Hlavní obsah

Kováč musí v Liberci zůstat, otazník visí nad Rybalkou, Keličem či Kušnírem

Praha

Postup oslavili, Alkmaar si jako příštího soupeře z osudí vytáhli. Otázkou však je, v jakém složení se fotbalisté Liberce v jarním pokračování Evropské ligy představí. Kádr Slovanu potřebuje rozšířit a zkvalitnit, v horším případě však hrozí také eventualita, že se spíš zúží. „Vstupujeme do zlomového období pro celý klub,“ říká na rovinu Jan Nezmar, sportovní ředitel Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník Sergej Rybalka snižuje na 1:2 v utkání Evropské ligy proti Freiburgu.

Článek

Potřebují co nejrychleji rozhodit sítě a zlákat vytipované hráče. Nemají však jistotu, že bude z čeho posily kupovat. V létě z libereckých dresů zmizela Fortuna, teď přibývá signálů, že se ze Slovanu stáhne také majitel Ludvík Karl a jeho Preciosa. Proto sportovní ředitel Jan Nezmar nedávno hledal investora až v Argentině.

„To jsou jen spekulace. Preciosa deklarovala zájem ve Slovanu dál působit. Ale doba je těžká a je vždy snazší, když káru táhne více lidí," říká Nezmar. „Chceme se udržet na stávající sportovní úrovni. Ale když peníze dohromady nedáme, je také možné, že budeme muset ze současných pozic ustoupit. Klub si vždy zakládal na tom, aby byl stabilní a neměl dluhy. A takový by měl zůstat i do budoucna," zdůrazňuje Jan Nezmar.

Prioritou kapitán a další útočník

Kabina samozřejmě registruje, že se něco děje. „Snad nás nerozprodají," utrousil při návratu z Estorilu ironicky útočník Michael Rabušic.

„Slyšíme toho spoustu. Ani já nemám jasno kolem nové smlouvy, přitom bych chtěl trochu jistoty. Stát se může cokoliv," krčí rameny kapitán Radoslav Kováč. „Právě příchod Koviho patři ke klíčovým faktorům našeho úspěchu. Je to moje prodloužená ruka. Věříme vedení, že dá všechno dohromady, ať náš sen trvá dál," apeluje trenér Jaroslav Šilhavý.

U kapitána by měly kádrové šachy začít především. „Jasně, prodloužení smlouvy s ním je pro mě prioritou. Už se s ním o tom bavím nějakou dobu. Ale právě všechny strategické věci jsou stěžejní pro to, abychom mohli Radkovi smlouvu prodloužit," vysvětluje Nezmar.

V Argentině také jednal o spolupráci s klubem Lanús. Liberec by se mohl stát přestupní stanicí pro jihoamerické fotbalisty mířící do předních evropských soutěží. V první řadě je zájem o útočníky, protože Rabušic odtáhl na hrotu celý podzim sám. „Ofenziva je jednoznačně prioritou," potvrzuje Nezmar.

Až příliš velký rozruch kolem Rybalky

Ukrajinci Rybalka a Kalitvincev hostují u Nisy z Dynama Kyjev. Kalitvincev očekávání nesplnil, téměř jistě se vrátí. „Má velký potenciál, ale není efektivní. Přispěl aspoň k remíze ve Freiburgu, tím gólem se zaplatil," říká Nezmar výmluvně.

Naopak Rybalka dal spoustu důležitých gólů, zařadil se mezi klíčové hráče. Začal se však vidět na exkluzivnějších adresách a na jeho uvadajících výkonech v závěru podzimu to bylo patrné.

„Zájem o něj mají i jiné české kluby. Dovedu si představit, že by u nás zůstal i na jaře, ale museli bychom vědět, co s ním bude od léta," avizuje Nezmar.

Hned po zápase v Seville jednali zástupci Slovanu s jedním zájemcem o Ghaňana Sackeyho, od té doby se však už nikdo neozval. Reálnější mohou být odchody dvou obránců ze základní sestavy.

„Dlouho se diskutuje o Keličovi, jemuž končí smlouva. A možná se budeme znovu bavit také o Kušnírovi, který má ve smlouvě určitou výstupní klauzuli. Ale zatím žádná konkrétní nabídka na žádného hráče není," bilancuje Nezmar.

Reklama

Související témata: