Hlavní obsah

Ronaldova postel zafungovala, Liberec předběhl dobu o dobré tři roky

Svým způsobem zázrak, co skromný klub od Ještědu předvádí. V rozmezí deseti let získal fotbalový Liberec tři mistrovské tituly (2002, 2006, 2012), v roce 2002 došel až do čtvrtfinále Poháru UEFA a čtvrtečním postupem do jarní fáze Evropské ligy na tuto spanilou jízdu navázal. „Trochu jsme předběhli dobu. Tak někdy za tři roky jsme se měli pokusit o to, co teď hrajeme,“ přiznává sportovní ředitel Jan Nezmar, že Slovan šokoval i sám sebe.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Fotbalisté Liberce se radují z postupu do jarní části Evropské ligy.

Článek

Předem ujišťoval, že vybral mužstvu vítězný hotel. Podle Cristiana Ronalda, který s portugalskou reprezentací před nedávnou úspěšnou baráží se Švédskem také bydlel v Lagoas Parku v Oeiras mezi Estorilem a Lisabonem.

„No a vidíte, klaplo to," triumfoval Zdeněk Koukal, bývalý fotbalista Bohemians, který se Liberci stará o patřičný servis. „Rozhodně nejde o žádný luxus. Ale vím, co kluci potřebují. Klid, pohodu, ochotný personál. Nic víc, nic míň."

Slovan v Estorilu závěrečný zápas ve skupině vyhrál 2:1 a postoupil. I na pomyslné setkání na dálku s Ronaldem došlo. „Mužstvo bydlelo na stejném patře, jako minule Portugalci. A recepční mi při odjezdu řekl, že Ronaldo spal v pokoji, který měli Pavelka s Huškem," usmíval se Koukal.

„To jsem měl vědět dřív, abych si pokoj pořádně vyfotil a zdokumentoval," zlobil se jen naoko David Pavelka, který přihrál Rabušicovi na vítězný gól.

Tým prokázal velký charakter

Každý detail je zkrátka v bitvě o postup dobrý. Pohárový úspěch Liberce se však samozřejmě skládá z podstatnějších faktorů.

„Z dvanácti zápasů včetně předkol jsme prohráli jen dva. To je veliký výsledek. A obrovské překvapení pro Liberec i pro celý český fotbal. Asi si všichni ještě neuvědomujeme, jaký úspěch se nám podařil," říká trenér Jaroslav Šilhavý.

„Jedním z faktorů postupu je především tým. Komunikace, která tam byla, chemie v mužstvu. Velký charakter, který hráči prokázali. Neválcovali jsme soupeře, ale charakterem jsme dělali v Evropě výsledky," bilancuje kouč. „Vyzdvihnout ještě musím loňský příchod Radka Kováče. On zaslouží zvláštní dík. Kovi dal tým dohromady, na hřišti je to moje prodloužená ruka," dodává Šilhavý.

Kaňkou jen domácí liga

Mazák Kováč řadí účast ve vyřazovacích bojích mezi největší úspěchy své kariéry. „Hrál jsem asi čtyřikrát Ligu mistrů, ale postoupit s Libercem, takovým skromným mančaftem, do jarní fáze, je něco fantastického. Obrovský úspěch," libuje si mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

„Asi jsme trochu předběhli svůj vývoj," shoduje se Kováč s Nezmarem. „Celý rok jsem si tady v Liberci strašně užil. Když jsem přišel, měli jsme 19 bodů. Nakonec jsme skončili třetí a ještě postoupili. Jediné, co mě mrzí, že nemáme v lize o pět bodů víc," poukazuje Kováč, že v domácí soutěži je Slovan po podzimu až šestý, má ale jen tříbodovou ztrátu na třetí místo.

Na laně jsou Argentinci

Liberec chystá spolupráci s argentinským klubem Lanús, druhým týmem tamní ligy. Sportovní ředitel o tom nedávno jednal přímo v Argentině. „Ve hře je hráčský potenciál i případný investorský vstup. To jsou věci, které se řeší lépe, když víme, že nás na jaře čeká i Evropská liga," věří Jan Nezmar, že by mohl pod Ještěd přivést jihoamerické posily.

„V Argentině z českých klubů znali Spartu a Slavii. O dalších nevěděli nic s výjimkou Liberce, který dvakrát remizoval se Sevillou. Zanechalo to tam velký dojem. Hráči sledují, do jakého jdou prostředí, klubu. A pokud vidí, že je schopný se propracovat do jarní části Evropské ligy, hodně to ulehčí jejich rozhodování," maluje si Nezmar.

Reklama

Související témata: