mýlí. Udine je opravdu silné, a klidně nám může dát U Nisy pět gólů... My to ale nesmíme dopustit.

Přeci jenom, nepřemýšlel jste trochu o tom, proti komu byste si chtěl v základní skupině Evropské ligy zahrát?

To vůbec ne! Všichni jdeme zápas od zápasu a nekoukáme moc dopředu, to by se nemuselo vyplatit. Před play off jsme chtěli Tottenham a dostali jsme Udine. Teď řešíme italský tým, pro nás to je zápas roku a věřím, že přijdou i diváci. Když to dobře dopadne a půjdeme dál, bude dost času přemýšlet o soupeřích, i když los neovlivníme.

Reklama