Hlavní obsah

Cizinci pálí a Šilhavý skládá před Alkmaarem liberecké puzzle

Liberec

Výsledek více než nadějný. Fotbalisté Liberce ve svém prvním utkání v rámci turnaje Atlantic Cup porazili v portugalském Algarve lídra dánské ligy Midtjylland 2:1. O góly se postarali cizinci, Ukrajinec Budnik a testovaný Holanďan Luckassen. Času však Slovan nemá nazbyt. První zápas vyřazovací části Evropské ligy hraje Liberec s Alkmaarem již 20. února. Do té doby musí trenér Jaroslav Šilhavý rychle poskládat puzzle značně obměněné sestavy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník Sergej Rybalka snižuje na 1:2 v utkání Evropské ligy proti Freiburgu.

Článek

Brankáři - Celý loňský rok byl jedničkou Přemysl Kovář, který se po odchodu Bičíka do Turecka báječně chytil a má výrazný podíl na libereckém tažení Evropou. V posledním prosincovém duelu v Estorilu však dostal přednost Lukáš Hroššo, který chytal také proti Midtjyllandu. Pozice jedničky pro jaro je otevřená. „O změně jsme s trenérem brankářů Milanem Veselým uvažovali již před posledním podzimním ligovým duelem na Slavii, došlo k ní až v Estorilu. Měl to být pro mužstvo jakýsi stimul, nějaká změna. Zatím nemůžu říci, kdo z nich půjde do hry jako jednička," řekl kouč Jaroslav Šilhavý před odletem do Portugalska.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Obránci- Nezůstal kámen na kameni... Kapitán Radoslav Kováč po sezóně odejde do Sparty, ale jaro odehraje v Liberci. Druhý stoper Renáto Kelič ovšem zmizel do Padovy a pravý bek Ondřej Kušnír do Kazachstánu. A druhý krajní obránce Jiří Fleišman, který má nakročeno do reprezentace, jako na potvoru kvůli zranění zatím nehraje. Vedle Kováče se tedy postavil zkušený stoper Jan Rajnoch, který přišel z druhé turecké ligy zatím na jarní výpomoc s opcí. Místo Kušníra nastupuje Vladimír Coufal a vlevo univerzál Martin Frýdek. „Honza Rajnoch je podobný typ jako Radek Kováč, silný zkušený hráč," věří Šilhavý, že bývalý reprezentant Keliče plně nahradí. Na šanci navíc čekají Karišik a Pimpara.

Přípravné fotbalové utkání v Portugalsku:
Slovan Liberec - FC Midtjylland (Dán.) 2:1 (1:0)
Branky: 34. Budnik, 59. Luckassen - 74. Römer.
Sestava Liberce: Hroššo - Coufal, Kováč (77. Karišik), Rajnoch (77. Pimpara), Frýdek - Pavelka (84. Douglas), Rybalka (46. Sackey) - Šural (60. Kolár), Jarolím (84. Obročník), Luckassen - Budnik (46. Ndiaye). Trenér: Šilhavý.

Záložníci - Slovan se na čas rozloučil se špílmachrem Sergejem Rybalkou, který se vrátil do Kyjeva a koketoval s Plzní či Kazaní. Za náhradu si pod Ještědem vybrali zkušeného Marka Jarolíma, jehož poslední štací byla řecká Soluň. Nakonec však i na jaře bude v Liberci hostovat Rybalka, takže středová řada by měla být ještě variabilnější než na podzim. „Návrat Sergeje znamená posílení konkurence, navíc je to dobrá zpráva i pro soupisku Evropské ligy, kde můžeme dělat jen tři změny," poukázal sportovní ředitel Jan Nezmar.

Útočníci - Už se zdálo, že Michael Rabušic, který na hrotu odřel celý podzim a dostal se i do reprezentace, všem domácím i zahraničním nabídkám odolá. Akce „last minute" však Ramba odvála do Hellasu Verona, a tak Slovan vyrukuje do jara s novou ofenzívou. Jejím lídrem by měl být Jevgen Budnik, který přišel na roční hostování s opcí z ukrajinské Poltavy. „Potvrdil naše odhady, že by mohl mít kvalitu na to, aby zvýšil konkurenci v útoku," libuje si Nezmar. Vyhlédl si ještě útočníka ze Sevilly, který ovšem dal nakonec přednost jiné nabídce. Do Portugalska proto přiletěl na testy dvacetiletý Holanďan Kevin Luckassen ze skotského Ross County. A Dánům hned vstřelil vítězný gól. „Je to silový hrotový útočník s kořeny v Ghaně. Podle referencí by měl být velmi užitečným hráčem," uvedl Nezmar testování dalšího hráče. Z Bohemky se vrátil Moustapha Ndiaye.

Druhý zápas na soustředění v Portugalsku sehraje Liberec v pátek proti FC Kodaň.

Reklama

Související témata: