Hlavní obsah

Předběhli jsme dobu, uvědomoval si po vyřazení Udine liberecký kouč Šilhavý

Zdeněk PavlisSport.cz

Nejprve mistrovský titul, na jaře třetí příčka v lize, teď po vyřazení italského Udine dokonce postup do hlavní fáze Evropské ligy. Trenér Jaroslav Šilhavý prožívá s fotbalovým Libercem nadmíru úspěšné údobí. „Cesta do pohárové Evropy pro nás představuje obrovský úspěch. Jedeme nad plán, takže se trochu obávám, zda jsme nepředběhli dobu,“ nahlas přemýšlel, když se svým mladým týmem poslal favorizované Italy z kola ven a překročil kvalifikační práh Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý děkuje fanouškům.

Článek
Fotogalerie

Váš tým se neustále mění a přetváří, hráči odcházejí a mladíci se v něm objevují, přesto slavíte úspěchy, jejichž vyústěním je teď postup do základní skupiny Evropské ligy. I tak si lze vysvětlovat vaši narážku, zda jste snad nepředběhli dobu?

Fotbalový Liberec má trochu jinou filosofii než naše ostatní kluby. Hlavním úkolem je pracovat s mladými hráči a předvádět fotbal, na který by chodili diváci. I proto se kádr mění, i proto zmiňované obměny. Přes všechny rošády to však funguje, ba dokonce jedeme nad plán. Mistrovský titul je toho dokladem. Postup do Evropské ligy rovněž.

Přitom do kvalifikace jste vstoupili hodně lopotně a málokdo věřil, že ji zvládnete.

Začali jsme skutečně rozpačitě, jenže v každém utkání sbírali mladí hráči zkušenosti, jež pak zúročili v následných pohárových zápasech i v domácí lize. Zvládli jsme konfrontaci s velice silným FC Curych, vyřadili i Udine, což byl ještě větší level, teď jsme v hlavní fázi Evropské ligy, a to je obrovský úspěch.

Větší než třeba zisk mistrovského titulu?

Těžko říci. Titul by nádherný, takže postup řadím hned za něj. Třeba i proto, že v Evropské lize nás teď čeká spousta zápasů.

Mluvíte o mladém, zkušenosti teprve sbírajícím mužstvu, přesto s ním slavíte úspěchy. V čem tkví vaše tajemství?

Nemáme sice takový hráčský kádr jako třeba Plzeň nebo Sparta, navíc se měnil za pochodu, ale tradiční liberecký rodinný duch prostě funguje. I teď proti Udine se to potvrdilo, i když nám věřil málokdo. Kluci se však semkli a uhráli fantastický výsledek.

A hlavně v odvetě nepřipustili sebemenší komplikace, i když se Italové před utkáním hodně naparovali a tvrdili, že gólové manko smažou a postoupí...

Byli jsme na ně dobře připraveni. Naše taktika nebyla možná líbivá, ale účinná určitě. A hlavně dokonale vyšla, neboť soupeř neměl v odvetě tolik šancí jako v prvním zápase. Někdy jsme sice měli podržet míč a nemuseli se uchylovat k jeho odkopávání, ale jinak hráči splnili stanovené úkoly dokonale. Jejich nadšení a týmový výkon navrch slavil úspěch.

Před odvetou visela nad Libercem hrozba, že v případě nezdaru a vyřazení dojde k rozprodávání dalších hráčů a vy budete začínat nanovo. Vždyť třeba o takového Rabušice je eminentní zájem... Jenže teď se konstelace změnila a vy byste měl naopak požadovat posily. Dočkáte se jich?

Konkrétně zatím mluvit nemohu, protože sám nevím. Klubové vedení je pochopitelně postupem také překvapené, čemuž se ani nedivím. Teď proto přijde čas situaci vyhodnotit a říci si, co dál. Ale věřím, že uděláme vše proto, abychom byli pro nastávající zápasy Evropské ligy konkurenceschopní.

Jaké řešení liberecké generalitě tedy předložíte?

Naše klubová filosofie založená na práci s mladými nejde dost dobře dohromady s představou, že půjdeme ještě výš. Jsme na tom sice lépe než třeba před rokem, kdy jsme neměli dostatečně kvalitní hráče mezi náhradníky pro potřebné střídání, ale abychom se i v Evropě udrželi na současných pozicích a mohli konkurovat klubům kalibru Udine, potřebovali bychom přece jen jiný kádr. Třeba doplněný zase o mladé, ovšem mnohem kvalitnější hráče.

Reklama

Související témata: