Hlavní obsah

V Poháru UEFA vítězové neslaví, poražení se nevzdávají

Hosté se po prvních osmifinálových zápasech fotbalového Poháru UEFA mohou tetelit blahem. Ze soupeřových hřišť přivezli minimálně remízu, ve čtyřech případech dokonce vítězství. Trenéři však varují před předčasným uspokojením a připomínají, že za týden může být všechno naopak.

Článek

Ve čtvrtfinále se ještě nevidí ani zkušený Graeme Souness, přestože jeho Newcastle vyhrál v Pireu 3:1. "V profesionálním fotbale se pohybuju 37 let a dokud není po všem, tak jsme nepostoupili," prohlásil bývalý kapitán skotské reprezentace. Připomněl, že za týden nebude Olympiakos tak oslaben jako ve čtvrtek, kdy hrál celý druhý poločas v devíti. "Kdo ví, jak by zápas dopadl, kdyby se hrálo jedenáct proti jedenácti...," oddechl si po utkání Souness.

Řečtí fanoušci se zlobili na španělského sudího Ibaňeze, nejen za dvě červené karty, ale i za spornou penaltu. Trenér Dušan Bajevič však prohru přijal s důstojností řeckého hrdiny. "Nehledám žádné výmluvy. Abych byl upřímný, v závěru jsem myslel spíš už na ligové derby s AEK Atény. Respektuji kolegu Sounesse, ale nemyslím si, že by za týden ještě bylo o co hrát," povzdechl si Bajevič. Mezi poraženými byl však jeho skeptický hlas bílou vránou.

S Middlesbrough to vypadalo bledě

S Middlesbrough to ve čtvrtek jedenáct minut před koncem vypadalo bledě. Se Sportingem Lisabon prohrával doma 0:3 a v té chvíli by si na jeho postup nevsadil asi ani nejvěrnější fanoušek. Ale dvě trefy vrátily Angličany do hry a trenér Steve McClaren se po závěrečném hvizdu tvářil málem jako vítěz. "To nebyly góly útěchy. Ukázalo se, kde jsou zranitelní a my toho musíme umět využít," řekl McClaren.

Nicméně hráči Sportingu se už dívají dál, někteří až k finále, které se bude hrát na jejich domácím stadionu. "Jasně, že bych si v něm rád zahrál. A nejraději proti Newcastlu," řekl útočník Hugo Viana a jmenoval klub, z nějž je do Lisabonu jen na hostování. Tohle přání se mu však určitě nesplní. Ve smlouvě má totiž klauzuli, že proti Newcastlu nesmí hrát.

Podceňovaný Alkmaar zažívá sezonu snů. V nizozemské lize na druhém místě stíhá vedoucí Eindhoven a také návrat do pohárové Evropy po 21 letech se vydařil. Po Glasgow Rangers si vyšlápl i na Šachtar Doněck a z Ukrajiny si do odvety přivezl výhru 3:1. "To je skvělý výsledek, ale dobře víme, že Šachtar je venku silnější než doma," upozornil trenér Co Adriaanse na skutečnost, že Ukrajinci v minulém kole vyhráli na hřišti Schalke.

Lucescu jen nevěřícně kroutil hlavou

Rumunský trenér Doněcka Mircea Lucescu jen nevěřícně kroutil hlavou. "Soupeř si nezasloužil tak vysoké vítězství. Ale někdy se stane, že tým, který si nevytvoří jedinou šanci, dá tři góly," žasl Lucescu a na přemožiteli svého týmu ocenil jen obětavost a disciplínu.

Z jiného důvodu byl rozhořčen trenér Realu Zaragoza Víctor Muňoz. "Píše se rok 2005 a světě div se: Vídeň nemá vyhřívaný trávník!" zlobil se na zmrzlý povrch, na němž bylo podle jeho slov těžké hrát fotbal. Remíza dává hostům dobré vyhlídky do odvety, ale asistent domácího kouče Günther Kronsteiner to nevidí černě. "Vyhráli jsme v Bilbau a v Zaragoze si to můžeme zopakovat. Jen škoda, že bude chybět Vachoušek," připomněl třetí žlutou kartu pro českého záložníka.

Reklama

Související témata: