Hlavní obsah

Vachoušek nahrál v Poháru UEFA na jediný gól Austrie

Fotbalisté Austrie Vídeň vkročili do čtvrtfinále Poháru UEFA domácí remízou s Parmou 1:1. Svého nemocného krajana Libora Sionka, jehož góly a nahrávky přenesly klub přes minulá dvě kola, ve čtvrtek zastoupil Štěpán Vachoušek, jenž nahrál na jediný gól Rakušanů.

Článek

Ti si možná od zápasu se sestupem ohroženou Parmou slibovali více, ale už dvakrát dokázali, že jsou nebezpečnější venku. S Bilbaem i Zaragozou doma rovněž remizovali a postup vystříleli teprve na jejich hřišti.

Sionko sledoval zápas s virózou z postele, ale jeho náhradník Mila jej skvěle zastoupil. Polský záložník si po hodině hry našel tečovaný Vachouškův centr, zatočil míč do sítě a rozjásal diváky na vyprodaném stadionu Ernsta Happela. Obrana Parmy, jistota týmu, po 452 minutách v soutěži padla.

Italové i dnes spoléhali na brejky a z jednoho z nich se dostali do vedení. Rychle přenesli hru do šestnáctky a Pisanu s pomocí teče obránce Afolabiho dostal míč do sítě. Hosté už remízu ubránili.

Kouzlo Villarrealu zrušil Landzaat

Už jedenáct týmů odjíždělo ze stadionu Villarrealu zklamaných z nulové koncovky, dnes ale tvrz Madrigal poprvé padla. A to, oč se v minulosti pokoušela Valencie, AS Řím, nebo Celtic Glasgow, se dnes Alkmaaru povedlo po pouhých dvanácti minutách. Španělský klub vůbec poprvé v pohárech poznal, co je to před vlastními fanoušky inkasovat.

Kouzlo zrušil po dlouhých 1001 minutách Landzaat střelou z hranice šestnáctky. Domácí se s neznámou situací vyrovnali bleskově a Argentinec Riquelme za tři minuty ze stejné vzdálenosti propálil míč mezi nohama obránce. Po půlhodině hry mohl skóre otočit, ale směr jeho penalty Timmer skvěle vystihl. Domácí museli nakonec překousnout první prohru, kterou v 74. minutě stvrdil Nelisse.

Newcastle se sebral z víkendové lekce od Aston Villy a porazil Sporting Lisabon 1:0. Oba týmy se už utkaly v rámci skupiny ve druhém kole a tenkrát zápas skončil 1:1. Ani Bellamy, ani Custódio ale dnes nehráli a mezi střelce se zapsal jen Shearer. Obrana jej nechala na chvíli volného v šestnáctce a kapitán vstřelil ve svém osmém zápase v soutěži jedenáctý gól. Trefil se pokaždé, když nastoupil.

Trenér Souness se vyhnul kotroverzi Bowyera s Dyerem

Trenér Souness se rafinovaně vyhnul možné další kotroverzi Bowyera s Dyerem. Po hodině hry totiž vystřídal jednoho za druhého.

Nejblíž do semifinále má CSKA Moskva, které doma rozprášilo Auxerre 4:0 a z odvety prakticky udělalo formalitu. Obrana francouzského týmu, který už 44 let vede Guy Roux, se nevyrovnala s absencí svých tří stabilních členů. Kvůli zranění nenastoupili Grichting, Radet ani český reprezentant René Bolf a CSKA toho dokonale využil. Pomohl mu šťastný gól, před nímž Mathis srazil do sítě Odiahovu střelu tak, že už gólman nestačil zareagovat.

Pak začali úřadovat Vágner se Žirkovem. Brazilec si nejdřív došel pro penaltu, pak Žirkov dvakrát přešel přes náhradníka na pravé straně obrany Recorbeta a Vágner s Gusevem už trefovali prázdnou branku. Soupeř v závěru přišel o vyloučeného Mignota a na to, že zopakuje postup do semifinále z roku 1993, může zřejmě zapomenout.

Pohár UEFA - čtvrtfinále:
CSKA Moskva - AJ Auxerre 4:0 (1:0)
Branky: 21. vlastní Mathis, 63. Ignaševič z pen., 71. Vágner, 77. Gusev. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). ČK: 84. Mignot (Auxerre). Diváci: 28 000.
FC Villarreal - AZ Alkmaar 1:2 (1:1)
Branky: 14. Riquelme -  11. Landzaat, 74. Nelisse. Rozhodčí: Plautz (Rak.). Diváci: 12.000.
Newcastle United - Sporting Lisabon 1:0 (1:0)
Branka: 37. Shearer. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). Diváci: 36.753.
Austria Vídeň - AC Parma 1:1 (0:1)
Branky: 34. Pisanu - 61. Mila. Rozhodčí: Poulat (Fr.). Diváci: 39.613.

Reklama