Hlavní obsah

Okukování Beckhamové je pryč, Šilhavý bydlí s Libercem tam, odkud se Ronaldo odrazil do Brazílie

Pavel Dosadil (Estoril)Sport.cz

Klidně by mohl zamáčknout slzu či dvě. Vrátil se do míst, kde jako Brücknerův asistent mašíroval s českou reprezentací bronzovým mistrovstvím Evropy 2004. I díky těmto zkušenostem teď jako hlavní trenér stojí Jaroslav Šilhavý před šancí dovést Liberec do jarní části Evropské ligy. V Estorilu by to bylo stylové, tento kout Portugalska je pro kouče zaslíbený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Článek
Fotogalerie

Velký návrat po devíti letech. Trenér Jaroslav Šilhavý měl Estoril na očích jako asistent u národního týmu, když Češi získali na EURO 2004 bronz. „Spali jsme v hotelu Penha Longa a koukali přes kopec, jak na známé dráze v Estorilu testují motorky. Konec šampionátu mohl být lepší, ale jinak tady kluci hráli skvělý fotbal," zopakoval by si kouč velký úspěch i ve čtvrtek večer.

A bral by i stejné ubytování, proto se Šilhavý za uzavřený hotelový komplex Penha Longa za Lisabonem u vedení přimlouval. „Marně, bylo by to moc drahé," usmívá se s pochopením.

Však také Penha Longa byla do té doby nejnákladnějším ubytováním, jaké český nároďák měl. Získaný bronz však za to stál. „Peníze investované do ubytování jsou naprosto marginální ve srovnání s tím, co jsme na EURO vydělali," poukázal tehdejší šéf reprezentace Vlastimil Košťál.

Klokan se řídil podle Ronalda

Slovan na to však také šel od lesa. Servis mu připravuje Zdeněk Koukal, bývalý fotbalista Bohemians. A vybral pro mužstvo hotel Lagoas Park v Oeiras mezi Estorilem a Lisabonem. Rozhodně ne náhodou.

„Právě tady nedávno bydlela portugalská reprezentace před baráží se Švédskem. A do Brazílie postoupila, což je i pro nás rozhodující," směje se Koukal, který vyrazil do Portugalska den předem a vítal výpravu jako předvoj.

Magie ubytování se zkrátka musí ctít. Vždyť Ronaldo se v Lagoasu vyspal tak dobře, že ve dvou zápasech nasázel Švédům celkem čtyři góly. „V Seville nám nabízeli hotel, kde před námi spal Jablonec i Vratislav. Jablonec pak dostal od Betisu šestku a Poláci od FC bůra. Uznáte, že tam jsme nemohli. Zvolili jsme jiný hotel a uhráli tam remízu. Tohle my umíme," chechtá se Koukal.

Češi vyhráli bitvu o dobrou postel

Také před Eurem 2004 se strhla bitva o dobrou postel. Na „Dlouhou skálu", jak v překladu zní sídlo, kam jezdívali odpočívat i portugalští králové, totiž měli zálusk také Švýcaři a Řekové. Češi byli rychlejší a připsali si první vítězství.

„Rozhodly kvalitní tréninkové podmínky v blízké Sintře. Kdo totiž našel dobrý hotel, neměl poblíž odpovídající hřiště. A my máme obojí," pochvaloval si tehdy trenér Karel Brückner.

Součástí luxusního areálu bylo golfové hřiště, jedno z dvaatřiceti nejkvalitnějších na světě. K dispozici bylo také několik bazénů, tenisové kurty, posilovny.

Jedno překvapení na ostražitého milovníka klidu Brücknera však přece jen čekalo. V jednom křídle se totiž ubytovaly manželky anglických fotbalistů. V hotelu se tak promenovali třeba David a Victoria Beckhamovi. „Budu muset spoluhráče z Liverpoolu esemeskami vyhecovat. Napíšu, že jsme s jejich ženskými byli v sauně," laškoval Vladimír Šmicer.

Na okukování Beckhamovic Viktorky teď musí Šilhavý zapomenout. Ale pokud zafunguje Koukalova „ronaldovská" strategie, zlobit se určitě nebude.

Zápas Estoril - Liberec se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: