Hlavní obsah

Liberecký gólman Kovář po roli hrdiny netouží, v odvetě s Udine ji klidně přenechá spoluhráčům

Liberec

Před týdnem se stal v Itálii libereckým hrdinou, neboť útočníkům Udine Di Natalemu a jeho kolumbijskému parťákovi v ofenzívě Murielovi pochytal i nemožné, ve čtvrteční odvetě play off Evropské ligy by se ovšem gólman Přemysl Kovář docela rád podobné chvály vzdal. „O roli hrdiny tedy rozhodně nestojím. Raději bych, aby kluci dali tři góly a superlativy se snášely na ně," přiznával před duelem, v němž půjde jeho severočeskému týmu o uhájení dvoubrankového náskoku z prvního zápasu a postup do základní skupiny Evropské ligy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký brankář Přemysl Kovář na tréninku před odvetným duelem play off Evropské ligy s Udinese Calcio. Vlevo kouč gólmanů Milan Veselý.

Článek
Fotogalerie

Ideální průběh odvety má liberecký brankář pochopitelně vysněný... „Důležité bude zvládnout začátek a co nejdéle držet čisté konto. Italové pak určitě hru ještě víc otevřou, neboť musí smazat gólové manko. Nám by se tudíž mohl nabízet prostor k rychlým protiútokům. Alespoň jeden by to chtělo využít a vstřelit gól," plánuje, jak by se mohl večerní duel vyvíjet.

Ke kolotoči dopomáhali Italům sami

Přitom si uvědomuje, že Udine chystá ofenzivní smršť, které nebude snadné odolávat. „Ale já si přivezl bránu z Terstu," žertuje v narážce na štěstí, které v prvním střetnutí měl, neboť domácí hráči hned třikrát trefili tyč jeho svatyně. Podobný příděl štěstí bude potřebovat i dnes...

„Hlavně bude zapotřebí, abychom se v defenzívě vyvarovali chyb, jichž jsme se dopouštěli v prvním zápase. Přímo na hřišti se zdálo, jaký útočný kolotoč s námi domácí fotbalisté rozjeli, ale když jsme se pak doma dívali na video, utvrdili jsme se, že jsme jim šance nabídli vlastními chybami," připomínal Kovář, jak důležité bude udržet hlavně veterána Di Nataleho a jeho kolumbijského spoluhráče na hrotu útoku Muriela na distanc.

„Oni jsou v ofenzivě hrozně silní. Žádná kombinace, žádné roztahování hry do stran. Prostě hodí balón útočníkovi a dělej si s ním, co chceš. A protože Di Natale i Muriel jsou rychlí a s míčem to dovedou, musíme bránit skutečně hodně kompaktně, abychom je do šancí nepouštěli," prozrazuje Kovář, co nastudoval u videa. Před prvním zápasem, který hrálo Udine v azylu v Terstu, před odvetou pochopitelně také.

U videa už tolik neseděl

„Už  jsem se ale nedíval tolikrát jako před cestou do Itálie. Zjistil jsem, že to nemá zase až takový smysl, protože hlavně Di Natale je naprosto nevyzpytatelný. Každou situaci totiž řeší jinak."

I přes respekt, který k ofenzivní síle Italů chová, je však Kovář přesvědčen, že Severočeši jsou schopni odvetu zvládnout a do základní skupiny Evropské ligy postoupit.

„Musíme ovšem podat výkon na samé hranici našich možností, jako tomu bylo v Terstu. A přidat bojové srdce, o což obavy nemám, neboť naše odhodlání je veliké."

Základní skupina Evropské ligy je sice ještě hodně vzdálená, ale věřím, že s podporou fanoušků, kteří snad na odvetu stadión vyprodají, se do ní dostaneme," netají si vírou v postup hrdina Slovanu z prvního střetnutí Kovář.

Reklama

Související témata: