Hlavní obsah

Životní trefa a postup, zářil Šural, trenér Šilhavý si vychutnává sen, který nekončí

Estoril

Sotva pletli nohama, ale do jarní části Evropské ligy se v Portugalsku doplazili. Fotbalisté Liberce si výhrou 2:1 nad Estorilem nachystali parádní Vánoce a stejně jako Plzeň si teď mohou vybírat soupeře pro jarní play off. „Bereme Juventus, ať to stojí za to,“ halekal v útrobách komorního stadiónku u pobřeží Atlantiku záložník Josef Šural, autor prvního gólu. Až později zjistil, že Slovan na Juventus narazit nemůže, protože je stejně jako Liberec a Plzeň nenasazený.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Fotbalisté Liberce se radují z branky Michaela Rabušice (druhý zprava) v Estorilu.

Článek

Velká parád to nebyla, ale na tu se v klíčových chvílích ve skupině nehraje. „Končili jsme antifotbalem a odkopávali míče na tribunu, ale rozhodující byl postup. A ten se podařil. Takhle důležitý zápas jsme ještě nehráli, takže je to určitě můj životní gól," liboval si Josef Šural.

„Obrovská úleva. Poslední týdny jsme byli dole, ale během deseti dnů pauzy jsme se dokázali zvednout a zabrat. Celý rok v Liberci jsem si užil, je to fantastický úspěch," líčil kapitán Radoslav Kováč.

Ještě lepší než titul

Trenér Jaroslav Šilhavý již před odletem do Portugalska avizoval, že pokud mužstvo dovede do jarní části Evropské ligy, bude to brát jako větší úspěch než mistrovský titul z roku 2012.

„Pohárová Evropa je prostě výš, musíte se k zápasům s velkými soupeři tvrdě probojovat. Je to sen, který pokračuje," užívá si kouč.

Průběžně byl informovaný o průběžném stavu druhého zápasu ve skupině, na němž byl Liberec závislý. „Věděl jsem, že se Sevilla ujala ve Freiburgu vedení. Hráčům jsem ale tyto informace zakázal. Šli jsme do našeho zápasu s tím, že musíme vyhrát. A v závěru jsme po snížení byli hodně nervózní. Vzhledem k výhře Sevilly jsme však více riskovat nemuseli. Kluci na lavičce seděli na telefonu a spolupráce proběhla výborně," usmál se Šilhavý.

Reklama

Související témata: