Hlavní obsah

Jenom bránit? To by bylo čekání na smrt, je jasné před odvetou s Udine libereckému kouči Šilhavému

Je mu jasné, že bránu do Evropské ligy teprve pootevřeli. A přes senzační dvougólovou výhru v prvním duelu před týdnem v Udine zatím nesměle. Však to také liberecký kouč Jaroslav Šilhavý před čtvrteční odvetou play off svým svěřencům v jednom kuse připomíná. A ani reminiscence na čtyři roky starý výbuch s Dinamem Bukurešť neopomene přidat, i když jinde by byly podobné vzpomínky možní tabu, aby snad hráče před veledůležitým duelem nerozhodily.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Liberce před odvetou 4. předkola Evropské fotbalové ligy s Udine. Uprostřed trenér Jaroslav Šilhavý.

Článek

„Jaké tabu? I o čtyři roky starém vyřazením jsem s hráči mluvil, i když z mých svěřenců si je vybavuje jedině náhradní gólman Hauzr," prohlásil kouč Severočechů  Jaroslav Šilhavý dokonce za přítomnosti Italů, čímž je náramně naladil. Zvláště, když v Udine vůbec netušili, jak neslavně po kontumační výhře v Rumunsku před čtyřmi lety liberecké pohárové putování pohárovou Evropou skončilo. Domácí prohrou 0:3 a po následném penaltovém rozstřelu vyřazením.

Italové netušili a rázem ožili

„Však to říkám, ve fotbale se může stát všechno. Výsledkem v domácím zápase jsme si moc nepomohli, ale teď věřím, že se nám povede situaci zvrátit," viditelně pookřál sedmapadesátiletý kouč Udine Francesco Guidolin, který na úvod sezóny zažil s mužstvem jen prohry. Nejprve doma s Libercem v Evropské lize (1:3), poté v nedělní  premiéře Serie A v Římě s Laziem (1:2).

Utkání play off EL Liberec - Udine začíná ve čtvrtek v 19 h, přímý přenos vysílá TV Fanda, řídí ho Řek Sidïropulos. On-line reportáž na Sport.cz.

„Tentokrát ale výbuch nepřipustíme. Máme postup do základní skupiny na dosah a uděláme pro něj maximum. A to přesto, že k italskému protivníkovi máme velkou pokoru, neboť jeho fotbalové kvality jsou neoddiskutovatelné," zapřísahal se okamžitě domácí trenér Šilhavý, který hned po podvečerním tréninku odvezl mužstvo na tradiční soustředění do Jablonce do areálu v Břízkách.

Jinak ovšem obvyklé zvyklosti neměnil a držel se svých osvědčených metod. Ba dokonce i se stimulem majícím hráče motivovat a hnát je za postup do Evropské ligy přišel. „Ale nahlas ho prozrazovat nebudu," bránil se vyřknout, s čím přišel tentokrát.

Zraněný Rybalka hrát bude

I jemu je totiž jasné, že výhra 3:1 před týdnem v Itálii může být zrádná. „Pouze bránit dvougólové aktivum by představovalo čekání na smrt. A na tu čekat nechceme, i když mě je jasné, že Udine je natolik silné a po postupu prahnoucí, že nás do defenzívy zatlačí," připomínal svým svěřencům, mezi nimiž už naplno trénoval i zraněný Rybalka, nad jehož startem se vznášely pochybnosti.

„Trénoval naplno, zvládl plnou zátěž a hrát bude," ujišťoval Šilhavý. Čerstvý reprezentant Ondřej Kušnír  byl na trávníku pochopitelně také, i když do odvety pro distanc plynoucí ze žlutých karet nastoupit nesmí. „Na tribuně to budou větší muka než na hřišti," přiznával.

Kouč Udine: Hraje se ještě 90 minut

„Moc dobře, že si můj kolega uvědomuje, že se hraje ještě devadesát minut a nemá nic jistého. Ten druhý zápas bude patřit nám, protože odevzdáme vše, co v nás je. A je toho hodně. Chceme totiž na evropské pohárové scéně účinkovat po celý podzim," vůbec nepřipustil trenér Udine Guidolin, že by jeho tým z Evropské ligy vypadl.

„Důležité bude zvládnout začátek a co nejdéle držet nulu. Italové pak určitě hru ještě víc otevřou, neboť musí smazat gólové manko. Nám by se tudíž mohl nabízet prostor k rychlým protiútokům. Alespoň jeden využít," sní liberecký gólman Přemysl Kovář o ideálním průběhu odvety.

Kovář o roli hrdiny nestojí

Právě on byl před týdnem v Itálii libereckým hrdinou, neboť útočníkům Udine Di Natalemu a jeho kolumbijskému parťákovi v ofenzívě Murielovi schytal i nemožné, v odvetě play off Evropské ligy by si ovšem gólman Přemysl Kovář docela rád podobné chvály vzdal.

„O roli hrdiny tedy rozhodně nestojím. Raději bych, aby kluci dali tři góly a superlativy se snášely na ně," přiznával před duelem, v němž půjde jeho severočeskému týmu o uhájení dvoubrankového náskoku a postup do základní skupiny. „Bude to těžké, ale je v našich silách dostat se na evropské scéně dál," ujišťoval Kovář.

Reklama

Související témata: