Hlavní obsah

Advocaat Liberec za soupeře bere, spoléhá na odvetu v Alkmaaru

Praha

Přání mu vyšlo jen napůl. Sportovní ředitel libereckých fotbalistů Jan Nezmar si nepřál ve vyřazovací části Evropské ligy narazit na kluby z Izraele, východní části Evropy a také během na jara na Sevillu, s níž Slovan dvakrát remizoval v základní skupině. Tato část mu vyšla. Nezmar však toužil po někom, s kým se jeho klub ještě neutkal. A do této kategorie AZ Alkmaar nepatří. Liberec se s ním střetl v roce 2006 v Poháru UEFA, na hřišti soupeře tehdy remizoval 2:2.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Útočník Liberce Michael Rabušic se raduje z vítězné branky do sítě Estorilu.

Článek

Slovan od začátku věděl, že jako nenasazený začne 20. února doma a o postupu do osmifinále se rozhodne v odvetě na hřišti soupeře 27. února. Pokud by prošel přes Alkmaar, narazí na lepšího z dvojice Machačkala - Genk.

„Přál jsem si soupeře, se kterým jsme v Evropě ještě nehráli. Třeba Valencie nebo Benfica by se mi zamlouvaly. Alkmaar není soupeř, přes kterého bychom neměli šanci postoupit, tedy alespoň podle jména. Na to se ale nehraje. Rozhodovat bude kvalita na hřišti, a aktuální sílu Alkmaaru neznám," konstatoval Jan Nezmar po losu pro klubový web.

Trenér Jaroslav Šilhavý vyrazil hned v sobotu na zaslouženou dovolenou, jeho vyjádření se zatím získat nepodařilo.

Advocaat cítí velkou šanci

Kouče rozhodně čeká velká výzva. Na lavičce Alkmaaru totiž sedí známý Dick Advocaat, který trénoval reprezentace Nizozemska, Jižní Koreje, Spojených arabských emirátů, Belgie a Ruska, z klubů pak Eindhoven, Glasgow Rangers či Zenit Petrohrad...

„Určitě vidíme šanci postoupit do dalšího kola. Slovan každý rok v České republice figuruje na čelních příčkách, i když teď je až šestý. Možná jsou stejně silní jako Alkmaar. Výhodou je, že hrajeme první zápas venku, protože budeme vědět, co musíme udělat doma," okomentoval los Advocaat.

Papouškův gól na postup nestačil

V Alkmaaru hrál Liberec 29. listopadu 2006 poslední utkání základní skupiny tehdejšího Poháru UEFA. Vítězství by mu již tehdy zajistilo postup ze skupiny. Po remíze 2:2 však musel čekat na poslední zápasy v pětičlenné skupině. A postupu se nedočkal.

„Pamatuji si zápas v Alkmaaru velmi dobře. Pár minut před koncem jsem dával na 2:1 a věřili jsme, že postoupíme. Domácí ale v poslední minutě vyrovnali," líčí po klubový web záložník Petr Papoušek. „Hrálo se ve velmi dobré atmosféře, navíc si vybavuji, že má AZ hezký stadión. Tehdy je trénoval Louis van Gaal, který nás po zápase chválil. Ale nebylo nám to nic platné, nepostoupili jsme," vzpomíná Papoušek, který je dnes v Liberci trenérem mládeže. „Díval jsem se, že je Alkmaar sedmý v tabulce, nic o nich ale nevím," dodává Papoušek.

Reklama

Související témata: