Hlavní obsah

Plzeň už vydělala od června půl miliardy, Sparta naopak prodejem hráčů jen kompenzuje rostoucí ztráty

zp, ram, dosSport.cz

Neskutečný balík peněz. Už pomalu půl miliardy korun činí finanční profit fotbalové Plzně od chvíle, kdy první červnový den slavila v Hradci Králové mistrovský titul. Za něj inkasovala pouze drobné, neboť bonus za ligový primát představuje sedm miliónů, zato účinkováním v pohárové Evropě a postupem do základní skupiny Ligy mistrů se zahojila na několik let dopředu. Prodejem Daridy do bundesligového Freiburgu pochopitelně také. Zatímco ztráty majitele Sparty Daniela Křetínského od jeho příchodu na Letnou už oscilují kolem 800 miliónů a dál se po podzimní blamáži v Evropské lize prohlubují, jeho plzeňský fotbalový souputník Tomáš Paclík se v miliónech přehrabuje.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Fotbalisté Plzně slaví v Mariboru postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Článek

Jen počítejte... Za účast v play off Ligy mistrů 2,1 miliónu eur, tedy 54 600 000 korun. Za postup do základní skupiny 8,6 miliónu eur, což činí v přepočtu 223 600 000 korun.

Za transfer Vladimíra Daridy mířícího do bundesligového Freiburgu přibližně 160 miliónů korun, i když v jeho případě se odhady přestupové částky liší.

Naši verzi ale potvrzuje i prohlášení hráčova manažera Ondreje Chovance, že se třiadvacetiletý záložník zařadil mezi deset nejdražších transferů české fotbalové historie. Plzeň navíc bude velmi výrazně profitovat na případném dalším přestupu Daridy, stejně tak na jeho individuálních úspěších, za které Freiburg rovněž zaplatí.

A k tomu všemu „kapesné" ze strahovské pokladny. Sedm miliónů korun za zisk mistrovského titulu a půl miliónu za účast ve finále tuzemského Superpoháru.

Suma sumárum: 445 700 000 korun od 1. června

Od června, kdy Plzeň oslavila v Hradci Králové mistrovský titul, tudíž na klubové konto přišlo, anebo v dalších týdnech dorazí 445 700 000 korun. Pomalu půl miliardy.

Plzeňské příjmy od 1. června:
Za zisk titulu7 miliónů Kč
Za finále Superpoháru0,5 miliónu Kč
Za play off Ligy mistrů54 600 000 Kč
Za postup do Ligy mistrů223 600 000 Kč
Za prodej Daridy160 miliónů Kč
Celkem445 700 000 Kč

„Pokud je naším záměrem, aby byl klub v Evropě alespoň mírně konkurenceschopný, nejde ani při obrovských ziscích z Ligy mistrů o výdělečnou činnost. Finance je potřeba investovat do klubu, na jeho další rozvoj," reaguje majitel Viktorie Tomáš Paclík na narážku, že se teď v miliónech může přehrabovat.

Plzeňské příjmy z pohárové Evropy
za postup do 4. předkola2,1 miliónu eur (54 600 000 korun)
za postup do základní skupiny Ligy mistrů8,6 miliónu eur (223 600 000 korun)
za vítězství v zápase základní skupiny1 milión eur (26 miliónů korun)
za remízu ve skupině500 000 eur (13 miliónů korun)
za postup do osmifinále3,5 miliónu eur (91 miliónu korun)
pro vítěze Ligy mistrů10,3 miliónu eur (273 miliónů korun)

Pochopitelně, Plzeň investovala... V létě si z Olomouce pořídila Tomáše Hořavu, který je přišel na 15 miliónů korun. Hanáci se navíc mohou těšit na bonusy, které jsou vázané na postup do Ligy mistrů a vytížení hráče. Stejnou radost z úspěchu Viktorie mají kupříkladu rovněž v Jihlavě, která se těší na další přísun peněz vázaných na účast v Lize mistrů v souvislosti s bývalým útočníkem Vysočiny Stanislavem Teclem, který postup Plzně v Mariboru pečetil.

Mistr rozhazovat nebude

Jsou zde i prémie, které klubová generalita vypsala, pokud se do Champions League postoupí a jež si mezi sebe rozdělí hráči a realizační tým. „Hráči dostanou deset procent z částky, kterou v Lize mistrů vydělají," připustil Paclík, že už nyní se kabina může těšit na porcování osmadvaceti miliónů korun.

Tím ovšem okamžitě výdaje končí a stovky miliónů na plzeňském kontě stále zbývají. Zvláště, když generalita Viktorie nemíní nesmyslně rozhazovat a kupovat za Daridu náhradu za každou cenu.

„Nepotřebujeme nikoho okamžitě. Reagovali jsme na situaci už v létě, neboť jsme věděli, že o Vladimíra Daridu je zájem. Bylo nám jasné, že situace je neudržitelná, a proto jsme investovali do nákupu Tomáše Hořavy. Netvrdím, že nemáme nikoho dalšího vytipovaného. Ale nepůjdeme do nějakých nesmyslných cifer, abychom někomu zajišťovali roční rozpočet," tvrdí nekompromisně Vrba.

Vrba: Vydělané peníze neprojíme

Nicméně v zákulisí se mluví o zájmu Plzně o jabloneckého Vaňka či olomouckého Navrátila, ve hře je údajně i Jiráček, který po skvělém rozjezdu odešel z Wolfsburgu do Hamburku, kde rovněž nehraje a oprávněně si posteskl, že se svojí pozicí je krajně nespokojený. Nicméně sám přiznal, že hodlá ještě o pozici v bundeslize bojovat.

„V dalších českých klubech není žádný hráč, jehož cena by přesahovala dvacet miliónů. Víc prostě za nikoho nezaplatím. Jde o hranici," přiznává Paclík, že případní vykutálení šéfové dalších ligových klubů lační ukousnout si z plzeňského krajíce za Ligu mistrů mají smůlu.

Trenér Pavel Vrba mluví ve stejném duchu jako majitel klubu. „Nechceme vydělané peníze projíst a nesmyslně proinvestovat. Je mi jasné, že pokud projevíme o někoho zájem, budou si kluby myslet, že máme plný pytel peněz. Ale chceme jít rozumnou cestou. Nehodláme peníze rozházet, abychom za dva tři roky dopadli jako některé jiné kluby," vysvětluje Vrba filozofii, které se hodlají na západě Čech držet.

Vyhřívaný trávník i dostavba stadiónu

Fotbalová Plzeň má totiž i další priority. „Půjdeme cestou rozumných investic. Mám slíbeno, že klub postaví vyhřívaný tréninkový trávník. Doufám, že v zimě budeme trénovat na kvalitní přírodní trávě, což bude představovat velký posun," říká Vrba. „Tréninkový trávník s umělým vyhříváním skutečně postavíme," potvrzuje plzeňský boss Tomáš Paclík, který prozrazuje i další plány.

"Budeme se podílet na financování dostavby stadiónu, která je naplánována po sezóně," říká Paclík s odkazem na otevřené prostory vedle hlavní tribuny. Jejich uzavřením vznikne kompletně uzavřený prostor kupříkladu jako právě v Mariboru, kde Plzeň hrála odvetu play off Ligy mistrů.

I při výdajích, které půjdou do stovek miliónů, však zůstane v plzeňské klubové pokladně dost na to, aby Viktoria tuzemskému fotbalu dál dominovala a vládla. Finančně tedy určitě.

Na Letné počítají ztráty

Ostrý kontrast s pražskou Spartou, jejíž ztráty jdou za vlády Křetínského už do stovek miliónů. Podle posledních odhadů už přesáhly dokonce 800 miliónů, neboť za posledních deset let se na Letné dočkali jen tří mistrovských titulů a lukrativní Ligu mistrů si zahráli naposledy před osmi lety.

A protože po blamáži ve 2. předkole Evropské ligy se švédským Häckenem i putování daleko méně zajímavou a finančně výnosnou soutěží skončilo, musela Sparta oželet i 33 miliónů korun, které by ji přinesl alespoň postup do základní skupiny. A ke všemu další rána - sázková společnost Fortuna ukončila s klubem smlouvu, takže její logo na rudých dresech chybí. Dvacet miliónů z toho plynoucích také...

O co přišla Spatrta vyřazením z Evropské ligy
postup do skupiny:1,3 miliónu eur (33 800 000 korun)
za vítězství ve skupině:200 tisíc eur (5 200 000 korun)
za remízu:100 tisíc eur (2 600 000 korun)
za 1: místo ve skupině:400 tisíc eur (10 4000 000 korun)
za 2. místo ve skupině:200 tisíc eur (5 200 000 korun)
pro vítěze Evropské ligy:5 miliónů eur (130 000 000 korun)

Proto je logické, že narůstající ztráty musí Sparta kompenzovat prodejem hráčů. Za Kadlece, jenž odešel do německého Frankfurtu, zinkasovala řádově 104 miliónů plus bonusy z jeho případného dalšího transferu a podílu na úspěších bundesligového klubu, za Kweukeho by měla z Turecka dostat 50 miliónů, pomohla si i transferem Bonyho Wilfrieda z nizozemského Arnhemu do anglické Swansea. Ten jí totiž garantuje 49 miliónů.

Peníze z přestupů jako náplast

Na přestupech tak vydělali na Letné přibližně 241 miliónů, protože osm miliónů z částky za Kweukeho musí následně poukázat Dunajské Stredě.

Žádná sláva. Zvláště, když se i nakupovalo, i když nikoli tak horečnatě a už vůbec ne za velké peníze jako v předchozích sezónách. Costa, Vacek i Ujfaluši přišli zadarmo, Dočkal stál patnáct, Pauschek dvanáct a Mareček 5,2 miliónu korun.

Takže 209 miliónů korun alespoň částečně kompenzovalo neustále rostoucí ztráty, které musí nejvyšší letenský boss Daniel Křetínský díky své hračce zvané fotbalová Sparta registrovat.

Reklama

Související témata: