Hlavní obsah

Laštůvka třikrát inkasoval v osmifinále Poháru UEFA

PRAHA

Z pětice českých fotbalistů, kteří ve čtvrtek zasáhli do Poháru UEFA, má do čtvrtfinále blízko jen obránce René Bolf. Jeho klub AJ Auxerre totiž vyhrál francouzské derby na půdě Olympique Lille 1:0. Domácí prostředí nebylo žádnou výhodou, hosté vyhráli čtyři zápasy a další tři skončily nerozhodně. Utkání Steauy Bukurešť s Villarrealem bylo kvůli hustému sněžení o týden odloženo.

Článek

V Doněcku na podzim prohrály Celtic Glasgow i Barcelona, ale nenápadný nizozemský klub tady dnes slavil vítězství. Jan Laštůvka byl proti gólům bezmocný, obrana ho několikrát nechala ve štychu a třetí branku dostal až ve třetí minutě nastavení z penalty, při níž zvolil správnou stranu, ale míč nezastavil. Naopak domácí útočník Chorvat Srna pokutový kop zahodil.

Austria Vídeň v minulém kole vyřadila díky dvěma gólům Libora Sionka Bilbao a úspěšně vstoupila i do souboje s dalším španělským zástupcem. Real Zaragoza na Happelově stadionu prohrál už na podzim ve skupině a zdálo se, že se situace bude opakovat, když hlediště rozjásal Nor Rushfeldt.

Oba čeští fotbalisté mohli náskok pojistit. Hlavně Štěpán Vachoušek, který se vrátil do základní sestavy po zranění kolena, měl po změně stran šanci z kategorie vyložených. Ale zblízka přestřelil a na odvetu ve Španělsku se bude jen koukat, protože dostal třetí žlutou kartu. Brazilec Sávio navíc šestnáct minut před koncem vyrovnal.

Fanouškům Olympiakosu Pireus zhořkly oslavy

Fotbalisté Auxerre zvítězili v Lille 1:0 a oplatili soupeři prohru z francouzské ligy. Gól dal těsně před přestávkou po rohovém kopu Akalé z Pobřeží Slonoviny. Obrana hostí s René Bolfem neměla moc práce. Domácí za celý zápas vystřelili na branku jen dvakrát a jejich příznivci tak museli týden po vyřazení z Francouzského poháru od druholigového Grenoblu spolknout další hořkou pilulku.

Také fanouškům Olympiakosu Pireus pořádně zhořkly čtvrteční oslavy 80. výročí založení klubu. Jejich tým prohrál doma s Newcastlem 1:3 a temperamentní řečtí diváci opouštěli stadion s pocitem, že jim větev podřízl španělský rozhodčí Ibaňez. Ten totiž hned na začátku nařídil proti domácím penaltu a během prvního poločasu jim vyloučil dva hráče.

Zkušený Shearer pokutový kop bezpečně proměnil, vzápětí sice dostal na druhé straně stejnou možnost Djordjevič a také nezaváhal, ale Angličané početní převahu přece jen využili. V tomto ročníku Poháru UEFA ještě nenašli přemožitele, vyhráli osm z devíti zápasů a nic nenasvědčuje tomu, že by tahle série měla za týden skončit.

Finále se bude hrát 18. května na stadionu Josého Alvaladeho v Lisabonu a Sporting dělá všechno pro to, aby tam nebyl jen v úloze hostitele. V Middlesbrough vyhrál 3:2, a to ještě anglický tým zkorigoval hrozící debakl až v závěru. Brazilec Liedson dal už osmý gól a je nejlepším střelcem soutěže. Zato v Seville se diváci gólu nedočkali ani na jedné straně a Parma tam uhrála bezbrankovou remízu.

CSKA Moskva chyběl kapitán

Ani Partizan Bělehrad výhodu domácího prostředí příliš nevyužil a doma hrál s CSKA Moskva 1:1. Ruský tým, jemuž na podzim jen těsně unikl postup ze základní skupiny Ligy mistrů, ještě sedm minut před koncem vedl zásluhou Aldonina. Pak ale Brazilec Vágner zahrál rukou a Tomič z penalty vyrovnal. Domácím citelně chyběl kapitán Ilič, který v minulém kole plivl na protihráče a dostal trest na čtyři zápasy. Odveta se nebude hrát v Moskvě, ale kvůli počasí v Krasnodaru na jihu Ruska.

Zápas v Bukurešti mezi Steauou a Villarrealem byl kvůli přívalům sněhu nejprve o dvě hodiny odložen a pak přesunut na příští středu. Odveta se bude hrát o čtyři dny později.

Osmifinále Poháru UEFA
Partizan Bělehrad - CSKA Moskva 1:1 (0:1)
Branky: 83. Tomič z pen. - 18. Aldonin. Rozhodčí: Wegereef (Niz.)
Olympiakos Pireus - Newcastle 1:3 (1:2)
Branky: 15. Djordjevič z pen. - 12. Shearer z pen., 34. Robert, 69. Kluivert. Rozhodčí: Ibaňěz (Šp.). ČK: 11. Jorgatos, 44. Kostulas (oba Olympiakos). Diváci: 33.000
Šachtar Doněck - Alkmaar 1:3 (1:1)
Branky: 45+1. Matuzalem - 27. Nelisse, 51. Mathijsen, 90+3. Perez z pen. Rozhodčí: Layec (Fr.). Diváci: 20.000.
Austria Vídeň - Zaragoza 1:1 (1:0)
Branky: 32. Rushfeldt - 74. Sávio. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Diváci: 21.000.
Olympique Lille - AJ Auxerre 0:1 (0:1)
Branka: 45. Akalé. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). Diváci: 12.000.
Middlesbrough - Sporting Lisabon 2:3 (0:0)
Branky: 79. Job, 86. Riggott - 49. Barbosa, 53. Liedson, 65. Doula. Rozhodčí: Farina (It.). Diváci: 23.000.
FC Sevilla - AC Parma 0:0
Rozhodčí: Temmink (Niz.). Diváci: 33.000.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články