Hlavní obsah

Plzeň mezi nasazenými nebude. Může narazit na Tottenham, Valencii či Frankfurt

Plzeň

Zatím mohou plzeňští fotbalisté jen spekulovat a dohadovat se, na koho na jaře v prvním kole vyřazovací části Evropské ligy narazí. Jednak proto, že další díl pohárových soutěží se losuje až v pondělí, hlavně však z toho důvodu, že výčet účastníků není úplný. Boje v základních skupinách Evropské ligy skončí až ve čtvrtek večer. „Případných soupeřů se nabízí strašně moc, takže jsem zatím ani nepřemýšlel, s kým bychom se mohli potkat,“ nechal se slyšet plzeňský spasitel Tomáš Wágner, který trefou v poslední minutě úterního duelu s CSKA Moskva zajistil Viktorii účast ve vyřazovací fázi druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu proti CSKA Moskva Tomáš Wágner (vlevo) si na soupeře pro EL raději počká.

Článek

Jednu jistotu před pondělním losem Plzeň má - mezi nasazenými celky rozhodně figurovat nebude. To proto, že v základní skupině Ligy mistrů nastřádala jen tři body, takže se našlo hned sedm jiných mužstev, která byla v Champions League shánčlivější a o jedno ze čtyř míst určené pro nasazené celky přestupující z Ligy mistrů si řekla.

Neapol totiž nastřádala dvanáct bodů, Benfika Lisabon deset, Doněck, Basilej a Ajax Amsterdam po osmi, přičemž u této trojice mluví skóre pro Doněck a Basilej. Nizozemský tým by se naopak měl přiřadit k Plzni, Portu a turínskému Juventusu.

Dvanáct dalších nasazených je pak určeno pro vítěze základních skupin Evropské ligy. Před čtvrtečními závěrečnými zápasy má tuto jistotu španělská Valencie, bulharský Ludogorec Razgrad, ruská Kazaň, německý Frankfurt, jehož dres obléká exsparťan Kadlec, belgický Genk a anglický Tottenham. Rýsují se pochopitelně i další adepti... Třeba italské Lazio Řím nebo Fiorentina, třeba francouzský Lyon nebo vítěz skupiny, v níž hraje Liberec a kterou zatím vede Sevilla.

Loni na jaře měla Plzeň výhodu v tom, že jako vítěz skupiny Evropské ligy figurovala mezi nasazenými celky. Los ji postavil do cesty Neapol, přes níž postoupila mezi osm posledních, kde ovšem její pouť skončila na tureckém Fenerbahce.

V první sezóně se utkala v prvním kole vyřazovací fáze s bundesligovým Schalke 04 a vypadla. Tentokrát si musí do pondělního odpoledne počkat, koho jí postaví los do cesty na jaře příštího roku.

Reklama

Související témata: