Hlavní obsah

Poslední půlrok nehrála Plzeň tak dobře, jako ještě před rokem. To budu chtít napravit, hlásí nový trenér Uhrin

Plzeň

Nebude to mít snadné. Pod jeho předchůdcem Pavlem Vrbou získala fotbalová Plzeň dvakrát mistrovský titul, dvakrát si zahrála Ligu mistrů, loni na jaře udolala na evropské pohárové scéně favorizovanou Neapol a postoupila do další fáze Evropské ligy. „I proto bych chtěl, aby Viktoria vypadala stejně dobře, jako pod trenérem Vrbou. A abychom pracovali na některých věcech, které se mi nelíbily a jež budu chtít napravit,“ hlásil hned po prvním tréninku nový plzeňský kouč Dušan Uhrin mladší.

Foto: Petr Eret, ČTK

Nový trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin mladší (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Přicházíte a hned tvrdíte, že se vám některé věci na hře nového týmu v poslední době nelíbily. Dost silná slova...

Poslední půlrok nehrála Plzeň tak dobře, jako třeba ještě před rokem, i když kvalitu na to měla a má. Důvod zatím neznám, možná byla příčinou zranění... Každopádně  budu chtít věci napravit, protože se domnívám, že mám mužstvu co dát.

Na co narážíte, když váš nový tým přezimoval v lize na druhé příčce a na evropské scéně přežil zimu?

Na defenzívu, na kterou se v přípravě víc změříme. Logicky, protože nás čeká hodně těžký start jara. Nejprve pohárová konfrontace s ukrajinským Šachtarem, přes který bychom chtěli postoupit dál, ve třetím kole pak zápas se Spartou.

To si opravdu na Šachtar tak věříte? Je přece jasným favoritem, pohybuje se úplně někde jinde, než Plzeň...

Šanci máte vždy, i když je pravdou, že rozpočty ukrajinského klubu a Plzně se pohybují v jiných sférách. Záležet bude na tom, jak k zápasům přistoupí hráči. Já mohu udělat jedno - dobře je připravit, aby měli hned v úvodu jara patřičnou formu.

...a vyřadili Šachtar a v lize předstihli Spartu?!

To je naše společná motivace, což ale není žádné tajemství. Máme kvalitní mužstvo, čemuž odpovídají výsledky a postavení. Jsme druzí, hrajeme dál poháry.

A v nich se chystáte na Doněck. Kolik informací už jste o něm nashromáždil?

Zatím jich zase až tolik nemám. Ale znám ho, protože jsem s ním hrál přípravný zápas a vím toho o něm celkem dost.

Proto ona víra?

Začínáme s ním doma a bude důležité, abychom zápas zvládli a vyhráli. Jakýmkoli poměrem. Ale nejlépe, samozřejmě, abychom neinkasovali.

A co víra v úspěšný souboj se Spartou? Z čeho pramení?

Z kvalitního kádru, který máme. Z přípravy, kterou jsme nachystali. Z prvních dojmů, jež z Plzně mám. Ze zázemí, stejně jako z prvního tréninku.

Setkaní s vaším předchůdcem Pavlem Vrbou víru posílilo? Co jste vůbec probírali?

To byla naše interní věc. Bavili jsme se o hráčích, organizaci, klubu...

O kapitánovi Pavlu Horváthovi také? Budete na něho také sázet, jako to činil Vrba?

Sázím na všechny hráče, nejen na Pavla. Záleží na nich, jak budou připraveni a jakou budou mít formu. My uděláme vše, aby byla co nejlepší.

Ale přesto ještě zpátky k Horváthovi. Jak snášel vaše první tréninky, které nebyly právě jednoduché?

Nemám o něho žádné obavy. Vše dělal bez problémů a přitom nešlo o právě jednoduchý trénink. Začínal jsem stejně, jako všude jinde, kde jsem působil. Naostro. A samozřejmě na sto procent bez jakýchkoli úlev. I proto jsem přesvědčen, že nikoli jen Horváth, ale všichni plnili individuální tréninkové plány, jež jsem jim před dovolenou dal, minimálně na devětadevadesát procent. Ostatně, když přijde nový trenér, chtějí hráči dokázat, že do týmu patří a proto jsou připraveni.

Říkáte že sázet budete na všechny hráče, ale jednoho už v kádru nemáte, protože Pospíšila jste vrátili do Olomouce...

V Plzni nehrál, takže s ním nepanovala úplná spokojenost, takže jsme se dohodli na jeho návratu. Nemělo smysl ho dál držet, protože by šlo o přílišný luxus. Ve Viktorii byl jen na hostování a v Olomouci bude mít větší šanci než tady.

Kromě navrátilců z hostování se kádr nezměnil, takže zůstáváte věrný slovům proneseným při prosincovém podpisu smlouvy, že žádné posily na klubovém vedení nepožadujete?

Zatím není co měnit. Bude samozřejmě záležet na tom, aby se v přípravě a během dvou soustředění v Turecku a na Kypru nikdo nezranil. Pak bychom museli situaci pochopitelně řešit.

Mluvíte o dvou soustředěních. Trochu překvapuje, že se z Kypru budete vracet pouhý týden před pohárovými duely s Doněckem. Není to přílišný risk?

Riskem by bylo zůstávat doma, protože nevíme, jaké počasí nás v únoru čeká. A my riskovat nemůžeme, protože na Šachtar a vůbec start jara chceme být co nejlépe připraveni.

Reklama

Související témata: