Hlavní obsah

Alkmaar dobyl tvrz Villarrealu a překvapil i svého trenéra

Jedno z nejmocnějších sídel v evropském fotbale ve čtvrtek padlo. Trvalo skoro 17 hodin hry, než španělský Villarreal doma v evropských pohárech poprvé inkasoval - a nezůstalo jen u toho. Nizozemský Alkmaar mu ve čtvrtfinále Poháru UEFA dal hned dva góly a přichystal mu po deseti výhrách a jedné remíze na stadionku Madrigal vůbec první porážku na evropské scéně.

Článek

Vzdornou obranu nakonec nezlomil žádný velkoklub plný hvězd, ale provinční tým s hráči, jejichž jména přinejmenším za nizozemskými hranicemi příliš hrůzy nenahánějí. Kouč Co Adriaanse z nich ale sestavil skvěle fungující tým. To, že porazí Villarreal na jeho hřišti, ale nečekal ani on sám. "Je to pro nás překvapivá výhra," připustil.

Není to poprvé, co Adriaanse vtrhl na evropskou scénu s partou bezejmenných hráčů. V roce 1999 dovedl Tilburg dokonce do Ligy mistrů, z tehdejšího kádru se přitom ve velkém fotbale udrželi jen tři hráči: kapitán českého národního týmu Tomáš Galásek a dvě nynější opory Alkmaaru - stoper Mathijsen a záložník Landzaat. A byl to právě on, kdo ve čtvrtek zrušil domácí nepřekonatelnost Villarrealu.

Riquelme zahodil penaltu

Adriaanse působil pět let jako asistent v Ajaxu Amsterodam. Po boku Louise van Gaala zažil v letech 1992-97 nejen nejúspěšnější období klubu od slavných 70. let, ale nasbíral i spoustu zkušeností. Shodou náhod jej po sezóně vystřídá na lavičce právě jeho učitel Van Gaal, který v Alkmaaru s trenérským řemeslem začínal. Své budoucí svěřence sledoval ve čtvrtek v hledišti.

Nechybělo přitom mnoho a poslední španělský zástupce v pohárech uhájil alespoň domácí neporazitelnost. Jenže Riquelme za stavu 1:1 neproměnil penaltu. "Tenhle zápas jsme neměli prohrát," lamentoval kouč Manuel Pellegrini. Chilský světoběžník se přesto nevzdával. "Musíme jim udělat to samé, co oni nám. Šanci máme, protože oni hrají hodně otevřený fotbal," mínil. Zapomněl ale dodat, že Alkmaar má v pohárech doma podobně ohromující úspěšnost jako jeho tým.

Sionko: Hra Parmy neměla s fotbalem nic společného

Dalším unikátem této pohárové sezóny je Parma. V italské lize sice žije se sestupovým nožem na krku a kouč Pietro Carmignani v poháru šetří nejlepší hráče na záchranářské bitvy, přesto jeho klub proplouvá úspěšně dál. V zápasech s týmy z předních míst nejlepších evropských lig poctivě brání a soupeři jsou z něj zoufalí. Parma držela do čtvrtka čisté konto úctyhodných 452 minut, gól jí za dva zápasy nedaly Stuttgart ani Sevilla.

Povedlo se to až Austrii, ale vídeňské "fialky" se na trefu pořádně nadřely. Další čtyři vyložené šance Austria spálila. Libor Sionko spoluhráčům scházel možná víc, než by čekali, i když se o trefu postaral jeho náhradník Sebastian Mila. Ten byl ze hry soupeře rozčarovaný. "Jejich hra neměla s fotbalem nic společného. Bránili v jedenácti lidech, za ten gól jsem šťastný," řekl.

Největší návštěva v ochozech stadionu Ernsta Happela za posledních 19 let ale zřejmě čekala víc. "Tenhle tým umí zápasy otáčet," uklidňoval fanoušky kouč Günther Kronsteiner. Austria to dokázala v Bilbau i v Zaragoze, kam si také přivezla z domova jen nerozhodný výsledek. Carmignani ale soupeře varoval. "Náš nedělní zápas v Reggině je sice moc důležitý, ale možná v odvetě postavím Gilardina," poukázal na klubový střelecký poklad, který ve čtvrtek nechal ležet ladem.

Shearerovi to stále střílí

To Newcastle svého špičkového kanonýra využívá, jak se dá. Shearer sice v lize střelecky mlčí, ale když přijde pohárový zápas, je k nezastavení. Ještě se mu v této sezóně nestalo, aby nastoupil a neskóroval, a to už hrál osm zápasů. Naposledy klubu zajistil těsnou výhru nad Sportingem Lisabon. "Jde všem příkladem. Nevím, co bere, ale ať to bere dál, protože dnes byl úžasný," řekl v nadsázce kouč Graeme Souness.

Pro Shearera, jenž minulý týden o rok odložil konec kariéry, to byla třicátá trefa v evropských pohárech. Vyrovnal tím britský rekord Petera Lorimera, opory Leedsu ze 70. let.

Potlesk pro Bowyera

Souness si pochvaloval i chování fanoušků, kteří hráče nezatratili, přestože v posledním zápase museli přihlížet jejich potupné domácí prohře 0:3 s Aston Villou a rvačce spoluhráčů Dyera s Bowyerem. "Fanoušci mu odpustili. Je to horká hlava, ale od soboty je nesmírně klidný," řekl Souness. Když šel Bowyer půl hodiny před koncem na hřiště, vyslechl si ohlušující potlesk. "Víc jsem si přát nemohl," řekl.

Pro Sporting to byla první prohra v Anglii po více než třiceti letech. Hosté navíc přišli pro odvetu o svého prominentního kanonýra Liedsona. Brazilec, který se se Shearerem přetahuje o prvenství v tabulce střelců soutěže, zmešká domácí duel kvůli trestu za žluté karty. Pykat bude v týmu soupeře i severoirský obránce Hughes.

Trenér Auxerre: Všichni byli slabí

CSKA Moskva ve fotbale nedosáhl zdaleka takových úspěchů jako v hokeji, ale letos se může všechno změnit. Slavný ruský klub je po triumfu 4:0 nad Auxerre prakticky v elitní čtyřce a pak je to už jen jeden krůček do finále. To ještě nikdy v historii evropských pohárů CSKA nehrál.

Kouč Valerij Gazzajev si pochvaloval, že mu vyšel tah s nasazením tří útočníků. Jeho protějšek Guy Roux naopak jen těžko hledal slova. "Nechci ale kritizovat nikoho jmenovitě. Všichni byli slabí," prohlásil. V odvetě, v níž by měl do obrany znovu naskočit i momentálně zraněný René Bolf, se bude snažit zachránit, co se dá.

Reklama