Hlavní obsah

Skvělý postup nesmazal liberecké vrásky, ani lídr Kováč nemá jistotu

Doba je zlá a vedení libereckého fotbalu netají, že Slovan se dostal na důležitou křižovatku. Potřebuje rozšířit kádr, aby byl konkurenceschopnější. Hrozí mu však i opačná varianta, že bude muset slevit ze sportovních cílů. Hráči i realizační tým proto věří, že čtvrteční postup do jarní části Evropské ligy pomůže chmury zahnat.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Josef Šural z Liberce (vlevo) se raduje se spoluhráči z branky na trávníku Estorilu.

Článek
Fotogalerie

Liberec

Čas slavit, čas se strachovat. Páteční návrat z Portugalska měl obojí a věrně ilustroval současnou situaci libereckého fotbalu. Útočník Michael Rabušic se záhy po startu chopil palubního mikrofonu a jako DJ Rambo proměnil letadlo v diskotéku. Rozjaření hráči si během letu pomalovali klubové košile a budou potřebovat nové. Kvůli mlze nad Prahou však výpravě hrozilo přistání v Pardubicích, Drážďanech nebo polské Vratislavi. Návrat byl dramatický, letadlo muselo Ruzyň obkroužit a pak teprve napínavě přistát.

Tak je to i s celým Slovanem. Výhrou 2:1 v Estorilu si zajistil báječný postup. „Beru ho jako větší úspěch než mistrovský titul z roku 2012. Pohárová Evropa je prostě výš, musíte se k zápasům s velkými soupeři tvrdě probojovat. Je to sen, který pokračuje," poukázal trenér Jaroslav Šilhavý.

Klub má ovšem ekonomické starosti. Spekuluje se, že by mohl přijít o Preciosu majitele Ludvíka Karla, která je hlavním akcionářem a drží liberecký fotbal od poloviny devadesátých let. Sportovní ředitel Jan Nezmar sháněl investora dokonce až v Argentině.

Posily mohou přijít z Jižní Ameriky

„Nikdy jsem neřekl, že Preciosa odchází. Ale peníze nerostou na stromě a jde o to, že ve dvou ve třech akcionářích by se kára táhla líp. Doba je těžká, a když peníze neseženeme, museli bychom pak slevit ze sportovních cílů," řekl Nezmar během letu.

Mužstvo samozřejmě vnímá, že se něco děje. Potřebuje přitom nejen nové košile, ale hlavně posily. „Slyšíme toho spoustu. Ani já nemám jasno kolem nové smlouvy, přitom bych chtěl trochu jistoty. Stát se může cokoliv," krčí rameny kapitán Radoslav Kováč. „Právě příchod Koviho patři ke klíčovým faktorům našeho úspěchu. Věříme vedení, že dá všechno dohromady, ať náš sen trvá dál," apeluje Šilhavý.

Nezmar ujišťuje, že udržení Kováče je pro něj prioritou. „Postup by nám měl pomoci s řešením řady věcí. O Liberec bude větší zájem. Cestou třeba do bundesligy by k nám mohli v rámci evropské adaptace chodit hráči z Jižní Ameriky. Musíme však vědět, na co máme. Liberec nikdy nežil na dluh, a tak to musí zůstat," zdůrazňuje Nezmar.

Reklama

Související témata: