Hlavní obsah

Kdo dohraje kompletní, postoupí... Liberec a Freiburg se trumfují v počtu vyloučených

Aktualizováno

Šest ku třem pro Liberec na body, čtyři ku třem pro Freiburg na červené karty. K pozoruhodnému měření sil dojde ve čtvrtek večer u Nisy. O postup ze skupiny H fotbalové Evropské ligy budou hrát dva týmy, které mají ze všech účastníků soutěže nejvíc vyloučených. Chce se tedy s trochou nadsázky poznamenat, že o postup do jarní části si řekne ten soupeř, který dohraje kompletní...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký brankář Přemysl Kovář (zcela vlevo) vidí červenou kartu během utkání Evropské ligy se Sevillou.

Článek

Pěkní divočáci hrají skupinu H. Takový Karim Guédé, naturalizovaný reprezentant Slovenska, byl během čtyř prvních zápasů skupinové fáze Evropské ligy vyloučen hned dvakrát. Také proto má Freiburg se čtyřmi červenými kartami nejvylučovanější tým soutěže.

Liberec za ním ovšem zaostává jen o jednoho hříšníka. Na druhou stranu nutno na obranu Slovanu poznamenat, že ani jedno vyloučení nebylo za hrubý faul. Rybalka dostal v nastavení prvního duelu ve Freiburgu (2:2) druhou žlutou, stejně jako Sackey v 82. minutě druhého utkání s Estorilem (2:1). Brankář Kovář pak zase v 78. minutě zápasu se Sevillou (1:1) taktickým faulem hasil chybu hráčů v poli.

Až minule v Seville (také 1:1) dokázal Liberec černou sérii utnout a dohrát zápas v jedenácti.

Nejvíc vyloučených po čtyřech zápasech Evropské ligy:
4Freiburg (2x Guédé, Diagné, Höfler)
3Liberec (Rybalka, Sackey, Kovář)
2Standard Lutych
2Kubaň Krasnodar
2Girondins Bordeaux

Jak se Sackeymu zatmí, nevidí, neslyší

„Snad opravdu nebude pravidlem, že dostaneme v každém zápase červenou. Je to od všeho kousek - hloupost, náhoda, přemotivovanost. Vyloučení Rybalky a Sackeyho byla hodně podobná. A Kovář fauloval jako poslední instance při sóle soupeře," bilancuje trenér Jaroslav Šilhavý.

Na druhou stranu právě mladý Isaac Sackey nejde pro kartu nikdy daleko. Přitom podává víc než nadějné výkony a možná už v zimě by se mohl stát pro Slovan výhodným vývozním artiklem.

„Proti Estorilu si školáckým vyloučením pokazil výborný výkon, navíc to nebyl jeho první prohřešek. Jak se mu zatmí, nevidí, neslyší. Ale je to mladý hráč, snad se poučí," doufá Šilhavý.

Streich má pifku na rozhodčí

„Fauly k fotbalu patří, rozhodně nejsme nějaký zákeřný tým. Nechci si stěžovat na rozhodčí, ale za co jsme v Evropské lize vylučovaní, to jsem ještě neviděl," kroutí hlavou Christian Streich, trenér Freiburgu. „Chceme Liberec překvapit a porazit ho. Takže doufám, že tentokrát i my dohrajeme zápas v jedenácti. A jsem si jistý, že i Slovan si na to dá pozor," ujistil Streich po středečním příjezdu do Liberce.

V tom se oba trenéři shodnou. „Ani my nehrajeme na hranici agresivity. Věřím, že dokončíme zápas kompletní a výsledek pro nás bude úspěšný. Každý zápas v Evropské lize je pro nás svátkem. A ten čtvrteční může být ze všech největší," poukázal Šilhavý po odpoledním tréninku.

Historický postup má Slovan na dosah

Únava se na konci podzimu kumuluje a v klíčovém duelu kouč potřebuje mužstvo v plné síle. Když Liberec vyhraje, postoupí již před závěrečným zápasem v Estorilu do vyřazovací fáze. A pokud Estoril v druhém čtvrtečním utkání skupiny nevyhraje v Seville, stačí Liberci k postupu i remíza 0:0 nebo 1:1, protože v úvodním duelu ve Freiburgu remizoval 2:2.

Slovan tak může slavit první postup ze základní skupiny evropských pohárů v historii, v sezóně 2006/07 dál neprošel.

Zápas Slovan Liberec - SC Freiburg se hraje ve čtvrtek od 19:00. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz. Rozhodčím bude Martin Hansson ze Švédska.

Reklama

Související témata: