Hlavní obsah

Stejně jako plzeňský Vrba i liberecký kouč stimul pro hráče slíbil. Nic ale neprozradím, odmítá Šilhavý

Liberec

Postup do základní skupiny Evropské ligy má fotbalový Liberec doslova na dosah. V dnešní odvetě play off s italským Udinese Calcio si může dokonce dovolit ten luxus, že prohraje 0:2, a přesto dál zamíří a v pohárové Evropě bude účinkovat po celý podzim. Trenér Severočechů Jaroslav Šilhavý však navzdory víc než slibné konstelaci optimismus krotí. „Jsme teprve v poločase kvalifikační konfrontace, navzdory výsledku z prvního zápasu jsou postupové šance dál padesát na padesát," tvrdí před odvetou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý děkuje fanouškům.

Článek

Z prvního duelu v Itálii jste si přivezli dvougólový náskok, fotbalisté Udine jsou ale před večerním zápasem hodně sebevědomí. Připouštíte, že by mohlo ještě skutečně dojít ke komplikacím?

Nesmíme je dopustit a i proto přistupujeme k odvetě s velkou pokorou. Výsledek prvního zápasu na ní nic nemění, neboť Udine má nesmírně kvalitní tým. Postup však máme na dosah a věřím, že pro pokračování cesty do základní skupiny Evropské ligy uděláme maximum.

Utkání play off Evropské ligy Liberec - Udine začíná dnes v 19 h, přímý přenos vysílá TV Fanda, zápas řídí Řek Sidiropulos. On-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Před čtyřmi lety v pohárové konfrontaci s Dinamem Bukurešť měl Liberec po kontumační výhře v Rumunsku postup rovněž na dosah, v odvetě však selhal a po penaltovém rozstřelu vypadl. Připomínáte svým svěřencům i tuto neblahou zkušenost, nebo je před utkáním s Udine tabu?

Já ji nezažil, jediným z hráčů, který u ní asistoval, je náhradní gólman Zbyněk Hauzr, takže proč z této zkušenosti dělat nějaké tabu? Situace jsou si výsledkově sice hodně podobné, ale na druhou stranu jsou i rozdíly evidentní. Nejenže je Udine fotbalovými kvalitami jinde, než bylo Dinamo, ale i role našeho mužstva je jiná. Zatímco před čtyřmi lety byl Liberec v odvetě proti Rumunům favoritem, dnes jsou postupové šance pořád padesát na padesát.

Však také Italové tvrdí, že jsou schopni dvoubrankové manko smazat a postoupit...

Předpokládám, že na nás Udine vletí, neboť bude chtít ztrátu z prvního střetnutí co nejdříve zlikvidovat a průběh kvalifikační konfrontace otočit. Určitě bude hrát stejně útočně jako doma, takže mezi oběma zápasy nebude přílišných rozdílů. Zase to pro nás bude hodně těžké.

O taktice Italů máte jasno, ale co vy? S čím do odvety vyrukujete?

Nesmíme jen bránit, protože to by bylo doslova čekání na smrt. Pochopitelně že hru neotevřeme, ale i tak musíme hrát aktivně a být i v ofenzívě nebezpeční a hlavně produktivní jako v Itálii. A to si přitom nedělám iluze, že by nás snad soupeř nezatlačil do defenzivy, neboť jeho fotbalové kvality jsou skutečně velké. V útoku hlavně.

Především kolumbijský mladík Muriel vám dělal v prvním utkání velké problémy. Budete v odvetě věnovat jeho bránění zvýšenou pozornost?

Nejen jemu, protože Udine má i další hodně nebezpečné fotbalisty. Pravdou ale je, že nám Muriel dělal v prvním zápase velké problémy, takže nesmí dostávat tolik prostoru a času jako v Terstu. Zápas jsme si důkladně rozebrali, vyhodnotili si chyby, kterých jsme se dopouštěli, a v dnešní odvetě by se opakovat neměly.

Váš plzeňský kolega Pavel Vrba sliboval před odvetou kvalifikace play off, že v případě postupu do Ligy mistrů vystřihne na trávníku výstavní kotrmelec a v Mariboru slib skutečně dodržel. Co vy? Máte pro hráče také nějaký slib a motivační stimul?

Něco jsem jim skutečně slíbil, ale veřejně nic prozrazovat nebudu, abych snad postup nezakřikl. V minulosti už jsem se spálil. Nejdříve musíme uspět a teprve potom budeme slavit.

Postoupí Liberec přes Udine do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
81 %
Ne
19 %
Celkem hlasovalo 3505 čtenářů.

Reklama

Související témata: