Hlavní obsah

Liberečtí útočí na pohárový rekord Slavie. Není to klika, tvrdí Šilhavý

Sevilla

V Evropské lize neprohráli osmkrát v řadě. Pokud Liberečtí zabodují i dnes v Seville, vyrovnají rekord pražské Slavie, která v sezóně 1995/1996 v tehdejším Poháru UEFA devět zápasů za sebou nenašla přemožitele.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Článek

Červenobílí v památném ročníku prohráli poprvé až v odvetném čtvrtfinále na hřišti AS Řím, přesto se po Vávrově trefě z prodloužení radovali z postupu mezi nejlepší čtyři celky soutěže.

Tak daleko ještě Slovan není, přesto si úspěšné série nesmírně cení. Není divu, vždyť letos dvakrát zdolal silný Curych, v dvojzápase ho nedokázal porazit ani pátý tým loňské Serie A Udinese Calcio, naposledy pak měla proti Severočechům namále Sevilla, která zachraňovala U Nisy alespoň remízu doslova v hodině dvanácté.

"Možná to není jen o tom štěstí, jak se někde psalo. Není to klika, když z devíti zápasů prohrajete jednou. A že útočíme na rekord Slavie? Je to příjemné, samozřejmě. Až to ale bude mít efekt v podobě dalšího postupu, tak to bude ještě příjemnější," přiznal liberecký kouč Jaroslav Šilhavý, na kterého v letošním pohárovém tažení zanechalo největší dojem Udine.

"Byť nehráli doma, ale v Terstu, byli organizovaní, kvalita jednotlivců byla velká. Sevilla je podobná, i když teď prochází přestavbou. Přišlo snad čtrnáct nových hráčů. Chvíli asi bude trvat, než si to sedne," poznamenal Šilhavý.

Slovan se v případě výhry v Andalusii posune na první místo ve skupině H právě před Španěly. Severočeši si však uvědomují, že klíčové duely jsou teprve před nimi. "Zápas v Seville je pro nás velký svátek. Je to velké mužstvo, pro nás obrovská zkušenost. Je pro nás nečekané, že hrajeme se Sevillou o první místo, je to překvapení, ale pořád je lídrem skupiny. O našem postupu se bude rozhodovat až v našem domácím utkání s Freiburgem a v Estorilu," připomněl Šilhavý.

Už žádná vyloučení

Letošní pohárové tažení jej ale potěšilo. "Náš tým skoro jako jediný neposílil, kádr není úplně široký. Přesto pohárové zápasy, ač v nich většinou nejsme favorité, dokážeme zvládat. Třeba i někdy se štěstím, ale to k fotbalu patří. Úzký kádr, který tady máme, má svou kvalitu. Ale týmovostí a rodinnou atmosférou ty zápasy zvládáme," pochvaluje si Šilhavý.

Liberečtí si přejí odehrát duel bez vyloučení, což se jim zatím ve skupině H nepodařilo. Se třemi červenými kartami na kontě jsou nejhorším mužstvem v celé Evropské lize. Další oslabení týmu by bylo vzhledem ke klíčovým soubojům, které Slovan v závěru roku čekají, hodně nepříjemné.

"Pohovory s hráči ještě budou probíhat. Nemyslím si, že bychom byli nedisciplinovaní. Rybalka byl vyloučen po dvou žlutých kartách ve Freiburgu. Jsou tady hráči, kteří mají  horkou hlavu. Ondra Kušnír, ten se nechá unést, byť už má zkušeností na rozdávání. Červená karta pro Přemka Kováře se Sevillou... Nemyslím si, že by to byl nějaký velký prohřešek. Se Sackeym je to složitý. Od začátku se s tím potýká, zkušenosti mu chybí, musí si to protrpět. Myslím si ale, že se v tomto směru už lepší," dodal kormidelník Slovanu.

Jak dopadne zápas mezi Sevillou a Libercem?
Vyhraje Sevilla
31,8 %
Utkání skončí remízou
40,3 %
Slovan andaluský tým zaskočí a zvítězí
27,9 %
Celkem hlasovalo 8106 čtenářů.

Reklama

Související témata: