Hlavní obsah

Také Liberec prahne po euforii, pomoci mu však musí sevillská přítelkyně na telefonu

Estoril

Po roce znovu dva české kluby v jarní části evropských fotbalových pohárů? Proč ne, jen Spartu by vystřídal Liberec. Zatímco Plzeň se do třetice do vyřazovací fáze Evropské ligy probila, Slovan musí udělat rozhodující krok dnes večer v Estorilu. Zápas začíná ve 21:05 SEČ, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Slovanu Liberec a trenér Jaroslav Šilhavý děkují fanouškům po utkání Evropské ligy s Estorilem.

Článek
Fotogalerie

Trénink Liberce před utkáním Evropské ligy v Estorilu.

Copak Plzeň, ta si pohárový postup pořádně užila.

„Ty chvíle krásnější než sex," hlásal obří transparent, který se v hledišti Štruncových sadů objevil během úterního duelu Viktorie s CSKA Moskva. A Wágnerův gól z 90. minuty pak celé Plzni fotbalovou extázi skutečně dopřál...

„Postup Plzně je určitě i pro nás inspirací. Fandili jsme jí, je to krásný úspěch. Klobouk dolů, chceme ji napodobit," slibuje kapitán Radoslav Kováč. „Také se chceme probít do jarní části Evropské ligy. Když se tam Plzeň dostala v 90. minutě, my můžeme klidně postoupit v 92. minutě," usmívá se obránce Jiří Fleišman. „Bylo by moc krásné zakončit rok jako oni," přidává se brankář Přemysl Kovář.

„Mistrovský titul je bomba, ale pohárová Evropa je ještě výš. Postup do jarní části Evropské ligy by byl pro Liberec obrovský úspěch," poukazuje Jaroslav Šilhavý. V roce 2002 si Slovan zahrál čtvrtfinále Poháru UEFA.

Estoril Praia - Slovan Liberec
Zápas 6. kola základní skupiny H fotbalové Evropské ligy. Dnes od 21:05, rozhodčí Özkahya (Tur.). Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Estoril: Ribeiro - Mano, Tavares, Joao Pedro, Babanco - Diogo Amado, Goncalves - Carlitos, Galvao, Gerso - Bruno Lopes.
Liberec: Kovář - Frýdek, Kováč, Karišik, Fleišman - Sackey - Šural, Pavelka, Rybalka, Kalitvincev - Rabušic.

Sevillo, pomoz nám...

Estoril už postoupit nemůže, čtvrtý tým portugalské ligy by měl nasadit kombinovanou sestavu. Liberci chybí vykartovaný Kušnír a nemocní Kelič, Delarge a Coufal.

Je tu však ještě větší háček. Aby Liberec postoupil, musí získat víc bodů než Freiburg v souběžně hraném utkání se Sevillou. Jednak tedy Slovan nemá postup jen ve svých rukou, navíc musí trenéři na lavičce sledovat i vývoj skóre druhého utkání.

„Nějakého pomocníka ve spojení určitě mít budeme, jen technologii jsme zatím detailně neřešili. Sevilla je kvalitnější než Freiburg, takže věřím, že nám pomůže. A její průběžný výsledek musíme znát, abychom případně zvolili patřičnou míru rizika," přikyvuje Šilhavý před klíčovým večerem.

Sevilla už má postup jistý. Podstatné tedy je, jak k zápasu ve Freiburgu přistoupí. Zda bude pro Liberec zodpovědnou přítelkyní na telefonu...

„Neumím posoudit, v jakém jsou Španělé rozpoložení. Snad by pro nás bylo lepší, kdyby nasadili do utkání druhý sled. Hráči, kteří často nenastupují, by se asi více snažili. A motivace v této fázi sezóny je hodně důležitá," uvědomuje si Jan Nezmar, sportovní ředitel Slovanu.

A co na to Freiburg...?

Freiburg vypadl v Německém poháru a je na sestup v bundeslize, měl by tedy upřednostnit záchranu. Ani na to však Liberec nespoléhá. „Z výsledků jsou tam dost rozladění. Evropskou ligu sice dosud nebrali tolik vážně, ale myslím, že po sérii prohraných zápasů budou chtít alespoň teď zabrat a hráče šetřit nebudou, přestože říkají, že je pro ně liga důležitější," hlásí Zbyněk Hauzr.

Čtyřicetiletý mazák je stále na soupisce Liberce jako třetí brankář. Chystá se však na trenérskou dráhu a před týdnem byl na stáži právě ve Freiburgu, který je teď pro Liberec největším konkurentem. „Však si ze mě dělali legraci, jestli tam nejsem spíš jako špión a pozorovatel," směje se Hauzr.

Podaří se Liberci postoupit do jarních bojů Evropské ligy?
Ano
75,3 %
Ne
24,7 %
Celkem hlasovalo 5665 čtenářů.

Reklama

Související témata: