Hlavní obsah

Soupeř Plzně v Evropské lize je rozjetý. Šachtar v Izraeli vyhrál i prestižní zápas s Charkovem

Tel Aviv/Praha
Aktualizováno

Šlo o hodně prestižní souboj, neboť v izraelském Tel Avivu na sebe v druhém turnajovém klání narazila dvě nejlepší ukrajinská fotbalová mužstva. „Nevnímali jsme ho ale jako duel, v němž by šlo o ukrajinský primát,“ řekl po zápase, v němž pohárový soupeř Plzně Šachtar Doněck porazil Metalist Charkov 2:0, autor jednoho z gólů Brazilec Costa.

Foto: Sport.cz

Šachtaru se v přípravě daří. Na snímku jeden z dvanácti Brazilců v kádru ukrajinského mistra Luiz Adriano (vpravo).

Článek

Ukrajinskému protivníkovi plzeňské Viktorie se v přípravě mimořádně daří. Na turnaji o Společný pohár v Tel Avivu, kde startují dva nejlepší ruské a ukrajinské celky, obzvlášť. V prvním střetnutí zdolal Zenit Petrohrad 2:1, ve druhém utkání pak porazil Metalist Charkov 2:0. Vyhrál tak už sedmý z osmi zápasů, které v přípravě zatím odehrál.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Lucescu spokojen s první půlí

„Opět jsem byl spokojen hlavně s výkonem v prvním poločase, kdy jsme soupeře jasně přehráli," pochvaloval si vystoupení svých svěřenců rumunský trenér ve službách Doněcku Mircea Lucescu.

„Pravdou je, že v prvních dvaceti minutách jsme mohli Metalistu nastřílet alespoň deset gólů. Tolik šanci jsme si totiž připravili," přiznával Jaroslav Rakickij, že koncovka zatím ukrajinského mistra hodně trápí.

„Zatím jsme ale pořád v přípravě, takže chyby ve hře i při proměňování vypracovaných příležitostí jsou pochopitelné," omlouval zmařené šance Brazilec Costa, který se trefil v prvním i druhém turnajovém klání. Zvláště na něho si budou muset dát plzeňští fotbalisté v play off Evropské ligy, které je na pořadu 20. a 27. února, náramný pozor, neboť je ve výborné formě.

Trenér Lucescu tentokrát zamíchal sestavou a dal příležitost dalším hráčům svého kádru. I proto český legionář Tomáš Hübschman do hry nezasáhl.

Brazilec Dentinho zůstává

„Pořád jsme v přípravě, takže chci vidět v akci všechny hráče. Potřebujeme mít místa v sestavě zdvojené, vyžaduji na hráčích univerzálnost, aby byli schopni nastoupit na kterémkoli místě v sestavě," vysvětloval Lucesu. Přitom popřel spekulace, že by čtyřiadvacetiletý Brazilec Dentinho měl ze Šachtaru odejít.

Bývalý hráč Corinthians, který přišel na Ukrajinu za 7,5 miliónu eur, se totiž po návratu z hostování v tureckém Besiktasi Istanbul nemůže stále do základní sestavy Šachtaru prosadit.

„Nemá to mezi dvanácti Brazilci v našem kádru snadné, ale přeje si zůstat. Ostatně, v Evropě už se přestupové okno uzavřelo, takže by se mohl vrátit jen do Jižní Ameriky, kam se dá přestupovat do 20. března. Do té doby určitě zůstane," poznamenal trenér Šachtaru, že plzeňští fotbalisté se s ním mohou v Evbropské lize potkat.

Poslední zápas v Tel Avivu sehraje Šachtar ve středu proti CSKA Moskva a právě v tomto střetnutí se bude rozhodovat o vítězi turnaje.

Šachtar Doněck . Metalist Charkov 2:0 (1:0)
Branky: 10. Costa, 70. Srna.
Sestava Šachtaru: Kanibolockij - Srna, Kučer, Čigrinskij (75. Krivcov), Ismaily (46. Ševčuk) - Rakickij (46. Fernando), Fred (75. Ilsinho) - Bernard (66. Wellington Nem), Douglas Costa, Teixeira (66. Taison) - Ferreyra (66. Eduardo). Trenér: Lucescu

Reklama

Související témata: