Hlavní obsah

Šilhavého vzpomínky na Bukurešť neděsí. Co se tenkrát Liberci stalo, je už pryč, říká

Liberec

Skloubit náročný program v součtu domácí Gambrinus ligy s evropskými poháry se zatím nadmíru daří fotbalistům Slovanu Liberec, kteří se v tabulce nejvyšší soutěže drží v těsném závěsu za vedoucím tandemem Plzeň, Sparta. A trenér Jaroslav Šilhavý věří, že forma jeho svěřencům vydrží co nejdéle. Případný postup do základní skupiny Evropské ligy přes italské Udine by podle něj byl velkým zázrakem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Článek

Jak bylo těžké přeorientovat se po hektickém zápase na půdě italského Udine na běžné ligové střetnutí s Bohemians 1905?

Hráči vědí, o co jde. A společným ambicím odpovídá i tréninkový program. Všichni spolupracují při přípravě na utkání a cítí šanci prosadit se v lize i na mezinárodním poli. Proto nechtěli při myšlenkách na Udine odevzdat ani zápas s Bohemkou. Hodně práce v kabině odvádějí nejzkušenější borci jako Radek Kováč nebo náhradní brankář Zbyněk Hauzr. Pozitivně působí na spoluhráče.

I díky výhře 1:0 nad Klokany jste si pohlídali třetí místo v ligové tabulce. Co říkáte na dosavadní vývoj soutěže?

Je příjemné, že stíháme oba největší favority, kteří si to chtějí rozdat o titul. Respektujeme kvality Plzně a Sparty. Současně doufám, že i my v Liberci máme do bojů co říci. Teplice se na podzim nadechly, daří se jim střelecky. A dobře si vede i Jablonec. První pětka malinko odskočila, ale soutěž bude ještě dlouhá. Na opačném pólu tabulky jsou celky, které nasbíraly málo bodů, nicméně v lize nejsou žádní odpadlíci. I relativně slabší mužstva dokážou pozlobit ostatní soupeře.

Projevuje se na vašem týmu únava z nabitého programu?

Únava se vstřebává vždycky lépe, když se vyhrává. Atmosféra v mužstvu je velmi dobrá. Ale vytvářejí ji nejen sami fotbalisté, ale i lidé kolem týmu i klubu. Hráči dobře regenerují, aby zvládli dva zápasy v týdnu. Máme možnost volit i některé alternativy, co se týče sestavy. A věřím, že vydržíme se silami co nejdéle. V sezóně jsme odehráli už jedenáct soutěžních zápasů. A byl bych šťastný, kdybychom měli i nadále nahuštěný program, což by znamenalo účast v základní skupině Evropské ligy.

Prozradíte, kdo na pravém okraji obrany nahradí proti Udine vykartovaného Kušníra?

Proti Bohemce hrál na tomto postu Coufal. Zvažujeme i jiné varianty, třeba s Frýdkem, ale na rozhodnutí máme ještě pár dní.

Nestraší vás tak trochu liberecká pohárová minulost s vyřazením Slovanu od Dinama Bukurešť? Tehdy Severočeši vyhráli v Rumunsku kontumačně 3:0, doma podlehli 0:3 a pak vypadli na penalty...

Ze současného kádru u toho byli jen Kelič a Hauzr. Co se tenkrát stalo, je už pryč. Udine je o level výš, než tehdejší rumunský tým. A jsme si vědomi obrovské kvality italských hráčů, což nás nutí k obezřetnosti. Nemyslím si, že by někdo z Liberce odvetu podcenil, i když vedeme po prvním zápase 3:1. Bude to ještě bitva. Uděláme maximum, aby se nám podařilo uspět. Výhra v Itálii byla malým zázrakem a postup by byl už velkým zázrakem (úsměv).

Reklama

Související témata: