Hlavní obsah

Nechá-li Šilhavý sedět Pimparu-útočníka a nasadí Pimparu-obránce, bude Liberec blízko postupu

Velká chvíle se blíží, jen ji zvládnout a ve vytoužený postup proměnit. Fotbalisté Liberce by mohli již dnes večer kolo před koncem skupiny H slavit setrvání i v jarní části Evropské ligy. Musejí však zvládnout duel s Freiburgem, který se hraje od 19:00 v přímém přenosu ČT Sport. On-line reportáž můžete tradičně sledovat na Sport.cz.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Obránci Liberce zleva Martin Frýdek, střelec Jiří Pimpara a záložník Josef Šural se radují z vyrovnávacího gólu v Teplicích.

Článek

Slovan se drží ve skupině H na druhém místě za Sevillou a před Freiburgem má náskok tři body. Vzhledem k tomu, že Liberec v Německu uhrál remízu 2:2, jakákoliv výhra ho posune dál. A pokud v souběžně hraném utkání nešokuje Estoril v Seville a nezvítězí, postačí Slovanu k postupu i remíza 0:0 nebo 1:1.

„Nebudeme hrát jen na remízu. Nejdřív musíme zvládnout svůj zápas, pak se teprve můžeme podívat na výsledek Estorilu a kalkulovat," ujišťuje trenér Jaroslav Šilhavý.

Postupové scénáře však pochopitelně má nastudované. Nač riskovat ve chvíli, kdy i bod může mít cenu zlata...

„Může se samozřejmě stát, že ke konci zápasu můžeme k vývoji ve skupině přihlédnout. Třeba tak, že na hřiště nepošleme Pimparu-útočníka, ale Pimparu-obránce," usmívá se Šilhavý.

Je to vtipný a výstižný bonmot. Pimpara je stoper, který v poslední době funguje jako trenérův žolík a po pár sekundách pobytu na trávníku dokáže skórovat ve chvílích, kdy Liberec prohrává a šturmuje za vyrovnáním. Pokud by tedy „Pimpi" přišel hlídat výsledek jako obránce, bude to neklamné znamení, že senzační úspěch je na dosah.

Pro Liberec historický, protože ze skupinové fáze v žádném evropském poháru ještě nikdy nepostoupil. V sezóně 2006/07 se mu to nepovedlo, ale teď má víc než reálnou šanci.

Lepší je využít hned první mečbol

„V nejhorším případě nám zůstane ještě jedna možnost v posledním utkání v Estorilu. Postup si ale rozhodně chceme zajistit již doma," ujišťuje obránce Ondřej Kušnír.

Slovanu jde navíc také o udržení unikátní série. Na evropské scéně devětkrát za sebou neprohrál a vyrovnal rekord Slavie v počtu zápasů bez porážky v jedné pohárové sezóně z ročníku 1995/96.

Freiburg je v bundeslize třetí od konce, musí tedy brát zřetel na nedělní duel na hřišti Mönchengladbachu. Také proto zůstal v Německu nedoléčený český reprezentant Vladimír Darida, takže nastoupit mohou jen jeho dva krajané Pavel Krmaš a Václav Pilař.

„Žádné problémy v bundeslize nemáme, protože teď se soustřeďujeme jen na pohárový zápas. Chceme Liberec překvapit a porazit ho," říká s notnou dávkou nadsázky trenér Christian Streich.

Slovan Liberec - SC Freiburg
Dnes od 19:00, přímý přenos ČT Sport, on-line přenos na Sport.cz. Rozhodčí Hansson (Švéd.).
Předpokládané sestavy - Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge (Frýdek) - Rabušic.
Freiburg: Baumann - Sorg, Ginter (Krmaš), Höhn, Günter - Freis, Fernandes, Coquelin, Mehmedi, Pilař - Hanke.

Reklama

Související témata: