Hlavní obsah

Rozčarovaná plzeňská kabina po losu: Šachtar nechtěl vůbec nikdo z nás

Plzeň
Aktualizováno

Přání měli různá, jen ukrajinský Šachtar nechtěl nikdo. Žádný div, že po losu prvního vyřazovacího kola Evropské ligy zavládlo v plzeňské kabině rozčarování. „Tak po podobném soupeři jsme rozhodně netoužili,“ přiznal David Limberský toužící po anglickém Tottenhamu nebo bundesligovém Frankfurtu. „Nadšení tedy ani trochu nejsme, Šachtar nechtěl nikdo z nás,“ přidával se Milan Petržela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňští fotbalisté z pondělního losu Evropské ligy ani trochu nadšení nejsou.

Článek

Cestovat na Ukrajinu a v únoru k tomu, to byla pro plzeňské fotbalista rána, kterou jim připravilo pondělní losování Evropské ligy.

„Mohli by nás sice podcenit, ale na to bych moc nespoléhal. Šachtar se bude chtít dostat v Evropské lize určitě hodně daleko, třeba má v plánu ji i vyhrát," připomínal Daniel Kolář ambice ukrajinského mistra, jenž v sezóně 2009/09 triumfoval v tehdejším Poháru UEFA a podobný úspěch by určitě rád slavil zase.

„Pamatuji, že před třemi lety jsme hráli s Doněckem přípravu," vzpomněl na zápas Copa del Sol ve Španělsku, v němž Šachtar vyhrál 2:1 a právě Kolář dával gól Plzně. "Šachtar má v mužstvu spoustu Brazilců a tomu odpovídá fotbal, který hraje. I proto bude favoritem se vším všudy a na nás tedy bude, abychom se mu postavili," dodával.

Na los nemáme štěstí

„Krásný stadión, silný majitel klubu, hodně brazilských fotbalistů - to vše o Šachtaru víme. A že za něj hraje Tomáš Hübschman, to pochopitelně také. Bude to tudíž pikantní souboj pro něho i pro nás," připomínal Limberský stálé místo svého reprezentačního spoluhráče Hübschmana v sestavě Doněcku.

„Šance umírá poslední, takže nezbude, abychom se k soupeři postavili jako chlapi. Uděláme všechno a uvidí se. My ostatně neměli na los nikdy štěstí... Před rokem v Evropské lize Neapol, před dvěma Schalke, letos ve skupině Ligy mistrů Bayern a Manchester City," povzdechl si Milan Petržela.

Zvláště, když třeba soupeř druhého českého účastníka Evropské ligy Liberce by byl protivníkem podle jeho gusta. „Ale Liberci nezávidím, protože v této fázi Ligy mistrů už si vybírat nemůžeme. Všichni soupeři jsou vyrovnaní," zkoušel se Petržela nad los povznést.

„Už jsme přece dokázali, že i s tak silnými a kvalitními celky umíme hrát. Když budeme mít štěstí, Šachtar porazíme a dál se dostaneme," zachovával optimismus Stanislav Tecl. „Doněck je ovšem hodně nepříjemný. A díky Brazilcům kvalitní hlavně v ofenzivě."

Nejen ukrajinský mistr, ale i sled zápasů představuje pro Plzeň handicap. Viktoria totiž nebyla při losování nasazena, a proto hraje první utkání doma.

„Už jsme dost zkušení, abychom i tuto nepříjemnost zvládli. V kvalifikaci o Ligu mistrů se Sarajevem jsme nepříznivou bilanci prolomili a postoupili, takže věřím, že ani proti Šachtaru nebude první zápas hraný na domácím hřišti nevýhodou," zamýšlel se nad losem Limberský.

Doněck potvrdil - EL chceme vyhrát

V Doněcku naopak hned po losu zavládlo přesvědčení, že se Šachtar s Plzní vypořádá a dál postoupí.

„Našim cílem sice bylo pokračovat v Lize mistrů, ale když už jsme skončili v Evropské lize, máme cíl nový - chceme ji vyhrát," nechal se slyšet generální ředitel Šachtaru Sergej Palkin.

„Nejprve se ale musíme dostat přes Plzeň. Jde o sehraný, dostatečně stabilizovaný tým s věkovým průměrem osmadvacet let, který vyřadil CSKA Moskva. Navíc investoval do nákupu hráčů v poslední době nemalé peníze, ale pokud chceme druhou nejvýznamnější evropskou klubovou soutěž vyhrát, musíme se prostě přes českého soupeře dostat."

Reklama

Související témata: