Hlavní obsah

Těžký los, Plzeň nad Šachtarem nejásá, Liberec narazí na ošidný Alkmaar

Nyon
Aktualizováno

Mají se na co těšit. Fotbalisté Plzně a Liberce se sešli v jarním pokračování Evropské ligy a mohli si tak vychutnat los v Nyonu. Viktoria právě nejásá, narazí na ukrajinský Šachtar Doněck s českým reprezentantem Tomášem Hübschmanem. Slovan, který zbyl v osudí z nenasazených úplně poslední, narazí na nizozemský Alkmaar. Zápasy prvního jarního kola vyřazovací části se hrají 20. a 27. února.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Slovanu Liberec a trenér Jaroslav Šilhavý děkují fanouškům po utkání Evropské ligy s Estorilem.

Článek

Hned vzápětí bylo vylosováno také osmifinále. Pokud se do něj probije Liberec, narazí na lepšího z dvojice Machačkala - Genk. A když se s Šachtarem vypořádá Plzeň, zahraje si s jedním ze dvojice Černomorec Oděsa - Lyon.

Šachtar suverénem i bez hvězd

Protivník Plzně je naprostým suverénem ukrajinského fotbalu, neboť získal již osm mistrovských titulů a osmkrát triumfoval i v poháru. Tamní ligu vede pochopitelně i v letošní sezóně, neboť po osmnácti odehraných kolech má na druhé Dynamo Kyjev náskok pěti bodů.

Na jeho suverenitě nic nezměnilo ani malé zemětřesení, k němuž v kádru Šachtaru došlo. Arménský reprezentant Mchitarjan přestoupil do Borussie Dortmund, Brazilec Fernandinho pro změnu do Manchesteru City. A to, že se oba uvedli v novém angažmá náramně, snad není třeba připomínat.

I bez největších opor ovšem Doněck, jehož dres obléká český legionář Tomáš Hübschman, bojoval v základní skupině ligy mistrů o postup. Nakonec skončil s osmi body třetí za Manchesterem United (14 bodů) a Leverkusenem (10), když doplatil na to, že s oběma celky doma jen remizoval.

Ve své supermoderní Donbas Areně, která je určena pro 51 504 diváků a jež byla vystavěna pro EURO 2012, hrál s Manchesterem United 1:1 a Leverkusenem 0:0, zatímco čtvrtého účastníka skupiny - San Sebastian - rozstřílel 4:0.

V mužstvu, které vede už devátým rokem osmašedesátiletý rumunský trenér Mircea Lucescu, působí celá řada legionářů. Vedle českého reprezentanta Tomáše Hübschmana deset Brazilců včetně Douglase Costy, Bernarda, Luize Adriana či Alexe Teixeiry, kteří patří mezi klíčové muže, dále pak chorvatský internacionál Srna a chorvatský Brazilec Eduardo, stejně jako Ferreyra z Argentiny.

Největším úspěchem Šachtaru Doněck bylo vítězství ve finále Poháru UEFA v sezóně 2008/09, kde v prodloužení porazil 2:1 Werder Brémy.

Na Severočechy zbyl v osudí Alkmaar

Už se zdálo, že Slovan pojede opět do Portugalska, kde v Estorilu ve čtvrtek oslavil postup ze skupiny. V osudí totiž zůstal Sporting Lisabon a AZ Alkmaar. Nakonec ale Liberci doslova zbyl holandský AZ Alkmaar, se kterým se Slovan utkal v základní skupině Poháru UEFA v sezóně 2006/2007. Tehdy Liberec na hřišti soupeře remizoval 2:2.

První utkání se bude hrát 20. února na stadiónu U Nisy, odveta pak 27. února v Alkmaaru. „Přál jsem si soupeře, se kterým jsme v Evropě ještě nehráli. Třeba Valencia nebo Sporting by se mi zamlouvaly. O Alkmaaru popravdě nic nevím, hraje Evropskou ligu, takže to bude slušný tým. Všechno budeme teprve zjišťovat," reagoval na los sportovní ředitel klubu Jan Nezmar.

Alkmaar je momentálně v nizozemské lize až na sedmém místě. Před dvěma lety postoupil přes Jablonec z 3. předkola Evropské ligy po výsledcích 2:0 a 1:1. Mezi klíčové hráče týmu patří americký útočník Aron Jóhannsson, který je s deseti góly třetím nejlepším střelcem Eredivisie.

Alkmaar je dvojnásobným mistrem Nizozemska (1981, 2009), v roce 1981 se probojoval do finále Poháru UEFA. Klub nemá žádného velkého sponzora a většina fanoušků přispívá na jeho chod z vlastní kapsy. Zasloužili se velkou měrou také o výstavbu nového stadiónu s kapacitou 17 000 diváků, který byl dostavěn v létě 2006.

Los fotbalové Evropské ligy:
2. kolo (první zápasy 20. února, odvety 27. února 2014):
Plzeň - Šachtar Doněck (Hübschman)
Liberec - Alkmaar
Dněpropetrovsk (Mazuch, Laštůvka) - Tottenham
Betis Sevilla - Kazaň
Swansea - Neapol
Juventus Turín - Trabzonspor
Maribor - FC Sevilla
Oděsa - Lyon
Lazio Řím - Ludogorec Razgrad
Esbjerg - Fiorentina
Ajax Amsterdam - Salcburk
Maccabi Tel Aviv - Basilej
Porto - Frankfurt (V. Kadlec)
Machačkala - Genk
Dynamo Kyjev - Valencie
PAOK Soluň (Necid) - Benfica Lisabon
Osmifinále (první zápasy 13. března, odvety 20. března):
Oděsa/Lyon - Plzeň/Šachtar
Liberec/Alkmaar - Machačkala/Genk
Lazio/Ludogorec - Dynamo Kyjev/Valencie
Porto/Frankfurt - Swansea/Neapol
Maribor/FC Sevilla - Betis Sevilla/Kazaň
Dněpropetrovsk/Tottenham - PAOK/Benfica
Maccabi/Basilej - Ajax/Salcburk
Juventus/Trabzonspor - Esbjerg/Fiorentina

Reklama