Hlavní obsah

V Evropské lize dáváme góly roku, říká liberecký brankář Kovář

Liberec

Na tribuně protrpěl bitvu Evropské ligy v Seville uprostřed minulého týdne, v pondělí už však Přemysl Kovář znovu čaroval v liberecké brance na domácí scéně. I díky jeho skvostným zákrokům nakonec tým zpod Ještědu urval v Teplicích ligový bod. A osmadvacetiletý gólman nijak netajil, že je rád za nadcházející reprezentační přestávku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký brankář Přemysl Kovář

Článek

V Seville jste si odpykal trest za vyloučení v domácím duelu Evropské ligy s tímto španělským soupeřem. Jak jste čtvrteční remízovou bitvu prožíval?

Na tribuně jsem měl strašné nervy. Skoro jsem si kousal nehty. Manželka seděla vedle a říkala mi, abych byl v klidu. Ale byly to hrozné stavy. Kluci vydřeli zlatý bod, který nás přiblížil postupu. Raději jsem v brance, i když kolikrát člověk neví, kam dřív. I přes velký tlak, jemuž mnohdy čelíme, je příjemnější skákat od tyče k tyči než sedět mezi diváky.

Neměl jste obavy, že po výkonu konkurenta Lukáše Hrošša o místo jedničky přijdete?

Trenéři mi předem řekli, že proti Znojmu bude v brance Lukáš, aby se rozchytal na Sevillu, a pak se všechno vrátí do starých kolejí. Jsem rád, že mě podrželi.

Liberecký kádr je poměrně úzký. Projevuje se na týmu únava z náročného programu?

Nejvíc sil nám bere cestování. Před Evropskou ligou v úterý odjedeme, v pátek se vracíme. Teď jsme už v neděli jeli do Teplic. Ale právě ten nahuštěný program je naplněním našeho snu.

Dodávají týmu úspěchy na evropské scéně psychickou sílu?

Rozhodně ano! Když těžkým kalibrům jako Udine, Sevilla či Freiburg sebereme body, jsme sebevědomější. Všechno nám klape. Kolikrát nás soupeři zatlačí, ale pokaždé si jednu dvě šance vytvoříme a dáváme góly roku. V tom je fotbal hezký. Rozhodně bych nechtěl při našich zápasech být v kůži brankáře druhého týmu.

Je pro Liberec spásou nadcházející reprezentační přestávka?

Je hodně důležitá. Dobijeme baterky. Zbývají nám čtyři zápasy, pro které je jasný cíl. Postoupit v Evropské lize do jarní fáze a udělat minimálně čtyři body v lize, abychom neztratili kontakt s čelem soutěže.

Honí už se vám hlavou s více než čtrnáctidenním předstihem bitva s Freiburgem o postup do jarní fáze Evropské ligy?

Přiznávám, že ano. Budeme se snažit vyhrát a rozhodnout o postupu před vlastním publikem. Snad se probudíme v ofenzivě a budeme produktivnější.

Věříte, že na poslední domácí duel skupiny Evropské ligy bude stadión v Liberci plný?

Chceme si zápas užít se vším všudy. Už k nám přijela skvělá mužstva jako Udine či Sevilla, jenže vyprodáno nebylo. Teď hrajeme rozhodující zápas o postup, tak kdy jindy by měli fanoušci stadión zaplnit do posledního místa.

Můžete z pozice hráčů udělat pro plné tribuny ještě více, než jsou poslední výkony?

Já se tedy přiznám... (směje se) Pocházím z Moravy a táta objednal autobus. Všech padesát míst je obsazených. Hlásil jsem na klubu, že bych potřeboval jedno parkovací místo, ale pro autokar. Trošku novinka pro Liberec. Jsem rád, že mě blízcí přijedou podpořit. Víc už pro zaplněnou kapacitu stadiónu fakt udělat nemůžu...

Reklama

Související témata: